Minden adott egy sikeres idényhez - Bizakodik a dinnyepiac

agrarszektor.hu
Sikeres dinnyeszezont várnak a hazai termelők és a szakmai szervezetek. Az idei érési időszak akár augusztus huszadikáig is eltarthat és egyelőre közepes termésre, illetve két-három érési hullámra is számítanak.A fogyasztói trendekben is változást lehet megfigyelni: a vásárlók inkább a kisebb, maximum 4-6 kilogrammos dinnyéket keresik és egyre népszerűbb a sárga húsú görögdinnye.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Közepes dinnyetermésre, két-három érési hullámra és sikeres szezonra számítanak a hazai szakmai szervezetek, valamint a termelők - írja a vg.hu. Lédó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke szerint a szezon mindig a Dél-Magyarországon jellemző, fóliával takart, korai érésű dinnyékkel kezdődik. 

Tavaly ugyan az esőzések elvitték a dinnye második és harmadik érését, de idén egyelőre bizakodnak a termelők. A termésmennyiség megoszlása ugyan meglehetősen egyenetlen, mivel az ültetés idején - április közepén - alacsonyabb hőmérséklet uralkodott az országban. Emellett később, májusban egy második lehűlés is jött.  A helyzeten sokat segített az úgynevezett oltott dinnyék terjedése. 

Az oltott dinnyékről
Ezek olyan dinnyék, amelyeket egy másik tökfélére oltanak rá. Általában magasabb költségekkel jár termesztésük, ugyanakkor nagyobb a várható termésmennyiségük és ellenállóbbak az időjárás szélsőségeivel szemben. A környező országokban elterjedt a használatuk, de itthon is egyre népszerűbbek. 

Más trendek is megjelentek a dinnyepiacon - jelentette ki Ledó Ferenc. Így például a tradíciókat tiszteletben tartó vásárlói kör kivételével már Magyarországon is egyre többen keresik a kisebb, 4-6 kilogrammos dinnyéket, míg a nagyobb, 8-12 kilós dinnyéket már egyre nehezebb értékesíteni.

A mag nélküli dinnyefajták is terjednek annak ellenére, hogy ezek jelenleg 30-40 százalékkal drágábbak hagyományos társaiknál. Emellett a sárga húsú fajták is egyre népszerűbbek. 

Ledó Ferenc úgy véli, a termelőknek minimum 50-60 forintot kellene kapnia a dinnye kilójáért. Ezért a dinnye fogyasztói árának valahol 90 és 130 forint között kellene alakulnia, amely nagyjából megfelel a mostani árszintnek.

A termelők viszont tartanak attól, hogy később az árak zuhanhatnak. A 80 forint körüli fogyasztói ár - becslések szerint - 2-3 milliárd forinttal csökkenthetné az évente 15-16 milliárdos forgalmat bonyolító dinnyeágazat bevételét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?