2024. október 24. csütörtök Salamon
Végzetes hiba a kertben: ezt sokan elrontják a gyümölcsfák metszésekor

Végzetes hiba a kertben: ezt sokan elrontják a gyümölcsfák metszésekor

Nagy Z. Róbert
Előbb-utóbb eljön az idő, amikor szükségessé válik a kerti növényeknek a megifjítása. Ezzel a módszerrel új, fiatal hajtások képzésére serkentjük a fákat, a lágyszárúakat pedig szó szerint kiemeljük a „talajuntságból” és gyors fejlődésre serkentjük.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Változó, hogy mikor de előbb-utóbb eljön az idő, amikor dísz-, vagy gyümölcsfáinkon, cserjéinken, sőt az évelő lágyszárú növényeken is nyomot hagy az idő, és elöregszenek. A kivágást azonban még jó ideig elkerülhetjük, ha erőteljes visszametszéssel, néha csonkolással új hajtásnövekedésre serkenthetjük e példányokat, azaz megifjíthatjuk őket. A növények magyar neve nagyon találó: ami a „növekvő lények”-ből rövidült „növények”-ké és azt jelzi, hogy míg az emberek és az állatok egy bizonyos fejlődési fázisuk után elkezdenek visszafejlődni, leépülni, ez bár a növénykere is igaz, de eközben ők továbbra is folyamatosan fejlődnek, csak az arányok változnak, és a fejlődés-leépülés ellentétes folyamatai közül utóbbi válik meghatározóvá. Egy elöregedett fa még pusztulása előtt is növeszt új hajtásokat, amennyire tud.

A rendszeres metszés késlelteti az öregedést

Például egy gyümölcsfa elöregedése nem pusztán az évek múlásának tudható be. A puhafájú fajok (például a fűzfafélék, nyárfák) nagyon gyors növekedésűek, ám viszonylag rövid életűek. Egy teljesen üres kertbe érdemes néhány ilyen példányt ültetni, mivel ezek már pár év múlva árnyékkal hálálják meg a gondozást. Az idő múlásával azonban ezek, bár továbbra is gyorsan növekszenek, de egyes részeik pusztulni kezdenek. A nyári viharok először mindig e puhafájú fajok ágait törik le, emiatt pedig nagyméretű példányok idővel veszélyessé is válhatnak a kertben. Míg egy harmincéves nyárfa már korosnak számít, addig egy ugyanilyen idős tölgy még csak ifjúkorú - ezt érdemes figyelembe venni, amikor egy fa megtartásáról, vagy kivágásáról döntünk. A fák öregedésének másik gyakori oka lehet a metszések hiánya. Az őszibarackfákon például rövid idő alatt megfigyelhető: amennyiben elmaradtak a metszések, akkor a termőrészek már csak a fa felsőbb részein találhatók meg, ott is egyre ritkábban. A törzs után a vastagabb ágakból nem indulnak fiatalabb termőképes vesszők, a fa elkezd felkopaszodni, leveleket, gyümölcsöket csak a tetején találunk.

Az ifjítás olyan, mint egy nagy műtét: de mikor esedékes?

Az ifjítás komoly beavatkozás, a legideálisabb időpontja a kora tavaszi metszéssel egy menetben van, ám főleg üzemi környezetben - de akár kiskertekben is- megesik, hogy a biológiailag optimális időszakot felülírják a gazdasági, vagy munkaszervezési érdekek. Mivel a vastag ágak levágása jelentős mennyiségű termővessző eltávolításával is jár, ha tavasszal végezzük (amikor a fának ez a legoptimálisabb), akkor azzal elveszítjük már az idei termést is. Ifjítás után sokszor évekig nem számíthatunk számottevő termésre, mert sok esetben a lombkorona mérete is jelentősen csökken és emiatt az ifjítás után az új korona, új termőrészek kialakítása kezdődik meg. Sokan megvárják ősszel a gyümölcsök esetén a termés beérését, és akkor csonkolják vissza a fákat. Ez kényelmességre is vall, mert nem elég, hogy vegetációs időszakban történik a beavatkozás, így még nyújtózni sem kell a gyümölcsért, csak a levágott, földön fekvő ágakról kell leszedni azt. Bár ez a megoldás nem a legoptimálisabb a fa számára, ha megfelelően történik a sebek lekezelése, túl nagy probléma általában nem származik belőle.

Az ifjítás mértéke függ a növény állapotától, de fák esetén a koronaágakat akár felére, harmadára is visszavághatjuk. Bár a legtöbb növényben van annyi vitalitás, hogy ilyen csonkolás után újra hajt, ezt megkönnyítendő csak addig vágjuk vissza az ágakat, ahol még nem túl vastag és lemezesedett a kéreg, hiszen az ez alatti alvórügyek sokkal nehezebben hajtanak ki, mint azok, melyeket csak vékonyabb kéreg fed.

