Ez egy igazi "retro dolog" a hipermodern világban

Major Katalin
A szó szoros értelmében "visszanyúlik a gyökerekhez" és "retro dolognak" számít az a talajoltó baktériumtrágyás technológia, amelyet a nyíregyházi Phylazonit Kft. fejlesztett ki - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Vajda Péter, a vállalat ügyvezető igazgatója. A cég módszerével természet- és emberközelibbé lehet tenni a növénytermelést, miközben a gazdaságosság megmarad. Vajda Péter szerint ma műtrágyák és növényvédő szerek nélkül nem lehet intenzíven gazdálkodni, de a fenntarthatósághoz szükség van a talajoltó technológiákra is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 

Ha többet akar tudni a mezőgazdaságban előretörő forradalmi technológiákról és innovációkról, jelentkezzen most az Agrárium 2015 konferenciára! Konferenciánkon Vajda Péter is előadó lesz, a tudatos és fenntartható talajművelést körbejáró kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevőjeként.

agrárszektor.hu: Napjainkban a mezőgazdaságban két markáns tendencia egyidejű jelenlétét fedezhetjük fel: egyrészről a nagyon intenzív kutatás-fejlesztés és a leginnovatívabb technológiák alkalmazása, másrészről a hagyományokhoz való visszanyúlás az, ami meghatározza a fejlődés irányát. A talajoltás jelentőségének újbóli felfedezése is ebbe a keretbe illeszkedik? Mi a technológia lényege?

Vajda Péter:  A Phyalzonittal és a kapcsolódó technológiával olyan szakmaiságot igyekszünk képviselni, ami valóban egy "retro dolog", visszanyúlik a gyökerekhez. Ezzel a technológiával egy kicsit természetesebbé, természet- és emberközelibbé lehet tenni a növénytermesztést. Emellett ez a módszer gazdaságilag is hatékonyabb, mint a normál termesztés.

A technológia azon a tényen alapul, hogy miként az emberi testben, úgy a talajban is vannak baktériumok, amelyek elengedhetetlenek a növény életéhez. Az emberi testben több baktérium van, mint sejt, és abban, hogy a vitaminok, ásványi anyagok, és maga a tápérték fel tud szívódni, a legnagyobb szerepük a baktériumoknak van. Ugyanez zajlik a talajban is, és mint ahogyan a sok szennyezett élelmiszer savasítja az emberi szervezetet, ugyanúgy a túlzott kemikália-bevitel - a műtrágya, a növényvédő szerek és a nem megfelelő talajművelés - elsavasítja a talajainkat is. Ha savas irányba halad akár az emberi test, akár a talaj, akkor a benne élő, kedvező hatású baktériumok száma elkezd csökkenni, ugyanis ezek nem tolerálják a savas környezetet (a talajoknál az optimum 5,5-7 pH között van). A talajoltással ezen a problémán tudunk segíteni: a lecsökkent számú baktériumállományt elkezdjük beoltani a gyökérzónában, és felszaporítjuk azokat a baktériumokat, amelyek szükségesek a növények számára ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak működni. A talaj számára gyakorlatilag ez jelenti a probiotikumot. A növénytermesztés a talajoltással indul, és nagyon fontos alapot képez.

Látni kell ugyanakkor, hogy egyáltalán nem vagyunk műtrágya- és kemikáliaellenesek, ezekkel a készítményekkel érdemes használni a Phylazonitot. Jelen pillanatban műtrágya és növényvédő szerek nélkül nem lehet intenzív növénytermesztést folytatni, viszont ha ezek mellé a technológiába beemeljük a talajoltó készítményeket, akkor sokkal jobban fenntartható a természetközeliség. Annak idején rengeteg szerves trágyát használtak a gazdálkodók, és ezzel rengeteg hasznos baktériumot vittek ki a földekre, így fenn lehetett tartani a talajok állapotát. Mivel az állattenyésztés visszaszorult, ez megszűnt, ezért semmilyen más eszköz nincs arra, hogy a talajainkat normális, természetes állapotukba vissza tudjuk mozdítani. Már nem arról beszélünk, hogy fenn kell tartani a talajok állapotát, hanem arról, hogy ezt fel kell javítani.
Kiemelkedően fontos téma ma pl. a toxinkérdés is. Nagyon sok helyen olvasható, hallható, hogy a megtermelt termények toxintartalma megemelkedett az elmúlt években. Persze, hogy megemelkedett, hiszen ahogy a talajaink állapota romlott, úgy ezek a káros hatások egyre inkább megjelentek. A talajoltással ezeknek a szennyező anyagoknak a csökkentését is elő lehet idézni. Most fejlesztettünk ki egy terméket, amelyik kifejezetten a toxin vonalán fog tudni növényeket kondicionálni, és a növények állapotát javítani.

agrárszektor.hu: A temészetközeliség filozófiája értékelendő, de lefordítható-e ez számokra, hatékonyságra vagy üzleti haszonra is a gazdálkodók számára?

