Lezárult Mészáros Lőrinc agrárérdekeltségeinek nagy integrációja

MTI
Lezárult a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó agrár- és élelmiszer-ipari cégek integrációja, a vállalatcsoport létrejöttétől sokkal szorosabb együttműködést és a hatékonyság javulását várják - közölte Csák Gyula, a csoport vezérigazgatója csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakember a cégcsoport bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta, tavaly októberben született döntés arról, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrár- és élelmiszer-ipari társaságok szorosabb együttműködésre lépnek. A csoporthoz 12 vállalat - a közvetett érdekeltségeket is beleértve megközelítőleg negyven gazdasági társaság - tartozik, az éves árbevétel 22 milliárd forint, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztatnak.Csák Gyula a közös informatikai rendszer kialakítása mellett az egységes kereskedelempolitika kidolgozásában és a cégcsoporton belül termékláncok létrehozásában lát komoly fejlődési lehetőséget.

A vezérigazgató úgy fogalmazott, a korszakváltás határán áll a magyar mezőgazdaság, az első lépéseket pedig a Talentis Agróhoz hasonló méretű vállalkozásoknak kell megtenniük. Három-négy év alatt a precíziós gazdálkodásnak a mindennapok részévé kell válnia a hatékonyságnövelés és a termelésbiztonság javítása érdekében. A szakember fontos feladatnak nevezte a szakmai utánpótlás kinevelését, ennek érdekében a cégcsoport még az idei évben önálló programot indít.

Mészáros Lőrinc (Forrás: MTI Fotó: Földi Imre)

A csoportot bemutatva a vezérigazgató elmondta, a vállalkozásnak Tokaj, a Balaton, Etyek és Somló térségében vannak szőlői. A termést a Chateau Dereszla Pincészet és a Canter Borház dolgozza föl. Jelentős nagyságú a csoport három állattenyésztési divíziója. A tejelő szarvasmarha-ágazat az egyik legnagyobb Magyarországon: a hét szarvasmarhatelepen együttesen 6 ezer tehenet és ugyanennyi nőivarú szaporulatot nevelnek. A három fehérsertés- és egy mangalicatelep 53 ezer állat befogadására alkalmas. A vállalkozás székesfehérvári és békéscsabai telephelyén 240 ezres tojótyúk-állomány található, évente 60 millió tojást állítanak elő - közölte.

A vállalatcsoport csaknem 38 ezer hektáron gazdálkodik. A 30 ezer hektár szántóföld java részében bérelt terület. A termelés kétharmada az állattenyésztés takarmányigényét fedezi, de fontos a vetőmagtermesztés is. A Talentis Agro Zrt. több mint 42 ezer hektáron végez vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet, a nyúlvadászattól a trófeás vadakig. Emellett a csoporthoz tartozik a közelmúltban korszerűsített Aranka Malom Bicskén, amely célja a kiskereskedelem mellett a jövőben a jelentős ipari felhasználók igényeinek kielégítése is - közölte a vezérigazgató.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?