Újabb nagy eső jöhet Magyarországon: mutatjuk, hol lesz a legkeményebb

Újabb nagy eső jöhet Magyarországon: mutatjuk, hol lesz a legkeményebb

agrarszektor.hu
A záporos, meleg időjárás kedvező a szántóföldi növények számára, de ilyenkor a növényvédelemre is fokozottan figyelni kell. A talajnedvesség hazánk döntő részén jelentősen növekedett, de még mindig vannak szárazon maradt kisebb területek az országban. A folytatás hasonló időt ígér, a hét első felében kevesebb, majd ismét több lesz a zápor, zivatar, de a csapadék mennyiségének területi eloszlása továbbra is egyenlőtlen marad.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt héten meleg, záporos, zivataros időjárás volt tapasztalható Magyarországon. Valahol az országban minden nap esett, többfelé viharos széllel kísért heves zivatar, helyenként felhőszakadás is kialakult - olvasható a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentésében. A május 17-től csapadékosra fordult idő kezdete óta hazánk döntő részén 15 és 70 mm közötti csapadék hullott, néhol ennél is jóval több esett. A záporos csapadékforma miatt nagyok a területi különbségek, kisebb foltokban csak kevés eső hullott. A harminc napos csapadékösszeg átlagtól vett eltérése is nagy szórást mutat, az ország jelentős részén még mindig a hiány a jellemző.

10 napos csapadékösszeg 2024. május 26-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. május 26-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. május 26-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. május 26-ig (mm)

Az elmúlt héten nem csak a felszín közeli talajréteg, hanem a felső fél méteres réteg is sokfelé átnedvesedett, de foltokban továbbra is száraz maradt. A fölső 50 cm-es rétegben főleg az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén jelentős a nedvességhiány, bőven lenne helye a további esőknek, maradtak még enyhén aszályos kisebb területek is. A fél méternél mélyebb talajréteg továbbra is bőven tartalmaz nedvességet, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során. A hőmérséklet az országban 1-2 Celsius-fokkal a sokéves átlag fölött alakult, a minimumok 10 fok fölött, a maximumok 25 fok körül alakultak, csak a tartósabban csapadékos részeken és napokon maradt kissé hűvösebb napközben a levegő.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. május 26-án (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. május 26-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. május 26-án (%)Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. május 26-án (%)
Őszi vetésekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. május 26-ánŐszi vetésekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. május 26-án

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt időszak csapadékát ezek a növények is igen meg fogják hálálni. Nagy forróság sincs, így nem rövidül le a szem- és magképződés fázisa. A napraforgó és kukorica állományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek május közepéig. A mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok fejlődésére is kedvező. A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, az elmúlt hét sok és gyakori csapadéka azonban már rontja a termés minőségét. A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy a héten gyakran és többfelé volt tartósan vizes a növények levélfelülete, helyenként az időszak több, mint felében. A párás időszak hossza ennél valamivel rövidebb volt a csapadékos helyeken is.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. május 26. reggel 8 órát megelőző öt nap (120 óra) során lágyszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. május 26. reggel 8 órát megelőző öt nap (120 óra) során lágyszárú növényekre (óra)

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a május első felére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke az évszaknak megfelelően magas. A tavaszra jellemző intenzív növekedés azonban már április végén megtorpant, itt is látható, hogy a vegetáció előrébb jár ez ilyenkor szokásosnál. Az őszi kalászosok zöld tömege már nem nőtt ebben az időszakban, a nyári kapás növények pedig még meglehetősen fejletlen állapotban voltak ekkor, így ezek zöldtömeg növekedése sem volt jelentős. Az anomália térkép továbbra sokfelé mutat az átlagosnál fejlettebb vegetációt, azonban az ebben az időszakban a csapadékhiányos alföldi és kisalföldi területeken növekedett az ilyenkor szokásosnál kevésbé zöld területek nagysága.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 310 és 390 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 90-130 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 40-80 foknappal magasabb, azzal együtt is, hogy április közepén másfél hétre megtorpant a hőösszeg növekedésének korábban igen gyors üteme.

A 2024. április 1-től kukoricára összegzett hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól május 26-ig (foknap)A 2024. április 1-től kukoricára összegzett hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól május 26-ig (foknap)

A folytatás igazi kora nyári időt ígér. Kedden nyugaton, szerdán főleg keleten, pénteken sokfelé, a többi napon szórványosan várhatók az országban záporok, néhol heves zivatarok. Összességében a héten területi átlagban 5 és 25 mm közötti csapadék valószínű, de ismét nagyok lesznek a területi különbségek. A heti összpárolgás 15-20 mm körül valószínű, így a talajok nedvességtartalmában átlagosan nem várható nagy változás, lokálisan azonban igen. A felhőszakadással érintett foltokban átmeneti belvízborítás is előfordulhat, míg a csapadékból kimaradó területeken aszályos körülmények alakulhatnak ki. A növények levélfelülete a hét első felében csak kisebb foltokban lesz tartósan vizes, csütörtöktől azonban, főleg a sűrűbb állományok lehetnek kitéve a gombás megbetegedéseknek. A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a meleg. Éjszakánként jellemzően 10-15 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig többnyire 23-29 fok közötti értékek lesznek mérhetők, tehát továbbra sem várható kedvezőtlenül nagy forróság.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?