Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A szakembertől megtudtuk, hogy az őszi árpa önköltsége a legkisebb, kb. 350 ezer forint, a búzánál egy kicsit magasabb a tápanyag-utánpótlás költsége, illetve a növényvédelem költsége is, így ez nagyjából 470 ezer forint. Ez a tavalyihoz képest csökkenést jelent, de az elmúlt öt évhez képest növekedést, hiszen öt évvel ezelőtt 250-280 ezer forint körül volt ára.
A kukoricánál 19-re lapot húzás, hogy mennyi műtrágyát adunk. Ha tavasszal, vetés előtt kiadjuk, és beüt egy aszály, az annyira betöményíti a talajt, hogy az stresszt jelent a kukoricának, és kevesebb lehet a termés. Nemcsak kidobott pénz a műtrágya ára, de még termésdepressziót is okozhat ahhoz képest, ahol nem szórtunk.
Hozzátette, nem tudni előre, mennyi a szárítási díj, ami nagyon durván eltolhatja az árakat. Összesen pedig 500-550 ezer forint körül van a kukorica költsége. Csepregi Attila úgy véli, hogy a többi gazdasághoz képest ezek talán nem magas összegek.
Tényleg megéri ma cukorrépát termeszteni?
A cukorrépa a növénytermesztés nehézipara minden szempontból, nagyjából 1,1 milliós költséggel kell számolni esetében. Ez magasabb szintű tudást is igényel, mint egy kommersz gabona termelése.
A cukorrépa egy brutálisan rossz elővetemény, két év költségét és eredményét kell nézni, mert annyira kihat a következő évre is. Rengeteg vizet, tápanyagot használ el, annyira szétszedi a talajszerkezetet, hogy a következő növény iszonyatos nagy hátránnyal indul, és ezt valahol be kell árazni. Éppen ezért én az említett 1,1 millióhoz még 200-250 forintot pluszban szoktam számolni. Akkor kapunk valós eredményt, ha azt is megnézzük, hogy mennyi kárt okoz a következő növénynek.
Csepregi Attilát arról is kérdeztük, hogy érdemes-e csak szántóföldi növényekkel foglalkozni, vagy esetleg megéri másfelé is „kacsintgatni”? Mint fogalmazott, nem lehet mindent átállítani kertészeti termelésre. Be lehet hozni olyan intenzív növényeket, mint a cukorrépa, de azt is óvatosan kell. Azok a különleges növények, amik egy-egy évben nagy eredménnyel kecsegtetnek, a következő évben rákapnak a termelők, az előző évhez képest nagyobb területen termesztik, akkor ott a következő évben mindig befuccsol valami. Ennek pedig az az oka, hogy nincs kialakítva a termékpályája, a piaca, a logisztikája, a felvásárlók köre. Ezért nem kevésbé kockázatos, mint egy sima növényt termelni, és ott elfogadni, hogy az árak elmozdulnak. Mert egyik évben lehet nagy hasznot csinálni, de a következő évben összedől a rendszer, mivel nem tudja lekezelni azt a mennyiséget a termelő. Ha tartós lenne termelői és keresleti oldalról is az igény, akkor ehhez alkalmazkodna, kialakulna ennek a rendszere.
Ugyanakkor mostanában nem nagyon szeretünk belekapni valami újba. A cukorrépa nem új, 50 éve termeljük Lajoskomáromban. Nagyon kockázatossá teszi a termelést, ha az egyik év jó, akkor elhisszük, hogy ezen sokat lehet keresni, ezt kell csinálni, a következő évben pedig nem tudja kezelni a rendszer. Ez van a máknál is. Termeltünk mákot is, annak termesztéstechnológiai kockázata is van. A szántóföldi növények adják meg a többinek is az alapárát. Ha ezeknek összességében rosszabb a pozíciójuk, alacsonyabbak az áraik, akkor az alternatív növényeknél se lehet nagy csoda, az ottani kereskedők is ahhoz árazzák, nekik a kommersz növényekkel kell versenyezni. Ahhoz képest látják, mennyivel több a munka, nyilván annyival feljebb pozicionálják. Azt gondolom, hogy 10 év múlva teljesen más világ lesz. Giga nagy gazdaságok lesznek, a koncentráció folytatódik az egész világon minden szektorban, nem csak a mezőgazdaságban. Sőt, fel is gyorsul a koncentráció. Úgy vélem, hogy Magyarországon 10 ezer hektárokban mérhetők a normálisan üzemeltethető gazdaságok. Erre fel kell készülni. A növénytermesztés és az állattenyésztés harmóniája is kulcsfontosságú lesz egy gazdaságon belül. Az elmúlt évek megmutatták, hogy minél magasabb feldolgozottsági szinten értékesítenünk, az pluszt jelent.
Mivel lehetnek idén elégedettek a termelők?
A búza, kukorica talán 80-90 ezer forint lesz tonnánként. Ha jól csinálják a termelők, akkor ezen már keletkezik profit. Az árpánál pedig 70-80 ezer forint - ez az alja, ennél lehet több, de ez a minimálisan elvárható
- szögezte le a szakember.
Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a kukorica most virágzik, a következő 2-3 hét kritikus lesz. Ha légköri aszály alakul ki, nagyon meleg lesz, a reggeli párák is eltűnnek, akkor a megtermékenyítés olyan rossz lehet, hogy hiába néz ki most jól a kukorica az egész országban, sok ilyen év volt már, amikor a végén mégis 1-2 tonna lett. Még nagy a bizonytalanság, hogy milyen lesz a termés. Ezért a 80-90 ezer forintos árat is feltételesen kell kezelni, de ez egy átlagos terméshez tartozó, elvárható ár.