Egyszerűsödik a jövedékiadó-visszatérítés

agrarszektor.hu
Változnak a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre, valamint a szőlő- és gyümölcsültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásra vonatkozó szabályok jövőre - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAV közleménye szerint a vállalkozói adminisztratív terhek csökkentésének jegyében a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre, illetve az ültetvények műveléséhez nyújtott de minimis támogatás érvényesítésére vonatkozó eljárások egy kérelemben előterjeszthetők lesznek, az eljárások pedig egyszerűsödnek majd. A jövedékiadó-visszatérítés során a falugazdászok által végzett, a munkaműveletek elvégzésére vonatkozó előzetes igazolás kiadása megszűnik. A munkák elvégzéséről és a földterület jogszerű használatáról, illetve a vonatkozó számlák adattartalmáról a mezőgazdasági termelő a jövedékiadó-visszaigénylésről benyújtott bevallásban nyilatkozik majd.

A vámhatóság az igényjogosultságot kockázatelemzési és ellenőrzési tevékenysége keretében fogja vizsgálni. Az ellenőrzésre kiválasztott visszaigénylőknél a munkaművelet elvégzésével kapcsolatosan elektronikus úton megkeresi a mezőgazdasági szakigazgatási szervet, illetőleg a vízügyi hatóságot, amelyek a megkeresésre 10 napon belül elektronikusan válaszolnak. A földhasználatot szintén a vámhatóság ellenőrizheti a TakarNet rendszerből.

A mezőgazdasági termelőknek 2013. január 1-jétől papír alapon benyújtott bevallás esetén sem kell csatolniuk a gázolaj adózott voltát igazoló számlákat. A jövedékiadó-visszatérítés feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a gázolaj vásárlásáról vagy a gépibérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját nevére szóló, a bevallás benyújtását megelőző három éven belül kiállított számlával rendelkezzen - közölte a NAV. A szőlő- és gyümölcsültetvények műveléséhez nyújtott de minimis támogatási kérelmet kizárólag a tárgyévet követő évben, évente egyszer, a gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó éves bevallásban lehet benyújtani. Ezt a vámhatóság megküldi a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH).

A kérelmet továbbra is a hivatal bírálja el. A NAV azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy ha a vámhatóság a jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó bevallást jogosulatlan visszaigénylés miatt elutasítja, akkor az ismételten benyújtott bevallás esetén a de minimis támogatási kérelem már nem érvényesíthető, mivel az elutasításról a vámhatóság értesítést küld az MVH-nak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?