Azzal, csak hogy levágtuk, még nem ifjítottuk!

Azzal, hogy nagy ágakat vágtunk le a fáról, még nem ifjítottuk meg, hiszen ez egy több éves folyamat első lépése. A követő pár évben ne nagyon számítsunk még termésre, hiszen ez az idő inkább az új, immár fiatal ágrendszer kialakításával fog telni. A visszavágásokkal egyúttal megszüntettük az egyensúlyt a gyökerek és a lombkorona között, hiszen méretbeli eltérés, aránytalanság alakult ki. A földben ugyanis ugyanakkora gyökértömege maradt a növénynek, amekkora a régi koronát ellátta, ám ennek mérete most jelentősen kisebb lett. Emiatt rengeteg vízhajtást fog hozni a fa, melyek főként a csonkolások körül jelennek majd meg. Ekkor elkezdődhet a hajtásválogatás folyamata. A következő évben ki kell választanunk, hogy a rengeteg hajtás közül melyek azok, amelyekből idővel vastag ágakat szeretnénk nevelni, és melyek azok (a többség) amelyeket eltávolítjuk. Ne sajnáljuk ezeknek a vesszőknek a ritkítását, mert ha sokat hagyunk belőlük, akkor egymás konkurenseivé válnak, egymás kárára növekszenek, de nem megfelelő ütemben. Eleinte elég furán fog kinézni az ifjított fa a vastag törzséhez viszonyított kis koronájával, de ezek az arányok pár év alatt helyreállnak, és egy életerős fa áll majd a régi, már-már kivágással fenyegetett helyén.

Nem csak a fák ifjíthatók

Bár ifjításról elsősorban fásszárúaknál beszélünk ez a lágyszárú növények esetén is szükséges, csak ott nem feltétlenül az erőteljes metszést jelenti. Egy évelő növény vagy egy kerti cserje lehet, hogy 8-10 évesen jobban néz ki, mert rendszeresen gondozták, mint egy 3-4 éves fajtársa, amit azt követően, hogy elültettek, semmilyen gondozásban nem részesítettek. Szemléletes példa erre a szamóca, ami ha egy helyben van 3-4 évig, kiemelkedik a talajból, gyökere elöregszik, és sokkal kevesebb termést hoz: mert kevesebb tápanyagot és vizet képes felvenni rossz állapotú gyökérzetével. Ha ugyanazt a tövet mélyebbre ültetjük, vagy fiatal szaporulatából ültetünk újra, jobb termésre számíthatunk a gyökerek megifjulása miatt.

A rózsáknál is gyakori hiba - főleg a teahibridek és bokorrózsák esetén -, hogy sokan úgy vannak vele; milyen szép nagy tő, ezért csak alig-alig metszik. Ez azonban a tövek leromlásához vezet. Minél vékonyabb egy rózsa vesszője, annál erőteljesebben, akár 2/3-3/4 részére is visszavághatjuk. Az erősebb vesszőket csak felére. A gyenge vessző virágzása is gyengébb lesz, de ha erősebben visszavágjuk, akkor az új hajtások növekedése intenzívebbé válik, ami a virágzásban is jelentkezik majd. A metszés mindig új hajtásnövekedést serkent, hiszen a növény érzi, hogy a metszés környékén új hajtást kell fejlesztenie, így az alvórügyek aktiválódnak.

A talajuntság is csökkent növekedést eredményez

A talajból a növény felhasználja a tápanyagok egy részét, és egy idő után, ha ezt nem pótoljuk, akkor tápanyaghiány lép fel, ami csökkent fejlődést eredményez. Ez a talajuntság jelensége. Kis termetű lágyszárúaknál a legegyszerűbb, ha 4-6 évente átültetjük ezeket egy másik helyre, egyúttal a nagyobb töveket tőosztással szétszedjük. Így az átültetett növényeknek a konkurense is kevesebb lesz és friss földbe is kerülnek, azaz látványosan jobban fejlődnek majd.

Egyes, főleg nagy méretű növényeknél az átültetés már nem opció

Esetükben tápanyagot juttathatunk a talajba, amit idősebb növények esetén injektálással tehetjük. Egy seprűnyél vastagságú karót verjünk le a fa, vagy cserje körül 20-25 centiméter mélyen, több helyen. Majd emeljük ki a karót és szórjunk a lyukba valamilyen komplex műtrágyát (tartalmazzon nitrogént, foszfort, káliumot és mikroelemeket is), ami lehetőleg gyantaburkolt, szabályozott tápanyag leadású legyen. Utóbbi azért előnyös, mert akkor több hónapig egyenletesen adja le a tápanyagokat a készítmény, nem mosódnak ki a talajból a tápanyagok a mélyebb rétegekbe, és a túladagolás veszélye sem áll fenn.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?