Erős kihívója akadt a kukoricának: ez a növény lehet a magyar földek új sztárja?

Erős kihívója akadt a kukoricának: ez a növény lehet a magyar földek új sztárja?

Bár sokan nem tudják még, hogy a szemes cirok a világ egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gabonanövénye, emellett egyre többen tekintenek rá, mint a kukorica alternatívájára is. Magyarországon az elmúlt években ismét elkezdett fellendülni a ciroktermesztés, amelyet az egyre szárazabb és aszályosabb évek is indokolttá tesznek. De milyen lehetőségek vannak a cirokban? Mire kell odafigyelni a termesztése során, és mi az, ami vonzóvá teheti a gazdák számára? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a szakembert.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Balogh László, a Lidea Kft. termékmenedzsere kérdésünkre elmondta, hogy a hazai cirok vetőmagpiacon a vállalat piacvezető, nagyjából 65-70%-os részaránnyal rendelkezik, így megalapozott és átfogó rálátásuk van az ágazatra. A magyarországi ciroktermesztés helyzetét illetően a szakember közölte, hogy körülbelül 7 évvel ezelőtt indult meg egy fejlődési folyamat, amikor a termelők elkezdték keresni, hogy milyen alternatív és piacképes növénnyel lehetne helyettesíteni a kukoricát azokon a területeken, ahol aszályos években a kukorica csak jelentős terméskieséssel és így veszteséggel termeszthető. Balogh László szerint ekkor indult meg a cirok területek látványos és folyamatos növekedése, ami az elmúlt 2-3 évben némileg lelassult. Ennek az az egyszerű oka az, hogy ebben az időszakban az időjárás az ország nagy részében alapvetően kedvezett a kukorica termesztésének. Tavaly például az utolsó pillanatban megérkeztek az esők, ezért a termelők jó része maradt inkább a kukoricánál. Ráadásul 2021-ben a betakarítási szezon végén már lehetett látni, hogy a következő évre a felvásárlási árak növekedése várható, ezért sokan a gyengébb adottságú, aszályra hajlamos területeken is, a kockázatok ellenére az addigi vetési terv folytatása mellett döntöttek. Külön érdekessége volt az elmúlt szezonnak, hogy sokan a cirok termesztésére kifejezetten javasolt területekre is, a vetésforgót nem betartva ismét napraforgót vetettek, ami ez az idei aszályos évben a tapasztalatok alapján nagyon sok esetben rossz döntésnek bizonyult.

Az idei aszályos év az ország jelentős részén drasztikus terméskiesést és emiatt veszteséget okozott a kukorica termesztőknek, ami ismét ráirányította a figyelmet a szemes cirokra. Balogh László elmondta, hogy látják a folyamatos érdeklődést, egyre több olyan termelő keresi meg őket, aki eldöntötte, hogy az új szezonban belevág a termesztésébe. Emiatt úgy gondolják, hogy 2023-ban ismét lesz egy erősebb felfutása ennek a növénynek. Fontos megjegyezni azonban, hogy a cirok nem csodanövény. Megvan helye a vetésforgóban, de fontos a megfelelő pozícionálása, vagyis, tisztába kell lenni vele, hogy hol jelentkezik az előnye a kukoricával szemben.

A cirok megoldást jelent az aszályos, stresszre hajlamos területeken helyeken, mert a stressztűrése kiemelkedő és emiatt biztonságosabb a termesztése. Ott is tud jövedelmet termelni, ahol a kukorica már nem, amit az idei év is bebizonyított. A jobb adottságú területeken, intenzív technológia mellett a cirok akár 10t/ha feletti termés elérésére képes, de ezeken a területeken jellemzően a kukorica még jövedelmezőbben termelhető

- mondta Balogh László.

