Termékdíj terhelheti az állati eredetű termékeket

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jövő év januárjától - az állati eredetű termékek esetében biztosan - termékdíjjal kívánja felváltani a húsvizsgálati és egyéb hatósági díjakat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezt adók módjára szednék be - mondta Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A minisztérium ezzel az ágazat versenyképességét kívánja javítani úgy, hogy ne csökkenjen a tárca bevétele. A jelenleg főleg a vágóhidakra háruló hatósági díjtételek arányosabban oszlanának el, ha abból jutna néhány ezrelékes felügyeleti termékdíj a kereskedelmi forgalomba kerülő állati eredetű termékek előállítóira is. A termékdíj mértékét meghatározó jogszabály előkészítés alatt áll. Kardeván Endre szerint a termékdíj a kereskedelmi forgalomba kerülő nagyobb mennyiségű árukra vonatkozna.


Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai sertésállomány drasztikusan lecsökkent. A belpiac igényeit ugyan ellátják a magyar termelők, de exportra már nem jut élő állat. A tárca célja, hogy fellendítse a hazai sertéságazatot. Erre csak úgy van lehetőség, ha a teljes magyar állomány eléri az úgynevezett négyes egészségügyi mentességet - magyarázta az államtitkár. Ezért 2012-re el szeretné érni hazánk a sertések Aujeszky- (álveszettség), valamint a PRRS-vírus mentességét.

Pozitívumként említette Kardeván Endre a keleti piacok felfutását. Április 25-étől például több exportálni szándékozó élelmiszer-ipari üzemet vizsgálnak át az oroszok. A piac fellendítése érdekében javasolt áfacsökkentést csak úgy érdemes bevezetni, ha csökkennek az árak, és a kereskedők nem nyúlják le a nyereséget.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06