Hatalmas károk: a napraforgó és a kukorica a legnagyobb vesztesek

agrarszektor.hu
Befejeződött az őszi árpa és a magborsó betakarítása Békés megyében, és a gazdák hamarosan végeznek a repce aratásával is. A legnagyobb problémát jelenleg az aszályos időjárás okozza, amely terméskiesést, és sok betakarítatlan területet hoz magával. A kánikula legnagyobb vesztesei a napraforgó és a kukorica.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 20.290 hektáron vetett őszi árpa termésátlaga 4900 kilogramm lett hektáronként. Végeztek több mint 15 ezer hektárnyi repce, vagyis a teljes vetési terület 80 százalékának betakarításával is, ahol hektáronként 2800 kilogrammos termésátlagot regisztráltak. Magborsót 2226 hektáron vetettek, az összes termés pedig 5343 tonna lett - mondta Kozsuch Kornél, a Békés megyei koordinációs bizottság elnöke.

Az őszi búzát csaknem 93 ezer hektáron termesztik, 60 százalékos betakarítási arányt jegyeztek fel, a termésátlag pedig 4800 kilogramm hektáronként.

A felvásárlási árak nem emelkednek, a búza ára 39-42 ezer, az árpa ára 32 ezer forint körül alakul tonnánként, emiatt nagyon alacsony az értékesítési kedv.

EZ IS ÉRDEKELHET
A hirtelen jött meleg a kalászosoknál 15-20 százalékos terméskiesést okozott, és a jelenlegi aszály főként a napraforgót és a kukoricát károsítja. Közép-Békésben nagyobb aszály sújtotta területek vannak, emiatt tavaszi árpa esetén több betakarítatlan terület is maradhat - tájékoztatott az elnök.

A tavalyi kukorica ürül a raktárakból, így tárolási kapacitásproblémák nem lesznek. A búza minőségét illetően két véglet figyelhető meg talajtípustól függően, a 16-17 százalékos sikértartalomtól kezdve egészen a 34 százalékig minden előfordul - közölte Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke.

Az aratás kezdetén nagy mennyiségű jég esett, főként az orosházi térségben, a Békés Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályához 81 kárbejelentés érkezett. A jég 400-nál több táblában tett kárt, mintegy 3000 hektáron verte el az őszi árpát és búzát. Ez 30-40 százalékos terméskiesést is okozhat. A múlt heti jégeső egy fél-egy kilométeres sávban kitépte a búzát, amiből így a malmi minőség helyett, csak takarmány lesz. Emellett sérült a napraforgó is, amely így könnyen fertőzést kap és rothadásnak indul - vélekedett Onody Gyula, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályának munkatársa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06