A Lidea Kft. termékmenedzsere beszélt arról is, hogy a cirok nem egy teljesen igénytelen növény, csak a kukoricánál jóval szerényebbek az igényei viszont kifejezetten stressztűrő növény. A szakember elmondta, hogy az Afrikából származó cirok legfontosabb jellemzője az, hogy egységnyi zöldtömeg előállításához 30-50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. Szerteágazó, bojtos és egyszikű gyökérzete kifejezetten hatékonyan tárja fel a talajban található tápanyagokat és - emiatt is - alacsonyabb a tápanyagigénye, ami a jelenlegi műtrágya árakat figyelembe véve egy újabb versenyelőnyt jelent. A gyakorlat szerint mindössze 80-100 kilogramm nitrogén, 60-70 kilogramm foszfor és 70-90 kilogramm kálium hektáronként biztosítja egy átlagos cirok terület jövedelmező termesztéséhez elegendő hatóanyag mennyiséget.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora hozamra lehet számítani a cirkot illetően, Balogh László úgy fogalmazott, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy a terület minősége alapvetően meghatározza az elérhető termés mennyiségét, de ezen tud módosítani a technológia, a fajta és az időjárás. Egy átlagos évben, ciroknak javasolt területen hektáronként 5-8 tonnával lehet tervezni, ami kedvező körülmények között felmehet akár 10 tonna/hektár fölé is. A kérdés azonban az, hogy ha ezeken a területeken a kukorica átlagos időjárási körülmények között is csak 6-8 tonna/hektár elérésre képes szabad-e kockáztatni a vetését. A tapasztalat az, hogy az aszályos időjárás a kukoricát sokkal jobban megviseli, mint a cirokot és ennek eredményeképpen (ha egyáltalán lesz a kukoricán termés) a cirok termése legalább 15-20%-kal magasabb, mint a kukoricáé. Ez a tény pedig megmutatja, hogy miért válik egyre népszerűbbé ez a növény Magyarországon is. Biztonságot ad, mivel még egy, az ideihez hasonló aszályos évben is, ahol a kukorica veszteséget termelt a cirok nyereséget tud termelni, de minimum nullszaldósra ki lehet hozni a termesztését.

A felvásárlási árak kapcsán azt érdemes tudni, hogy sok integrátor és kereskedő esetében le lehet kötni a cirkot rögzített árral előre, mint a búzát vagy kukoricát. A cirok tonnánkénti ára jellemzően a kukoricával együtt szokott mozogni, általában 3-5 ezer forinttal van alatta

- mutatott rá Balogh László.

A termékmenedzser beszélt arról is, hogy a piac növekvőben van, ugyanis egyre több kereskedő kezdi el keresni a cirkot mivel látják, hogy tartós és folyamatos kereslet van rá, így az értékesítése biztos. Jelenleg csak Magyarországon legalább 500 ezer tonnára lenne igény a takarmányipar részéről, amihez egy komoly export igény is kapcsolódik. Jelenleg a magyar gazdák nem termelnek annyit belőle, hogy ezt a keresletet fedezni tudják. A végfelhasználók már látják, hogy a szemes cirok számukra egy értékes takarmány alapanyag, hiszen számos hazai és nemzetközi tapasztalat igazolja vissza, hogy részben/egészben helyettesítve a kukoricát a takarmányban a termelési és gazdasági mutatók javulnak.

A következő időszakban a növénytermelők oldaláról lehet és kell tovább fejleszteni a cirok piacot. Minél több fórumon bemutatni számukra a cirok előnyeit, a már működő technológiát és a korszerű hibrideket. Abban, hogy egyre többen kezdjenek el cirkot termelni, illetve a növény területe emelkedjen még fontosabbá válik a nemesítőházak szerepe

- mutatott rá Balogh László.

A szakember elmondta, hogy kiemelten fontos, hogy a termelők hiteles és átfogó információt kapjanak, ami alapján tudnak megalapozott döntést hozni. Bár a cirok könnyen beilleszthető a vetésforgóba, külön gépberuházást nem igényel, de vannak a növény termesztésének olyan technológia elemei - egyebek mellett a terület, a hibrid kiválasztás, a gyomirtás és a növényvédelem -, amelyekkel tisztában kell lenni, mielőtt valaki belekezd a cirok termesztésébe. Ebben segít évek óta a Lidea Kft. szaktanácsadói hálózata.

A mai mezőgazdaságban egy a biztos, az időjárás megváltozott és egyre szélsőségesebb, amihez alkalmazkodni kell. A kedvező tapasztalatok alapján egyre többen gondolják úgy, hogy egyes területeken a cirok lehet a jövő kukoricája

- jelentette ki Balogh László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?