Szenzáció! - Kikelt és betakarítható lesz a megarekorder magyar kukorica

agrarszektor.hu
Kikelt és szépen fejlődik az a kukorica, amelyet egy világrekord-felállítás során vetettek el Fejér megyében. Ez maga a csoda, hiszen a hasonló csúcsdöntéseknek általában az a következménye, hogy a sebtében földbe rakott magokat szinte azonnal kitárcsázzák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyenletes kelés és erőteljes fejlődés jellemzi azt a kukoricát, amelyet nem sokkal húsvét előtt, április közepén raktak a földbe egy rekordkísérlet során az Enyinghez közeli (Fejér megyei) Mátyásdomb-Ágostonpusztán. Ez meglehetősen szokatlan, mert az efféle próbáknak általában az a vége, hogy a magokat kitárcsázzák, és az vetést - immár nyugodtabb körülmények közt - újra elvégzik.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A tavaszi csúcsdöntés során 502,05 hektáron vetettek el magot a Väderstad új, Tempo L 16 nevű (vagyis 16 soros) szemenkénti gépével 24 óra leforgása alatt. A kísérlet során két területen helyeztek a földbe kétféle kukoricát. A magokkal együtt a Tempo műtrágyát és növényvédő szert is kiszórt.

Három hónap elteltével pedig teljesen bizonyossá vált, hogy a rekorder vetőgép nemcsak irtózatos gyorsasággal és nagy precizitással dolgozott, de rendkívül szakszerűen is, hiszen a növényi állomány egyenletesen fejlődik. Ezt a gödöllői Szent István Egyetem mérései is alátámasztják.

Az átlagos tőtávolságtól való eltérés, az úgynevezett variációs koefficiens 24,3 százalék volt a próba során, ami nagyon jó eredménynek számít. 6808 megvizsgált növényi egyed esetében mindössze 24 dupla vetést, illetve 16 kihagyást regisztráltak. A vetési mélység a kívánatos 6 cm-től legfeljebb 0,5 cm-es eltéréseket mutatott.

A kísérletnek helyet adó Enyingi Agrár Zrt. összesen 7000 hektáron gazdálkodik, ebből 4000-et tesz ki a kukorica, vagyis igen komoly érvágást jelentett volna, ha veszendőbe megy az 500 hektárnyi termés. Normál esetben a cég 16 helyett 12 soros gépet használt volna, és 4-5 napot szánt volna a munkára.  Viszont ennél precízebb vetést aligha tudtak volna produkálni - véli Szávay Gábor igazgató.

A munka során a gépkapcsolat 20 km/h átlagsebességgel dolgozott.  A régi csúcsot 12 százalékkal múlták felül a hazai próbálkozók. A munkasebesség akkor 14,7 km/h volt, vagyis most elsősorban a nagyobb tempó miatt dönthették meg a rekordot. A svéd vállalat által kifejlesztett Gilstring magadagoló, és vele együtt a PowerShoot nyomott levegős vetési technológia másodpercenként 28 mag kivetésére képes. A vetőgépet egy Case IH Magnum CVX 380 traktor húzta, amelynél  a hátsó tengelyre ikerkerekeket szereltek.

A csúcsdöntésben szerepet játszott a precíziós technika is. A gépkombináció egy menetben 12,19 méteres területet volt képes lefedni (a kukoricát 75 cm-es sortávolságra vetették), Case IH AccuGuide automata kormányzási rendszerrel. A 2 cm-es csatlakozási pontosságról a Case IH egész Európát lefedő RTK-hálózata gondoskodott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?