Változnak az igények: ezek a napraforgóhibridek hódíthatnak

agrarszektor.hu
További piacokat hódíthatnak maguknak a magas olajsavtartalmú napraforgóhibridek, mert világszerte növekszik az igény az ilyen növényekből nyert olajok iránt. Ennek hátterében az áll, hogy a fogyasztók egyre tudatosabban keresik az egészséges összetevőjű élelmiszereket. A hazai napraforgó-vetőmag piacon vezető szerepet betöltő Syngenta szerint a magas olajsavtartalmú napraforgók hazai vetésterülete megduplázódhat az idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen növekedhet az Európai Unióban az élelmiszeripari igény az úgynevezett magas olajsavtartalmú napraforgó-hibridek iránt - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Syngenta. Ennek legfőbb oka, hogy az új élelmiszerjelölési előírások szerint minden növényiolaj-alkotóelemet fel kell tüntetni a termékek címkéjén. Így a fogyasztók pontosan tájékozódhatnak arról, hogy az élelmiszerek milyen összetevőkből állnak. Az általános jelölési előírások már 2014. december 13-tól kötelezők, akik viszont eddig nem használtak tápanyag-összetételre vonatkozó címkéket, legkésőbb 2016. december 31-ig teljesíteniük kell az új követelményeket.


MTI-fotó: Faludi Imre

A jelölési változtatások összefüggnek azzal, hogy a vásárlóknak is egyre fontosabb az egészséges életmód, ezért tudatosan keresik az egészséges összetevőjű élelmiszereket. Korábban a feldolgozóipar a pálmaolajat részesítette előnyben a kedvező ára miatt, de az egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatás ma már népszerűtlenné teszi az ilyen összetevőt tartalmazó termékeket. A feldolgozóipar ezért keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a pálmaolajat helyettesítheti, és az egyik megoldást a magas olajsavtartalmú napraforgók adhatják. Ezek olaja tovább eltartható, magasabb hőfokra hevíthető, a felhasználásukkal készített ételek pedig - például koleszterincsökkentő diéták részeként - egészségesebbek.

Az előrejelzések szerint a magas olajsavtartalmú napraforgók vetésterülete tíz éven belül akár egymillió hektárral is bővülhet világszerte. A növekedésben Magyarország is kiveheti a részét, mivel nálunk a termelési adottságok kedvezők és a feldolgozóipar is helyben van. A hazai gazdálkodók tavaly több mint 600 ezer hektáron vetettek napraforgót, és a teljes vetésterület csaknem 60 százalékán Syngenta hibrideket termeltek, így a cég vezető szerepet tölt be a magyar piacon.

A hazai napraforgó-terület az idén várhatóan növekszik tavalyhoz képest, de a vetést még befolyásolhatja, hogy a belvizes területek mikorra száradnak fel. Az előrejelzések szerint a magas olajsavtartalmú napraforgók területe legalább a kétszeresére bővül az elmúlt évi 70 ezer hektárról, mivel a felvásárlási ár továbbra is magasabb. Az ilyen hibridek termesztése extraráfordítást nem igényel, de a gazdálkodóknak ügyelniük kell arra, hogy a vetésnél, a betakarításnál, a szárításnál és a raktározásnál ne keveredjenek a hagyományos napraforgókkal.

A Syngenta az idén megújult portfóliójával, 15 napraforgóhibridet értékesít a hazai gazdálkodóknak, és új szegmensekben is belépett a piacra. A Clearfield Plus hibrideknek az új technológia (Bacardi CLP és Neostar CLP) megerősített imidazolinon toleránciát és magas terméspotenciált biztosít. Az úgynevezett Express technológiát választó termelők a Sumiko HTS-t és a Subaro HTS-t használhatják. Kiemelkedő termőképesség jellemzi a cég további új, magasolajsavas, imidazolinon toleráns hibridjeit (SY Excellio,SY Experto, Talento).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?