V. P.: A számok szintjén egyértelműen megmutatkozik, hogy a talajoltás után a gyökérképződés sokkal aktívabb, mint a hagyományos termesztésben. Ez teljesen egyértelmű, ugyanis ha a növény természetközelibb állapotban, biológiailag jobb környezetben van, akkor a fejlődése sokkal aktívabb. A növénynek különböző szerves savakat kell kiválasztania ahhoz, hogy a tápanyagokat fel tudja venni a környezetéből, és ha megfelelő baktériumállomány van a gyökerek környezetében, akkor 25-35 százalékkal kevesebb energiát kell a tápanyagfelvételre fordítania. Ezt a többletenergiát pedig a saját testének a felépítésére és a termésképzésre tudja fordítani. A szárvastagság, a növény színvilága, habitusa, egészségi állapota is más, és a termésképződésben, valamint a termés minőségében is jelentkezik a változás.
A szórás nagy, hiszen a növény fejlődése számos faktortól függ, de általában 5-20 százalék közötti termésnövekedést tudunk kimutatni. Ami viszont nagyon fontos, hogy ezzel a technológiával a termésbiztonság sokkal kiegyensúlyozottabb lehet az évjáratok között, ami azt jelenti, hogy a termelő nincs annyira kitéve az időjárás viszontagságainak. Szintén fontos, hogy a takarmányozásra hasznosított növényekben a beltartalmi értékek mindig magasabbnak bizonyulnak, mint a kezeletlen területeken termesztettekéi.

agrárszektor.hu: Mennyire nyitottak a növénytermesztők erre a technológiára és mennyire hajlandóak vállalni a többletköltségeket?

V. P.: A többletköltségek megítélése relatív. A technológia valójában nem igényel pluszberuházást a termelőktől, hiszen a hatékonyság-növekedéssel, a termésátlagok emelkedésével a bevételi oldalon is növekedést ér el a gazdálkodó. A talajoltást egy termesztési periódusban egyszer kell elvégezni, illetve van egy másik készítményünk, amelyik a tarlóbontást végzi. Egy egységes, fixárral dolgozunk az egész országban, minden termelőnek - függetlenül attól, hogy hány hektáron gazdálkodik - 9900 forintba kerül hektáronként a technológia alkalmazása.

Több olyan kísérleti gazdaságunk van, amelyik végzett számításokat a költségek és a hozam tekintetében, így pl.. Szabadegyházán végeztünk összehasonlítást több éven keresztül, és nagyon komoly, számokkal alátámasztható különbségeket tapasztaltunk. A kukorica esetében egy fél, vagy egy tonnás terméskülönbség, 40 ezer forintos tonnánkénti árnál 20-40 ezer forintos többlet-árbevételt produkál hektáronként. Ha ebből levonjuk a 9900 forintot, még mindig marad 10-30 ezer forint.

A közvetlen termésátlag-növekedésnél azonban sokkal többről van szó. Ha termelőként mérlegelnem kell, hogy ugyanazon költséggel, ugyanazon hozam mellett van egy olyan termesztési technológiám, amellyel folyamatosan rombolom a talajom állapotát, és van egy olyan, amelyikkel ezt meg tudom állítani, sőt javítani tudom, akkor melyiket választom? Még pillanatnyi pluszhozam nélkül is ezt a módszert választanám, emellett viszont tudnám, hogy a talajom állapotát szinten tartom, illetve pozitív irányba mozdítom. Ez csak jót hozhat, és hosszabb távon bizonyosan megtérül.

Érdekes, hogy korábban azok a termelők kezdték el használni a Phylazonitot, akik amúgy is nyitottak voltak a fejlődésre, az innovációra, de most már egyre nyitottabbá kezdenek válni azok a termelők is, akik eddig kicsit szkeptikusak voltak.

 agrárszektor.hu: Milyen a hazai termőföldek állapota nemzetközi viszonylatban?

V. P.: A FAO, valamint a saját tapasztalataim alapján is azt mondhatom, hogy a többi országhoz viszonyítva nincs rossz állapotban a magyar föld. Ám ha a növénytermesztés oldaláról vizsgáljuk, akkor nincs jó állapotban. Kísérleteink során számos talajmintát vettünk, amelyekben megvizsgáltuk a talajlakó baktériumok számát. Szakirodalmak alapján egy normális közegű talaj 1 grammjában milliárdos nagyságrendben kell lenniük baktériumoknak, egy maréknyi talajban több baktérium van, mint ahány ember a Földön él. Azt tapasztaltuk, hogy a milliárdos nagyságrendről milliós nagyságrendre csökkentek le a mezőgazdaságilag művelt talajokban a baktériumszámok. Ez nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is igaz. Természetesen az ország területén belül változik a kép, de ami túlnyomórészt jellemző, az a talajok savanyodása, a talajok tömörödöttségi állapotának romlása, illetve hogy országos szinten nem nőttek olyan mértékben a termésátlagok, mint ahogyan azt a technológiai fejlődés indokolná. Vetőgépekben, betakarítógépekben, vetőmagban, növényvédő szerekben most már csúcsra járatjuk a technológiát, a termésátlagoknak elméletben nagyon nagy mértékben meg kellett volna emelkedniük, ez azonban nem történt meg. Akkor valami más probléma van, és ez a talajok állapota.

agrárszektor.hu: A 2015. évet az ENSZ a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította. Önök is csatlakoznak a kezdeményezéshez?

Természetesen. Nemrégiben létrehoztunk egy szakmai kerekasztalt a Talajvédelmi Egyesület keretein belül, aminek kifejezetten az lenne a célja, hogy a talajművelés, a talajtan, a tápanyag-utánpótlás és a mikrobiológia oldaláról, mintegy konzíliumként ismeretanyagot gyűjtsön, és az így létrejövő tudáshalmazt átadja a mezőgazdasági termelőknek. A Magyar Talajvédelmi Szövetség első bemutatkozása egy konferencia lesz május 19-én, amely az Agrova (a Phylazonit forgalmazója) és az Axiál szervezésében, a Magyar Talajtani Társaság, a Nébih, és a GOSZ szakmai támogatásával kerül megrendezésre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?