Visszavarázsolják a paradicsomok elveszett zamatát

agrarszektor.hu
Évtizedek "fáradságos munkájával" sikerült olyan paradicsomot nemesíteni, amely piros, kerek, kemény, mosolygós - és teljesen íztelen. A fogyasztói szokások megváltozásával a kutatók most azon iparkodnak, hogyan lehetne visszaadni a gyümölcsök lédús zamatosságát.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A paradicsomot többnyire zölden szedik le a termőhelyén, mert így elviseli a hosszabb szállítást is. Mesterségesen érlelik, amitől szép pirossá válik, ám az íze szegényes lesz. Egyre többen teszik ezt szóvá, ezért a kutatók a gyümölcs (mások szerint: zöldség) genetikai állományának feltérképezése után most azzal kísérleteznek, hogyan lehetne ismét édesebbé varázsolni a pirosló termést.

A modern, vízízű paradicsomokat néhány éven belül édesebbek válthatják fel a boltok polcain. A szakemberek ennek érdekében 33 ízkomponenst különítettek el a tesztek során, majd meghatározták, mely gének felelősek a gyümölcs ízéért. A finomság leginkább a magasabb cukortartalommal hozható összefüggésbe, és az első kísérletek máris biztató eredményeket hoztak, hiszen 40 százalékos emelkedést sikerült elérni ezen a területen.

Mielőtt azonban kereskedelmi forgalomba kerülnének, évekig tartó vizsgálatokkal kell bizonyítani, hogy az ízletesebb paradicsomok egészségügyi kockázatok nélkül fogyaszthatók. Biztonsági okokból még a kísérleteket végzők sem haraphattak bele a gyümölcsökbe, vagyis csak az adattáblákból kiolvasható paraméterekből sejtik, hogy az újfajta paradicsomok valóban finomabbak lehetnek. Mindezzel együtt a cukortermelés "drága mulatság" a növény számára, hiszen nagyon sok energiáját emészti fel, ami a méret rovására megy. Egy tehát már most biztosnak tűnik: a paradicsom édesebb és nagyobb biztosan nem lehet egyszerre.

Alapvető problémát jelent, hogy a termelők a méretesebb, kerekebb, keményebb és pirosabb (utóbbiért a likopin a felelős) termést részesítik előnyben, míg a fogyasztók jobb ízt várnak el a megvásárolt árutól. Évtizedek kemény munkájába telt, hogy létrejöjjenek a mostani változatok, és most újabb hosszú éveket kell várni arra, hogy a régihez hasonló paradicsomok teremjenek a földeken. Magyarországon évente mintegy 110 ezer tonnát takarítanak be a gyümölcsből, hogy ketchup, ital, püré formájában, vagy lecsónak megfőzve, esetleg nyersen fogyasszuk el.

A jövő paradicsomának valószínűleg a C-vitamin tartalma is magasabb lesz. Az üvegházi (vagyis a természetes fényt nélkülöző) nevelés miatt ugyanis ez az érték is csökkent, a LED-lámpák terjedése azonban javított a helyzeten. Bizonyítást nyert, hogy az újfajta fényforrások erősítik a növény szöveteit, és megfelelő színspektrumban sugározva tápanyagban gazdagabb termést eredményezhetnek (a C-vitamin mennyisége akár harmadával is emelkedhet). A természetességet a jövőben a napkövető rendszerű LED-panelek is növelhetik.

Ígéretes kísérletek zajlanak a mag nélküli paradicsom létrehozására is, sokakat ugyanis éppen az aprócska szemek jelenléte riaszt el a gyümölcs fogyasztásától. Míg azonban a magnélküliség több növény esetében spontán mutáció eredménye, addig a paradicsomnál évekig tartó nemesítés következménye ez a változat. Az ilyen paradicsomokban magasabb az auxin nevű növekedési hormon szintje, ez ösztönzi arra a növényeket, hogy ne termeljenek magokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?