Durván megdrágulhat a magyarok egyik kedvenc forróitala: és még az íze is más lesz

Durván megdrágulhat a magyarok egyik kedvenc forróitala: és még az íze is más lesz

agrarszektor.hu
A klímaváltozás már most is számos teatermelő területen okoz nehézséget, a közeljövőben a terméshozam csökkenésével, és a kevesebb tea miatt magasabb árakkal kell számolnunk. A hőmérsékleti és csapadékviszonyok megváltozása azonban nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is kihat: valószínűleg kevésbé ízletes italokra és arra kell számítani, hogy a teázás jótékony egészségügyi hatása csökken. Egyes területeken ezek a problémák már most jelentkeznek, amit öntözéssel és növényvédő szerek alkalmazásával igyekeznek orvosolni, de ha nem mérsékeljük a globális felmelegedést, a tea, ahhoz képest, ahogyan megismerte az emberiség, biztosan meg fog változni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH adatai szerint az évi átlagos teafogyasztás 18,6 dkg/fő volt az 1980-2019-es időszakban Magyarországon. A hazai teafogyasztás éven belüli eloszlása nem egyenletes: elsősorban a téli félévben iszunk belőle többet, amikor hidegebb az idő. A legtöbb háztartásban megtalálható alaptermékről van szó: tízből nyolc család rendszeresen vásárol teát - írja a hvg.A tea kedvező az emberi egészség számára, mivel igen magas az antioxidáns tartalma (különösen a zöld és fehér teának), továbbá fertőtlenítő, stresszoldó hatású, könnyíti az emésztést és jótékonyan hat a csontképződésre, ugyanakkor agyserkentő is.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Gazdasági szempontból is kiemelten fontos tényező, hiszen számos ember megélhetését biztosítja. Kenyában például a GDP mintegy 4%-a köthető a teatermesztéshez, Srí Lankán a népesség tizedének, Indiában pedig becslések szerint 3,5 millió embernek biztosít munkát. A világ legjelentősebb teaexportőr országai pedig Kína, India, Kenya és Srí Lanka.

EZ IS ÉRDEKELHET

A klímaváltozás a teatermelésre is lecsapott

A teacserjék szubtrópusi éghajlaton teremnek a legjobban, az ültetvények számára az optimális hőmérséklet pedig a 18-32 °C közötti tartományban van. A csapadékmennyiség évi átlagos összege meghaladja az 1000 mm-t a teatermelő területeken, de az ideális havi csapadékmennyiség és annak eloszlása a különböző régiókban eltérő lehet. Fontos a talaj minősége, telítettsége is - ha vízhiányban szenved, az a tea termésátlagában is változékonyságot eredményez. A tengerszint feletti magasság is lényeges szempont a termesztés szempontjából: a legkedvezőbb a 2000 m-es magasság, ahol nem túl magas a hőmérséklet és kevesebb a napfény, mint az alacsonyabb térszíneken, ugyanis az erős napfénynek való kitettséget nem szereti a teacserje. A klímaváltozás következtében azonban várhatóan csökkenni fog a tea terméshozama, hiszen már napjainkban is tapasztalhatjuk az egyre inkább változó éghajlati körülmények hatását.

A legnagyobb problémát a megváltozott csapadék eloszlása jelentheti, egyes területeket például már öntözni kell az ültetvényeket - ez pedig rendkívül költséges, ráadásul a száraz időszakok következtében elszaporodó kártevők miatt több növényvédőszert használnak, ami szintén növeli a gazdák kiadásait. India egyik legjelentősebb termelő területén, a tea mennyiségi és minőségi romlást mutat, mely az éghajlati körülmények megváltozásával, a kórokozók és kártevők elszaporodásával hozható összefüggésbe. A változások nem csak Indiát érintik kedvezőtlenül: Kenyában sem volt stabil a termelés az időjárásnak köszönhetően az elmúlt években. Kína teatermesztő régióiban is több és intenzívebb a csapadék, ami károsíja a teát.

