SAJTÓKÖZLEMÉNY: Juhászok, kecsketartók, támogatás kérhető elektronikus egyedi jelölőeszközre! - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara!

agrarszektor.hu
A juh- és kecsketartók 2012. február 1. és február 28. között támogatási kérelmet nyújthatnak be a juh és kecskeállomány elektronikus egyedi jelölését biztosító eszközök beszerzéséhez illetve a beszerzés költségeinek részbeni, utólagos megtérítéséhez. A dotáció az állatok jelölésére vonatkozó uniós kötelezettség teljesítését segíti, az alkalmazott elektronikus jelölőeszköz beszerzésének költségeihez utólag járul hozzá - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A támogatás a 79/2011. (VIII. 3.) VM rendelet alapján igényelhető.

A támogatás kizárólag a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által engedélyezett és a www.enar.hu honlapon közzétett elektronikus jelölőeszközök beszerzéséhez igényelhető, ha az az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) az ENAR-szám alapján a kérelmező tenyészetéhez van hozzárendelve. A támogatás emellett csak azokat a juh- és kecsketartókat illeti meg, akik szerepelnek a Tenyészet Információs Rendszerben, eleget tesznek a vonatkozó ENAR rendelet előírásainak, és legalább 10 állattal rendelkeznek.

Egy adott juh vagy kecske ENAR-számon nyilvántartott elektronikus jelölőeszköz csak egyszer támogatható az öt év alatt. Ha azonban az azonosító az állat füléből kiesett, elveszett vagy olyan mértékben károsodott, hogy nem olvasható rajta a jel, a pótlására legfeljebb két alkalommal igényelhető támogatás a támogatási időszak során.

A támogatási kérelem február 1-től február 28-ig postázható a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által rendszeresített és a honlapján közzétett - 23/2012. (I. 25.) MVH közlemény - formanyomtatványon, egy példányban az MVH székhely/lakóhely szerint illetékes megyei kirendeltségéhez.

A határidő jogvesztő, azaz a késve postázott kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítják, ahogyan azok támogatási kérelmét is, akik nem a rendszeresített nyomtatványon nyújtották be vagy nem rendelkeznek regisztrációs számmal, saját bejelentett bankszámla számmal, avagy nem jelentették be a KKV-kódjukat, illetve eredeti aláírásukkal nem hitelesítik a főlapot - emlékeztet a kamara.

Azt is érdemes tudni, hogy a kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül, amelyet az MVH a beérkezés sorrendjében bírál el. Ha a benyújtási időszakban egy ügyfél több támogatási kérelmet is beküldött, azokból a legkorábban postázottat bírálják el.

A támogatási időszak alatt, a következő években február 1. és február 28., valamint augusztus 1. és augusztus 31. között nyújthatók be a juh- és kecskeállományok azonosítására és nyilvántartására szolgáló elektronikus egyedi jelölőeszközök beszerzésének költségeit utólagosan mérséklő támogatások kérelmei - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

A támogatás normatív jellegű, az állatlétszámtól független, és degresszív, tehát összege az öt év alatt fokozatosan csökken. Így amíg a 2010-ben gyártott és beszerzett egyedi jelölőeszközökre 1,02 eurót kaphattak az állattartók, a 2011-ben gyártott és beszerzett eszközök után, ennek már csak a 80 százaléka (0,82 euró), az utolsó évben (2014-ben) pedig már csak 20 százaléka, azaz 0,2 euró igényelhető.

Az állattartók a kérelem benyújtási időszak kezdete előtt, de legkorábban a kérelem benyújtását megelőző naptári évben - 2011-ben - megrendelt és legyártott, még nem támogatott elektronikus jelölőeszközök után jogosultak támogatást igényelni - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

 

Forrás: MA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06