Összeesküvéssel gyanúsítják a vegyipari óriást - Trump veszélyes idegmérgeket engedélyeztetne

agrarszektor.hu
Összeesküvéssel gyanúsítják a Dow Chemical vegyipari konszernt és az amerikai környezetvédelmi hivatalt (EPA) a rovarirtó szerekben használt, idegméregnek tartott klórpirifosz hatóanyag kapcsán. Titkos egyeztetésre viszont aligha lehetett szükség, hiszen a kormányzati szerv vezetője, Scott Pruitt ebben a kérdésben mindig a vállalatóriás pártján állt. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy itt arról a Scott Pruitt-ról van szó, aki szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Titokban találkozott egymással a Dow Chemical vegyipari óriásvállalat és az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) első embere - közölte nemrég az amerikai AP hírügynökség. A összeesküvés híre talán az időzítés miatt kaphatott szárnyra, Andrew Liveris, a Dow Chemical elnök-vezérigazgatója és Scott Pruitt, az EPA vezetője ugyanis három héttel azelőtt futott össze egy houstoni hotelben, hogy a hivatal visszautasította azt a petíciót, amelyben környezetvédelmi csoportok a Dow klórpirifosz hatóanyagú növényvédő szereinek betiltását követelték.

A március 9-re tervezett hivatalos találkozót időpont-egyeztetési nehézségek miatt töröltük, vagyis nem történt megbeszélés sem a klórpirifoszról, sem másról - cáfolta meg a hírt Liz Bowman, az EPA szóvivője, aki szerint Liveris és Pruitt lényegében csak a köszönésig jutottak Houstonban, ahol mindketten ugyanazon az energetikai konferencián vettek részt.

A "konspiratív" megbeszélésre egyébként sem lett volna szükség, hiszen az EPA Donald Trump elnök által kinevezett új vezetője addig sem rejtette véka alá, hogy nem támogatja a klórpirifosz hatóanyag elleni kezdeményezést. Scott Pruitt volt egyébként az is, aki szerint a szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak.

A Dow megvédésével az EPA irányítója egyébként a saját szervezete álláspontjával ment szembe, ugyanis a hivatal legfrissebb értékelése szerint a klórpirifosz "valószínűleg hátrányosan érint" 1778 állat- és növényfajt, köztük veszélyeztetettnek számító emlősöket, madarakat, halakat és békákat. A hatóanyag egy rovarirtó szerekben használt idegméreg, amely bizonyos vizsgálati eredmények szerint károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését. Nemrég ezért a 66 ezer tagot tömörítő amerikai gyermekorvosok szövetsége is azt javasolta, hogy vonják ki a terméket piacról.

Bár az AP híre kicsit sántít, az igaz, hogy a Dow Chemical - érhető okoból- megpróbálja elérni a Trump-kormányzatnál, hogy hagyja figyelmen kívül a veszélyre figyelmeztető, általa nem megbízhatónak tartott tanulmányokat. A vállalat az 1960-as évek óta forgalmaz klórpirifosz hatóanyagú szereket alma, cseresznye, citrusfélék és más növények kezeléséhez, és csak az USA-ban évente mintegy 2300 tonnát értékesítenek belőlük. A Dow most a maga által felkért szakemberekkel bizonyítaná saját álláspontját, vagyis a termékek ártalmatlanságát. A klórpirifosz hatóanyag felhasználása 2010 óta Magyarországon is több mint háromszorosára nőtt.

Az AP arra is felhívta a figyelmet, hogy a Dow Chemical 1 millió dollárral támogatta Donald Trump elnök beiktatási ceremóniáját, és további jelentős összegekkel a kampányát, ráadásul Andrew Liveris elnök-vezérigazgató fontos megbízást is kapott, belkereskedelmi ügyekben ad tanácsokat a kabinetnek. Hivatalos adatok szerint a Dow 13,6 millió dollárt költött tavaly lobbira.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02