Csökkenő és kiszámíthatatlan terméshozam várható világszerte

Általánosságban elmondható, hogy a magasabb hőmérséklet és az intenzív csapadék negatívan befolyásolja a tea hozamát. A heves esőzések következtében a talaj erodálódik és károkat okoz a gyökérfejlődésben - ez pedig a hozam csökkenését eredményezi, mert kevésbé lesz ellenálló a növény a szárazsággal szemben. Az évszakok eltolódása, és a magasabb hőmérséklet következtében áttelelő kártevők sem kedveznek a növénynek. Utóbbi ellen növényvédő szerekkel ugyan lehet tenni, de ennek is megvannak az árnyoldalai, azon felül, hogy jelentős anyagi vonzattal járnak a gazdák szempontjából. Ezen kívül az intenzív használat során hatással lehetnek a víz és a talaj minőségére, a biodiverzitásra, sőt, még az emberi egészségre is, mivel maradékanyagként jelen lehetnek az élelmiszerekben.

A hőmérsékleti értékek emelkedése és a csapadék szezonalitásának megváltozása miatt Kenyában valószínűsíthetően csökkenni fog a tea termesztésére alkalmas területek nagysága: 2050-re egyes régiókban akár 39 százalékkal is eshet a termelés és a hőmérséklet 2,5 °C-kal lehet magasabb a 2000-es átlagértékekhez képest. A partmenti területeken ráadásul a tengerszint emelkedése is problémát okozhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzá kell szoknunk a más ízekhez

A monszunidőszak korábbi kezdete miatt romlik a tea minősége, mivel a levelek több vizet vesznek fel az extra csapadékmennyiségből - ez pedig érezhető a tea ízén. Bár a sok csapadék miatt nagyobbra nőhetnek a tealevelek, a minőségük viszont ezzel párhuzamosan gyengül, tehát ízetlenebbek lesznek. A tea antioxidáns tartalmát is - amely csökkenti például a daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák előfordulását - befolyásolja a hőmérséklet és a csapadék. Ez a két éghajlati paraméter pedig már most is növekedést, illetve időbeli eloszlásmódosulást mutat.

Mit tehetünk?

Sokat segíthet, ha monokultúrák helyett a teát egy erdőszerű területen termesztik, ahol a fák és a bokrok védelmet nyújtanak a szél ellen és biztosítják az árnyékolást. A talajerózió is megelőzhető ilyen módon, továbbá a növényzet párologtatása során vesztett nedvesség is csökken. Hüvelyesek telepítésével ráadásul a talaj tápanyagtartalma is növelhető a nitrogénmegkötő mikroorganizmusoknak köszönhetően. A túlzott esőzéssel szemben pedig a vízelvezető rendszerek nyújthatnak megoldást: ezek elvezetik a tea számára felesleges vizet, így megelőzve, hogy a talaj felső szintje hosszabb időszakon keresztül vízben álljon. Ezen kívül a talajeróziót is csökkentik, és segítik, hogy a gyökerek mélyebb rétegekbe is lejussanak. Egy megfelelően kialakított csatornarendszer akár 40-50%-os hozamnövekedést eredményezhet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árnyékolás biztosítása, mulcs használata (a talaj gyors kiszáradásának elkerülése érdekében), a kopár területek növényzettel való borítása, a vízmegtartás (például tavakkal, ami később öntözéshez is használható) és a kontúrművelés (lejtőkön átívelő barázdák, amelyek lehetővé teszik a víz fokozott beszivárgását, egyenletesebb elosztását, talajerózió megakadályozását) mind segítik a teatermesztést a megváltozott körülmények között is. A már most tapasztalt káros hatásokhoz történő alkalmazkodáson kívül szükséges a globális éghajlatváltozás mérséklése is - ellenkező esetben csak találgatni lehet, hogy milyen minőségben és mennyit fogunk teázni a 21. században és azon túl. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?