Rengeteg ilyen paradicsom van a magyar kertekben: ezt jobb, ha mindenki tudja

Rengeteg ilyen paradicsom van a magyar kertekben: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A legújabb Szupermenta termékteszten 25 tasak paradicsom-vetőmagot vettek górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Öt termék esetében volt probléma a magdarabszámmal, három vetőmagnál pedig jelölési hibát találtak az ellenőrök. Az utóbbi években, elsősorban a bőséges fajtaválasztéknak köszönhetően, a kertészkedők körében is egyre népszerűbbé vált a koktélparadicsom. A Szupermenta tavaszi terméktesztjén 25 cseresznye- és koktélparadicsom megnevezésű vetőmag tételt vizsgáltak a szakemberek. A klasszikus piros mellett sárga, narancssárga, barnás és fekete színű termést hozó fajták kerültek a tesztbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek megvizsgálták a GMO és a paradicsomot károsító, súlyosan fertőzőképes ToBRFV vírus esetleges jelenlétét, illetve azt is, hogy található-e a vetőmagok mellett idegenmag. A minőségi mutatók ellenőrzése sem maradt el, ami a vetőmagok esetében a csírázóképesség és a tisztaság vizsgálatát jelentette. Ezek terén mindent rendben találtak a szakértők. Komplex termékkörelemzésről lévén szó tasakonként a tömegmérésre és a magdarabszám vizsgálatra is sor került. Így derült ki, hogy öt mintánál a magdarabszám alacsonyabb volt, mint ami a csomagoláson szerepelt. A Nébih saját hatáskörben tájékoztatta az érintett forgalmazókat a problémáról, és felszólította őket a hibák javítására.

EZ IS ÉRDEKELHET

A felügyelők a paradicsom-vetőmagok jelölését is ellenőrizték. Ennek során vizsgálták a kötelező jelölések és az alapvető termékinformáció meglétét. Három termék esetében akadt probléma az "EU szabályok és szabványok" felirat, valamint a minősített vetőmag kategória betűjelzésének feltüntetésével. Az érintett gyártókat figyelmeztetésben részesítette a hivatal. A kedveltségi vizsgálaton a résztvevők ezúttal olyan felhasználóként fontos szempontok alapján értékelték a termékeket, mint a csomagolóanyag, a csomagoláson feltüntetett információk, valamint a felhasználási utasítás. Emellett a hivatal szakértői pontozással értékelték a legfontosabb minőségi mutatók, a csírázóképesség és a tisztaság laboratóriumi vizsgálata során kapott eredményeket. Így a végső rangsor a hatósági vizsgálat és a kedveltségi vizsgálat összesített eredményei alapján született meg. A paradicsom-vetőmagok versenyében az élen a Kiepenkerl Romello F1 cseresznyeparadicsom végzett, második helyezést ért el a Samen Pfann Black Cherry paradicsom, és harmadik lett a Kiepenkerl Yellow Pearshaped cseresznyeparadicsom.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?