Mostantól lecsapnak azokra, akik szabálytalanul vetnek

agrarszektor.hu
Fokozottan ellenőrzi mostantól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a termelők pneumatikus vetéskor használnak-e úgynevezett porelvezető adaptert (deflektort). Ennek alkalmazása ugyanis kötelező, hogy a csávázott vetőmagokról leváló, növényvédő szer tartalmú por ne terhelje a környezetet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csávázott vetőmagok kezelésekor és vetésekor leporlódó, rovar- vagy gombaölő növényvédő szer tartalmú por kockázatot jelenthet az ember egészségére és a környezetre - áll a Nébih közleményében. A levegőbe kerülő por elsodródva terheli a nem kezelt területek életközösségeit, és hasznos szervezetek (például méhek, szimbionta gombák) pusztulását okozhatja. Ezzel szemben kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy a porelvezető adapter, más néven deflektor alkalmazásával a csávázott vetőmagról esetlegesen leváló por elsodródásának mértéke minimálisra csökkenthető, mivel a vetőgépek ventillátorából kilépő elhasznált levegőt közvetlenül a földfelszínre, a barázdába vezeti.

A deflektorok használatának szükségessége elsőként a neonikotinoid típusú hatóanyagokkal kezelt vetőmagok alkalmazása kapcsán merült fel 2010-ben. Az Európai Unió 2010/21/EU irányelvében előírta, hogy egyes neonikotinoid hatóanyagú csávázószerekkel kezelt magvak vetéséhez olyan berendezés használata szükséges, amely biztosítja a porkibocsátás minimalizálását.

2015. év végén hatályba lépett a növényvédelemi tevékenységről szóló 43/2010. ( IV. 23.) FVM rendelet módosítása, amely szerint a csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgépes vetésnél megfelelő csővezetékkel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni. A módosítás kapcsán az idei év tavaszától a hatóság fokozottabb ellenőrzéseket tervez a termelőknél.

A gazdálkodók az elmúlt évben különböző akciók keretén belül (akár ingyen is) hozzájuthattak a deflektorokhoz. Azoknak, akik nem használták ezt ki, érdemes figyelni a lehetőségeket az elkövetkező időszakban is - hívja fel a figyelmet a Nébih.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?