Az óriási cégfúziók éve jöhet 2017-ben

agrarszektor.hu
A nagy mezőgazdasági inputanyaggyártó cégek fúziójának éve lehet 2017, ha az európai és amerikai illetékes hatóságok még idén jóváhagyják a tervezett egyesüléseket. Az érintett vállalatok magyar leánycégei jelenleg a régi rendszerben működnek, a közeljövőben viszont őket is elérhetik a változások, ám a várható kihívásokról egyelőre nem nyilatkoztak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Talán a véletlen hozta, vagy a piaci folyamatok kényszerítették ki, de jelenleg párhuzamos zajlik a világ legnagyobb inputanyag-gyártó vállalatainak páros fúziója. Az amerikai Monsanto a német Bayerrel, a kínai ChemChina pedig a svájci Syngentával szeretne frigyre lépni, míg az USA-ban két ottani szereplő, a Dow Chemical és a DuPont "összeölelkezésére" figyel a szakmai közvélemény.

Hogyan hatnak a világméretű cégfúziók a magyar inputanyagpiacra? Mire kell felkészülniük a mezőgazdasági termelőknek? Milyen új trendek tapasztalhatók a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacon? Ez lesz az egyik kiemelt témája az Agrárszektor 2017 Konferenciának március 8-án Kecskeméten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A magyar leánycégek egyelőre nem nyilatkoztak arról, milyen kötelezettségeket rónak rájuk a tervezett egyesülések, amelyeket a - jellemzően európai és amerikai - hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk az előttünk álló hónapokban. A tét idehaza sem kicsi, hiszen a Monsanto Hungária Kft., a Bayer Hungária Kft., a Syngenta Magyarország Kft., a Dow AgroSciences Hungary Kft. és a DuPont Magyarország Kft. is régi, meghatározó szereplői a magyar piacnak, így bármiféle változás komoly átrendeződést vonhat maga után.

Tavaly decemberben a Monsanto részvényeseinek 99 százaléka áldását adta a Bayer 66 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatára, így valóban csak a hatóságokon múlik, létrejön-e a nagy üzlet. Ha megvalósul a fúzió, a világ vetőmagpiacának 29 százaléka, illetve a növényvédő szerek 25 százaléka kerül az új gigavállalat fennhatósága alá. Ha például egy indiai farmer gyapotot vet, 75 százalékos valószínűséggel a Monsantótól szerzi be a magot, ha egy dél-amerikai gazdálkodó lepermetezi a génmódosított szójáját, a vegyszer alighanem a Bayertől vagy a DuPont-tól származik, Afrikában pedig többnyire a Syngenta termékeit használják a kukoricatermesztésben.

Donald Trump amerikai elnök még a beiktatása előtt találkozott a Bayer és a Monsanto vezetőivel, és sikerült "kisajtolnia" a németekből, hogy 8 milliárd dollárt költsenek az Egyesült Államokban kutatás-fejlesztésre, valamint ne csak megtartsák a Monsanto bő 9000 dolgozóját, de 3000 újabb állást is teremtsenek az USA-ban. Az üzlet ezzel alighanem sínen van, amit az is jelez, hogy a jó szimatú amerikai befektető, Warren Buffett a közelmúltban 8 millió Monsanto-részvényt vásárolt, több mint 800 millió dollár értékben. Pedig a vállalat körül nincs minden teljesen rendben, egyre többen támadják ugyanis a glifozát hatóanyagú növényvédő szereit, az EU-ban aláírásokat is gyűjtenek a végleges betiltásukért.

A kínai ChemChina a legutóbbi hírek szerint április 12-ig kénytelen várni az EU döntésére, hogy valóban megvásárolhatja-e (46 milliárd dollárért) a svájci Syngentát. Az érintett felek jelenleg 90%-os esélyt látnak az üzlet engedélyezésére, bár itt is történhetnek érdekes fordulatok. Októberben például felmerült egy kínai-kínai egyesülés gondolata is, márpedig a Sinochem és a ChemChina fúziója romba dönthetné a Syngenta álmait. A ChemChina azonban egyelőre komolyabban koncentrál a svájci vegyipari és biotechnológiai óriáscégre, amelynek megszerzéséért akár tucatnyi EU-tagállamban hajlandó volna lemondani jó néhány engedélyezett (vagy engedélyezés alatt álló) termékéről, csak hogy eloszlassa a trösztellenes aggályokat.

Az amerikai Dow Chemical és DuPont fúziója sem megy simán, a 130 milliárd dolláros egyesülés az eredeti tervekhez képest máris 3 hónapot csúszik. Most június vége a lehetséges dátum, és a Dow, valamint a DuPont is belement bizonyos cégeladásokba, hogy simábban menjen az üzlet engedélyezése az EU-ban. Odahaza nincsenek ilyen gondjaik, Trump elnök értelemszerűen szimpatizál az amerikai-amerikai egyesüléssel, és alighanem minden követ megmozgat majd a létrejöttéért. Decemberben például bejelentette, hogy a Dow vezérigazgatóját, Andrew Liverist akarja az American Manufacturing Council élére, amely a legfőbb tanácsadó testülete a Kereskedelmi Minisztériumnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58