Erre sok gazda nem is figyel a földeken: pedig ezen múlik a növények sorsa

Erre sok gazda nem is figyel a földeken: pedig ezen múlik a növények sorsa

agrarszektor.hu
Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület. Elhangzott, hiába emelik ki minden konferencián, szakmai programon, sajnos még mindig sokak számára nem ment át: a termőtalajjal kiemelten foglalkozni kell, ez a termelés alapja, az első számú eszköz. Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon? A növénymaradvány, szárbontás által a talaj humusz anyag és ásványi anyag tartalma növelhető, ahogy a talaj vízmegtartó képessége is.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Jelenleg is zajlik a kényszeraratás, sajnos az időjárás hatására sokkal korábban a megszokottnál, de erre - azaz a klímaváltozásra és ezzel együtt az aszályra - fel kell készülni ahhoz, hogy az agrár gazdasági vállalkozás jövedelmező legyen és nyereséges termelést tudjon folytani. A földkihasználást, kizsigerelést csökkenteni kell, és nagy hangsúlyt kell fektetni a talaj minőségének megőrzésére. Nem csak az öntözés, víztárolók, tározók megvalósítása, hanem a termőtalaj vízmegtartó képességének javítása lenne a legfontosabb cél - mondta a Kukorica Kör Egyesület vezetője, Daoda Zoltán az eseményen.

Zábrák Gergő a Hungrana Kft. munkatársa a gabonapiaci körkép kapcsán elmondta, hogy globálisan bőven van elérhető kukorica, Amerika bőséges mennyiségű GMO-s kukoricával van jelen a piacokon. Az Európai Unióban nyugati részén nagyon jó termés várható, Közép- és Kelet-Európában azonban problémák vannak, az aszály hatására eltérő mértékű terméshozammal számolhatunk. Hazánkban napról napra olvadozik a termésvárakozás, a júliusi hivatalos adatok alatt várható a végleges betakarított mennyiség az azóta is folyamatos aszály miatt. A szakember nem számít jelentős árrobbanásra, de az árak felfelé mozognak (várható terméskiesé miatt). Viszont hozzáteszi, hogy a betakarított kukoricában, mely augusztus eleje óta érkezik a Hungranába (azóta 25 ezer tonna új termés érkezett a gyárba), sajnos a toxin jelen van, detektáltak kifejezetten magas aflatoxint, és nem lehet régióra bontani, minden régióból érkezű áruban előfordul.

Ahogyan a környezetünk változik, újra és újra vissza kell térnünk az alapokhoz és átvizsgálnunk az alkalmazott technológiánkat, szem előtt tartva a precíz munkavégzést. Ezen változások terméscsökkentő hatásait csak akkor tudjuk tompítani, ha az inputanyagainkat okszerűen és tudatosan pozícionáljuk minden, a számunkra fontos paraméter alapján (termés szint, profitabilitás, szárerősség, vízleadás, ellenállóképesség stb.) mind gazdaság, mind termőtábla szinten. Mivel „Az Ördög a részletekben rejlik - a precíziós gazdálkodásra alkalmas gépek állnak rendelkezésre, ezek használatával le kell mennünk az egyedi produktum növelésének irányába (zóna, egyed)

- hangsúlyozta a Bayer képviseletében Hajdú Attila.

Gölöncsér Tibor a HUMINISZ Kft. részéről elmondta, hogy a 2022-es rendkívül aszályos évet követően, amelynek a termesztett kultúrák közül sajnos egyértelműen a kukorica volt a vesztese, a 2024. évben sem várhatunk országos viszonylatban közepes termésátlagokat takarmánykukorica vonatkozásában, s mindehhez társul egy viszonylag alacsony felvásárlási ár. Ennél a kultúránál a korábbi, kedvezőbb években éppen csak kialakult, illetve egyre szélesebb körben elterjedt növénykondicionálás és lombtrágyázás gyakorlata szinte eltűnni látszik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?