Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tojáshéj

Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tojáshéj

agrarszektor.hu
A tojáshéjat a legtöbben azonnal kukába dobják, pedig nem túlzás, de aranyat érhet a növényeink számára. Tele van hasznos tápanyagokkal, ráadásul természetesen módon turbózhatjuk fel a termelést, és még csak szemetet sem termelünk vele. Ráadásul könnyen készíthetünk "teát" is belőle, amiért egészen biztosan hálásak lesznek a növények. Az alábbi cikkből kiderül, mi is pontosan az a tojáshéjtea és miért érdemes foglalkozunk vele. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gyakran szemétben landoló tojáshéj gazdag kalciumforrás, fő alkotója a 94-96 %-ban jelenlevő kalcium- karbonát (CaCO3), emellett tartalmaz még kalcium-foszfátot (1%), magnézium-foszfátot (1%) és egyéb szerves anyagokat (4%) - mindez pedig jót tesz a növényeinknek és a talajnak is. A tojáshéjat többféleképpen is felhasználhatjuk a kertünkben: az egyik módszer az, hogy egész tojáshéjat közvetlenül a talajra tesszük, de rakhatunk összetört héjakat is - utóbbi némileg hatékonyabb lehet - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogy még jobban kihasználjuk a tojáshéj előnyeit, érdemes belőle „teát” készíteni. Jeff Gillman kertészeti szakértő is kipróbálta, milyen hatást érhet el, ha felforral és ázni hagy egy tojáshéjat néhány csészényi desztillált vízben. A forralás után a héj 24 órán át maradt ebben a vízben, majd leszűrte, és elküldte azt laboratóriumi vizsgálatra. Ebből kiderült, hogy a vízben alacsony koncentrációban ugyan, de kimutatható volt a nátrium, a foszfor, a magnézium, valamint 4 mg kalcium és kálium is. Ez mindössze egy tojás, tehát jelentősen növelhetjük a hatást, ha több tojásból készítjük a „teát”.

Hogyan működik?

Ez az oldat kalciummal és káliummal dúsítja a talajt, ráadásul a pH-értékét is növelheti. Ez pedig nagyon hasznos lehet enyhén savas vagy semleges kémhatású talaj esetében. A kalcium az egyik, ha nem a legfontosabb ásványi anyag a gyökérfejlődés szempontjából: segít megerősíteni a sejtfalakat, és megakadályozza, hogy a betegségek, a hő stressz vagy a vízhiány meggátolják a növényt a növekedésben. A növény víz-, hő- és hidegtűrő képessége viszont függ a káliumtól is. Ez az elem segíthet a növények gyorsabb növekedésében és a gazdagabb terméshozamban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így készíthetjük el

Körülbelül 10-20 darab - attól függ, mennyire szeretnénk erős oldatot - tiszta, száraz tojáshéjra lesz szükségünk a tea elkészítéséhez. Forraljunk fel nagyjából 3 és fél liter vizet, áztassuk bele az összetört tojáshéjakat, és hagyjuk 24 órán át állni a keveréket. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a víz kioldja a tápanyagokat a tojáshéjakból. Ha ez megvan, szűrjük le, és már locsolhatjuk is a növényeinket az oldatunkkal. A kalciumban és káliumban gazdag oldattal közvetlenül a tövüknél öntözzük a növényeinket, amit az eredményesség érdekében 1-2 hetente meg is ismételhetünk. Gillman szerint kerti növényenként 4-5 tojáshéj elegendő, cserepes növények esetében pedig ezt a mennyiséget 2-3-ra is csökkenthetjük.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?