Hamarosan öt embert kell eltartania egy hektárnak

Hatalmas szakadék tátong a törvényalkotó városiak és a mezőgazdaságból élő vidékek között a Syngenta szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Világszinten legalább öt embert kell majd eltartania egy hektár földterületnek 2030-ra, míg néhány évtizede csupán kettő élelmezését kellett biztosítania. A túlnépesedés és a kedvezőtlen környezeti határok miatt fokozódik a fenntartható mezőgazdasági termelés iránti igény. A Syngenta szerint növeli a kockázatokat, hogy ma már nagyon mély szakadék húzódik meg az agrárszabályozásokat alkotó városi emberek és a vidéki élet között.

Várhatóan 70-100 százalékkal kell növelni a világ mezőgazdasági termelését 2050-re, hogy a föld lakosságát el lehessen látni élelmiszerekkel - jelentette ki Dominique D. Zygmont, a Syngenta dél-kelet-európai vezetője a cég budapesti konferenciáján. A népesség ugyanis 9 milliárdra nő a mai 7 milliárdról, miközben a klímaváltozás miatt csökken a vízkészlet és a megművelhető terület. Ezért már 2030-ra az valószínűsíthető, hogy egy hektár termőföldnek 5 embert kell eltartania a korábbi kettő helyett.

A kockázatokat növeli, hogy a vidéki és a városi élet között egyre nagyobb a szakadék, ezért a városban élők ma már nem tudják, milyen nehéz megtermelni az élelmiszer-alapanyagokat. Ugyanakkor a mezőgazdaságra vonatkozó szabályokat a városokban hozzák, de fennáll a veszélye annak, hogy a törvényalkotók nem tudnak megfelelő döntéseket hozni, éppen a város és a vidék között tátongó szakadék miatt.

A Syngenta szerint ilyen körülmények között komoly erőfeszítéseket kell tenni a fenntartható élelmiszertermelésért, amely a termelékenység növelésén, a mezőgazdasági környezeti hatások csökkentésén és a vidéki jólétet garantáló, fiatalokat helyben tartó jövedelmezőségen alapulhat. A vállalat saját fenntarthatósági kötelezettségvállalásai részeként 2020-ra világszinten el akarja érni, hogy a meghatározó szántóföldi növények teljesítménye 20 százalékkal növekedjen. Emellett 10 millió hektár, leromló állapotú földterületet mentene meg, további 5 millión pedig növelné a biodiverzitást. A multinacionális cég közreműködik abban is, hogy 20 millió kistermelő 50 százalékkal javítsa gazdasága termelékenységét, 20 millió mezőgazdasági munkavállaló kaphasson képzést a biztonságos munkavégzéshez, illetve a vállalat valamennyi beszállítójánál színvonalas munkakörülmények alakuljanak ki.

Magyarországon a Syngenta az új kihívásoknak az úgynevezett Contivo programmal kíván megfelelni, amely integrált szaktanácsadási szolgáltatásokat tartalmaz - közölte Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. A nyereségközpontú, középtávú program arra irányul, hogyan lehet a gazdálkodói jövedelmet maximalizálni intenzív termelési keretek között, de a fenntarthatósági követelmények figyelembevétele mellett. A Syngenta új szolgáltatásaival nem csupán egy-egy növényfajra, hanem egy-egy gazdaság egészére koncentrál, így üzemszintű ajánlatokat ad a termelőknek.

A Contivo a finanszírozást, a számítógépes farmmenedzsmentet, a biztosításokat, a tápanyag-visszapótlást, a talajművelést, a fajtaválasztást és a növényvédelmi megoldásokat foglalja magában. A programban a növénytermesztési technológiáért a Syngenta, Väderstad, az Agro.bio és a Yara Hungaria felel, míg az ügyviteli informatikai hátteret az Agrovir Kft., a financiális kereteket a Budapest Bank, a termény- és vagyonbiztosítást a Generali-Providencia szolgáltatja. A tudományos intézmények közül a Magyar Tudományos Akadémia MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete, a gödöllői Szent István Egyetem és a Debreceni Egyetem Karcagi Kutató Intézete vesz részt a programban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?