Drasztikus változások jöhetnek a földeken: nincs mese, ezt meg kell lépni

Drasztikus változások jöhetnek a földeken: nincs mese, ezt meg kell lépni

A tavalyi szárazság és a megannyi probléma a földeken is változásokat hozott Magyarországon. Óriásiak lettek a károk, elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy fel kell készülnie a gazdáknak a szélsőséges időjárási körülményekre. Sokan például a napraforgó felé fordultak, a kukoricatermesztők pedig csak a fejüket foghatták. A kalászosok ugyanakkor jövedelmezők voltak, ami némi bizakodásra adhat okot. Az Agrárszektor utánajárt, hogy mi várható a földeken, és mi az, amin változtatni kell vagy éppen új kapukat tárhat ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tóth Tamás, a Syngenta vetőmag üzletágának marketing vezetője lapunknak elmondta, hogy tavalyi év aszály sújtotta időjárásában sok helyen a kalászosok voltak a leginkább (ha nem az egyedüli) jövedelmező növények. Ennek köszönhetően az őszi kalászosokban jelentős területnövekedés történt, ami főként a kukorica felől az őszi búza irányába hatott. Azt is el lehet mondani, hogy a tavalyi, illetve az idei év elejét jellemző extrém magas műtrágyaárak, valamint szintén az aszály miatt sokan a napraforgó felé fordultak, ám ez a trend a műtrágya -és gázárak mérséklődésével, valamint a csapadék megérkezésével végül vélhetően nem okoz napraforgó terület növekedést a tavalyi évhez képest. Ami talán szignifikáns változásnak számíthat, az a támogatások által ösztönzött ugaroltatás, ami bizonyos területeken érezhető, ugyanakkor valódi területnövekedését egyelőre nehéz becsülni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Teret hódíthatnak a szárazságtűrő növények?

Valóban igaz, hogy a nyarak egyre szárazabbak és melegebbek, ugyanakkor a klímaváltozás sok extrém időjárási anomáliát hoz magával. Gondoljunk csak az idei év csapadék miatt megkésett vetéseire, vagy a horvátországi árvizekre. Nehéz ezekre a kihívásokra felkészülni, ugyanakkor nemesítéssel és tudatos hibridválasztással valamelyest csökkenthetően a kockázatok. Jelenleg a kukorica vetésterülete sínylette meg leginkább a száraz, csapadék nélküli éveket, míg a napraforgó viszonylatában új szintre emelkedtünk és vélhetően 700 ezer hektár körül maradhat a vetésterület akár hosszabb távon is. Nem csak a termőhely helyspecifikus gondolkodás, de az óriási mennyiségű adatok elemzésén alapuló döntések miatt

- vélekedett a szakember.

Sok ország, mely korábban búzát importált Ukrajnából, rizsre cserélte a piacról eltűnő terméket. Egyiptom azonban kitartott a búza mellett, de Ukrajna helyett az EU-ból és az USA-ból kezdték el beszerezni. A Syngenta vetőmag üzletágának marketing vezetője ugyanakkor elmondta, hogy magyarországi gazdálkodók viszonylag stabil vetésszerkezettel működnek, amibe időnként bekerül egy-egy különleges növény, azonban komoly változásokat valószínűleg nem eredményez rövid távon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így készülhetnek a gazdák a jövő kihívásaira?

Az ismert problémák (válság, infláció, időjárás, energia, áremelkedése, hiány ukrán gabona stb.) a termelőket sem kímélték mostanában, ez már nem újdonság. A kérdés az, hogy vajon mit tehetnek a gazdák azért, hogy a jövőben könnyebben megbirkózhassanak a hasonló akadályokkal? Tóth Tamás szerint egy dolgot mindenképpen érdemes kiemelne ebben a kérdéskörben, mégpedig az adat alapú döntéshozatalt, ami igaz lehet a gazdálkodásra éppúgy, mint a kereskedelemre.

Fontos felismernünk, hogy az adatok mennyisége és az új technológiák - mint például a mesterséges intelligencia - milyen új lehetőségeket nyitnak meg. A Syngenta az újabb és ellenállóbb hibridek mellett, az okszerű és modern technológiai javaslatokkal igyekszik a termelők segítségére lenni, de azt mindenképpen fontos kiemelni, hogy sikert csak közösen érhetünk el, hiszen kölcsönösen függünk egymástól. A lehetőségekhez képest a legtöbbet kell kihoznunk a növényeinkből egy-egy adott hektáron, ráadásul mindezt a környezetünk és talajaink megóvásának figyelembevételével, hosszú távra tervezve. Ez lesz a jövő legnagyobb kihívása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?