Már csak néhány nap és ismét együtt a hazai agrárszakma az Agrárszektor konferencián Siófokon!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Nagy István, Áder János, Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Számos koronaforma létezik, de ezek metszésmódjaihoz kiskertben nem kell annyira szigorúan ragaszkodni, mint egy ültetvényben, ám iránymutatásnak hasznosak. A tavaszhoz közelebbi metszési időpont azért jobb a kora őszinél, mert ekkor látjuk az esetlegesen visszafagyott részeket, és ezeket is korrigálhatjuk. Mindenképp lombosodás előtt végezzük e munkát, mert ilyenkor a fát - nem lévén még nedvkeringése - kisebb eséllyel fertőzzük meg a gombabetegségekkel, melyek szaporítószerveit a metszőollóval is átvihetjük egyik ágról a másikra, és egyik fáról a másikra. A keletkezett sebekben nem tudnak a hűvös időjárás és a nedvkeringés hiánya miatt terjedni a betegségek.
Ennek ellenére metszés után érdemes a fákat kén, és réztartalmú lemosó szerekkel, nagy lé mennyiséggel lepermetezni. Ezzel a sebzéseket, az ágakat és a törzset is mossuk át, sőt hasznos, ha a fa körül is permetezünk, mert a lehullott moníliás gyümölcsmúmiák a talajról is visszafertőzhetnek. A kéreg átmosása a repedésekben telelő rovarkártevőket is gyéríti.
Miért ne nőjön úgy, ahogy akar?
A fák maguktól kinevelődő természetes koronaformái csak igen ritka esetben felelnek meg a termelői igényeknek. Amennyiben metszési korrekciók nélkül magára hagyunk egy fát azok nagy területet foglalnak el, idővel alulról felkopaszodnak, nehezen kezelhetők lesznek a magasság beállítás hiánya miatt is. Hiszen a magasra nőtt fa nehezen permetezhető, és nehezen szüretelhető. Ezeket a kedvezőtlen tulajdonságokat változtatjuk meg a koronaforma mesterséges kialakításával.
A gyümölcsfáknál lényeges, hogy a korona ne legyen túl sűrű, mert így a szél jobban átjárja az ágrendszert, és csapadék után hamarabb megszáradnak a levelek, a gyümölcsök, aminek köszönhetően a baktériumos és gombás betegségek terjedése gátoltabb. Minden fafajra jellemző egy bizonyos természetes növekedés, azaz koronaforma. Díszfák esetén a metszés fő alapelve, hogy főleg kisebb hely esetén ne legyen túl terebélyes a fa, metszésével kompaktabb formát érünk el. A magasságot is metszéssel tudjuk korlátozni. Az elhalt, felkopaszodó részeket vágjuk vissza, mert a metszés alatt alvórügyből több fiatal hajtás tör majd elő.
A gyümölcsfáknál minden fajnak van egy alap koronaformája, amit a növény kinevel, ezt kell némiképp változtatni a termőegyensúly érdekében is: azaz, hogy ne sok apró, hanem inkább kevesebb, de jobb minőségű gyümölcsünk legyen. Az őszibarackokat katlan koronán szokás tartani, kiszedve a felfelé törő vezérágat, így a fa 80-100 centiméteres magasságban elágaztatható. Mivel a barack viszonylag sok növényvédelmi permetezést igényel, ez a szellős, ritka ágrendszerű koronaforma ideális neki. Az almáknak, körtéknek, kajsziknak meghagyjuk a vezérágát, de csak olyan magasságig engedjük, ahol az ápolás még megoldható. A meggy és cseresznyefák igénylik a legkevesebb metszést, de ha monília fertőzést látunk a meggyen ilyenkor (ahol az ágvégeken még mindig fenn vannak a tavalyi elszáradt levelek), akkor azokat 30-40 centiméter hosszban vágjuk le. Így a fertőzött vesszőktől megszabadulva csökkenthető a tovább fertőzés kockázata.
