Máig hat a méreg a magyar paprikában

agrarszektor.hu
Így tették tönkre híres termékünket. Most újra lép a VM.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Máig nem heverte ki a magyar fűszerpaprika-termelés a 2004-es aflatoxinos botrányt, amikor gombamérget mutattak ki a hazai termékekben. A paprikaterület és a termelés a botrány nyomán drasztikusan csökkent, és ez a helyzet máig sem változott meg. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) most 150 millió forinttal támogatja a minőségi termelést folytató gazdákat.

Az idén mintegy 150 millió forintnyi támogatást nyújt a kiváló minőségű fűszerpaprikát termelő gazdáknak a VM. A minisztérium közleménye szerint a fűszerpaprika kiemelkedő fontosságú, kézimunka-igényes fűszernövény, amelynek termésterülete azonban "több kedvezőtlen piaci folyamat" következtében 2008-ra rohamosan csökkent egészen 1500 hektárig, majd az elmúlt évek enyhe emelkedését követően ma mintegy 2500 hektáron termesztik.

Nem csak a termelés, az export is visszaesett

Korábban 10-15 ezer hektáron termeltek fűszerpaprikát. A terület zsugorodása abban is közrejátszott, hogy sajnálatos módon a 2000-es években kétötödére csökkent az exportált mennyiség is. A kormányzat ezért most kiemelt foglalkozik a fűszerpaprika termelés minőségi árualapjának megteremtésével, hiszen a külpiacokon keresett ez a klimatikus adottságaink és kiváló fajtáink okán különleges magyar termék.

A fűszerpaprika-ágazatot az rendítette meg, hogy a rendszerváltás után több botrány is kirobbant a termékekkel kapcsolatban. Az egyik ilyen 1994-ben következett be, amikor míniummal kevert, azaz ólmozott pirospaprika-őrlemény került forgalomba, amely országszerte megbetegedéseket okozott. A rendőrség adatai szerint a hamisított paprikától 121-en betegedtek meg, közülük nyolcvannégy ólommérgezéssel kórházba is kerültek. A kórházban ápoltak közül harmincöt személy állapota súlyos volt, ketten maradandó egészségkárosodást szenvedtek. A fűszerpaprika-hamisítás miatt országosan 171 büntetőeljárást indítottak

A másik ilyen élelmiszerbiztonsági botrány tíz évvel később, 2004-ben robbant ki, amikor kiderült, hogy több forgalmazó cég termékeiben az aflatoxin, vagyis egy gombák által termelt mérgező anyag mennyisége meghaladta a megengedett szintet. A kormány ennek nyomán akkor rövid időre elrendelte a fűszerpaprika-készítmények forgalmazásának tilalmát is. Az őrleményekbe import paprikával került a méreganyag.

A 2004-es botrány még mindig hat a fogyasztókra

Szakértők szerint elsősorban a 2004-es paprikabotrány hat máig is, és közrejátszik a hivatalos paprikaterület jelentős csökkenésében. A magyar fogyasztók egy része továbbra sem bízik a nagyüzemi-ipari előállítókban, ezért kistermelői paprikát vásárol, utóbbi termékek egy része viszont a szürkegazdaságot erősíti.

A VM most olyan támogatási konstrukciót dolgoz ki, amellyel a minőségi árutermelést feltételeit és a jövedelmezőséget kívánja javítani. Azok a termelők, akik idén igazolt származású fémzárolt vetőmagot vásárolnak és ezt számlával és vetőmag minősítő bizonyítvánnyal igazolni is tudják, e költségeik 75 százalékáig támogatást igényelhetnek majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.
A kormányhivatalok hatáskörébe tartozó vetőmag-felügyelet végzi majd a számlához csatolt minősítő bizonyítványok ellenőrzését. A támogatást a termelők úgynevezett "de minimis" támogatásként igényelhetik, tehát az új európai uniós szabályok értelmében maximum 15 ezer eurós "de minimis" keretük terhére.

Az élőmunka költségeit is csökkentették

A támogatás kiegészíti a Vidékfejlesztési Minisztérium munkaigényes ágazatokat segítő korábbi intézkedéseit, úgymint a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási támogatás két évvel ezelőtti, újbóli megnyitását és 2014 végéig történő meghosszabbítását, amellyel 85 fűszerpaprika termelő több mint 500 hektár után részesül az élőmunka költségeit csökkentő támogatásban - fogalmaz a VM közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?