Ismertebb koronaformák
A korona ideális „kultúr-formáját” meghatározza a fajta és az alany növekedési erélye, a vázágak száma és elhelyezkedése, a törzs magassága, valamint az egész fa magassága. Amennyiben most ültetjük a fát, akkor ennek szellemében érdemes majd az évek során kialakítani a koronát. Idősebb, elhanyagolt fák esetén pedig az adott fajra és fajtára jellemző forma visszaállása a cél. A törzsmagasság - koronás oltvány esetén - adott, hiszen már a korona kialakult a törzsön. Ha suhángot veszünk (amin még nincs oldalág) akkor mi határozzuk meg a suháng visszametszésével, hogy a korona milyen magasságból induljon. Amilyen magasságban elmetsszük a suhángot, onnan fog elágazni, és ez lesz majdan a korona alja. Alacsonyan, 40-60 cm magasságban érdemes indítani az alma, körte (ha birs alanyon van) és az őszibarack koronáját. Középmagasan 80-100 cm magasságot célszerű hagyni a cseresznye, meggy, kajszi, szilva, ringló, körte (ha vad alanyon van) és törzses bokrok: köszméte, ribizli, josta esetén. Magasról pedig - 100-170 cm és felette - induljon a dió, gesztenye koronája, és minden olyan fa, melyek árnyékában majd hűsölni szeretnénk.
Ha alacsony a korona, akkor könnyebb a gondozás, ha magas, akkor a fa alatt el lehet majd férni, akár asztalt, kerti pihenőt alakíthatunk ki alatta. Ezért célszerű a magas korona a diónak, gesztenyének, hiszen azok termése lehullik, és a földről szedjük, tehát nem probléma, ha magas a fa. De egy 6-7 méterre felengedett alma vagy cseresznye nehezen betakarítható.
Még néhány alapelv
Az őszibarack katlan koronája ideális, ha oldalirányba szélesen szétterül. Szilvának váza koronát célszerű alakítani, ez hasonló a katlanhoz, csak keskenyebb és magasabb, de ennek sincs középen felfelé törő vezérága. Almáknál leggyakoribb a karcsú orsó, ennek van felfelé törő vezérága, és arról oldal irányban ágazik el a többi ág. Kör alapterületű koronák azoknál a fáknál ajánlottak, amelyek inkább bokorfák, és fényigényesek. Ezeknek a fáknak nincs tengely dominanciája, így nyitott koronaformák kialakítása lehetséges.
Ezek mellett többféle kombinált koronaforma is létezik, melyeknek nagyon kiterjedt szakirodalma van, érdemes akár képeken megnézni, mihez kellene hasonlítson a végeredmény a metszést követően.
Sokkal jobb minden évben egy kicsit igazítani metszéssel a fákon, mint éveket kihagyni, és utána drasztikus beavatkozásokat végezni. Ennek oka, hogy tavaszra a fákon már kialakultak a termőrügyek, melyekből virág, majd termés lesz. Amikor nagy átalakítást kell végezni egy fán, például mert alul felkopaszodott, akkor a felső részéből kell sokat visszavágni azért, hogy újra alulról bokrosodjon. Azért kopaszodott fel, mert alul fényhiányossá vált a környezet, tehát felül alakította ki a termőrügyeinek nagy részét. Ezzel a beavatkozással elérjük, hogy újra alulról hajtson, de a termőrügyek nagy része elvész, az adott évben termésre nem számíthatunk, és a következőben is kevésre.
Metszésnél figyeljük, hogy a metszés alatti, tehát a vesszőn maradó legfelső rügy merre áll. Amerre áll, arra fog nőni a belőle kihajtó hajtás, később vessző, majd évek múltán ág. Ha kifelé áll, az szellősebbé teszi a koronát majd, de nagyobb lesz a korona helyigénye, mert terebélyesedik ettől. Ha befelé áll, akkor az abból képződő hajtás sűríti majd a koronát. Sövénygyümölcsösnél egész extrém koronaformák is kialakíthatók, ám esetükben nem elég metszeni, hanem kötözéssel, súlyozással kell a vesszőket a megfelelő irányban tartani mindaddig, míg annyira megfásodnak, hogy már e kényszerítő eszköz nélkül is a kívánt pozícióban maradnak.
Nem olyan bonyolult dolog alapszinten metszeni, és a nem túl szakszerűen végzett metszés is többnyire jobb, mint a semmilyen. A fa koronája legyen szellős, és minél szimmetrikusabb (ez statikailag fontos, mert a féloldalas fát könnyebben kidönti a szél).