10 eurón huzakodnak a piaci szereplők, akadozik a búzaexport

agrarszektor.hu
Megtorpant a búzaexport, mert az eladási és vételi ár között nagyjából 10 eurós rés tátong. A vásárlók 42 ezer forint körüli tonnánkénti árat tartanának megfelelőnek, miközben július végén már 45 ezer forintos jegyzések is születtek. Tavalyhoz képest közel egymillió tonnával termett kevesebb búzánk idén, így a gazdák a magasabb eladási árral kompenzálnák a kieső mennyiséget. Az előző szezon 3,7 millió tonnás rekordkivitelét aligha fogjuk megismételni, de akár 3 millió tonnás exportra is képes lehet Magyarország kenyérgabonából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem lesz gond az idei búzaexporttal, bár pillanatnyilag a kivitel megtorpant. Az eladási és vételi árak közt még mindig van 10 eurónyi különbség tonnánként, a termelők és vásárlók álláspontja nehezen közelít egymáshoz - közölte Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára az agrárszektor.hu-val. A június eleji, tonnánkénti 37-40 ezer forintos búzaárak július végére 44-45 ezer forintra emelkedtek, ezt viszont már túl soknak tartják a vásárlók. A termelők az idei gyengébb terméseredményeket kompenzálnák a magasabb árral. Az export beindulásához körülbelül 3000 forintos csökkenésre, 42 ezer forint körüli tonnánkénti árra lenne szükség.

A tavalyi évben nagyon erős exportot produkáltunk, idén viszont csaknem egymillió tonnával kevesebb, 4,6-4,7 millió tonnás búzatermés várható. Nehéz lesz tehát megismételni a június 30-ig tartó gazdasági év teljesítményét, amely - bár az adatok véglegesítése még hátra van - akár a 3,7 millió tonnás kivitelt is elérheti. Ez abszolút rekordnak számít, volt olyan hónap, amikor 600-700 ezer tonnát is szállítottunk külföldre.

Mindezzel együtt ma is jelentős export árualappal rendelkezünk, hiszen a hazai felhasználás nem túlságosan sok: 1,2 millió tonna kell a malomipar részére, valamint 700 ezer és 1 millió tonna közötti mennyiség a takarmányiparnak. Komoly átmenőkészleteink is vannak, bár ezen a téren nem látunk teljesen tisztán - mondta Pótsa Zsófia. Papír szerint még 1,5 millió tonna búza volna a raktárakban, de a piac úgy viselkedik, mintha ez az 1 millió tonnát sem érné el. Sokan mondják, hogy óbúzát nem is nagyon lehet vásárolni.


Jelenleg 3 millió tonnás árualappal lehet számolni az átmenő készletekkel együtt. Vagyis akár ennyi is juthat exportra, mert nélküle is marad elegendő mennyiség a belső igények kielégítésére. Az újbúza minőségéről viszont egyelőre nem sokat tudni. Alighanem jelentős arányt fog kitenni a takarmány minőség, már csak azért is, mert a gazdák tendenciózusan takarmánybúzát vetnek, számukra ugyanis a hozam az elsődleges.

Az átmenő készletek nélkül, kizárólag az új termésből is bőven lenne export árualapunk. A hagyományos piacok továbbra is érdeklődnek a magyar búza iránt, szállíthatunk Olaszországba és Konstanca (a Fekete-tenger) felé is. Az olaszokhoz a legutóbbi szezonban több mint 1 millió tonna búzát exportáltunk. Új piacokra egyelőre nincs szükség, a Fekete-tenger környékén kialakult árakkal képesek vagyunk állni a versenyt.

Előbb a repce szállítása történik, majd csak utána a búzáé, amelyre azonban már javában kötik az üzleteket. Egyelőre inkább a malmok és a takarmánygyártók vásárolnak, mert hiába van lefelé menő tendencia a világpiacon, az étkezési búza ára a gyengébb terméseredmény miatt most magasabb, mint tavaly ilyenkor. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) ármegfigyelő rendszere szerint érdekes képet mutatnak az áfa nélküli termelői árak. 2016-ban a 29. héten 39 600 forint volt a malmi búza tonnánkénti ára, most 42 800 forint.

Régen az időjárás döntötte el, milyen lett a búza minősége, ma a fajta eleve meghatározza. 70/30 százalékos arány valószínűleg már sohasem lesz a malmi javára egy nagyon kedvező időjárású évben sem, inkább az 50/50 vagy 60/40 százalék a reális, de ez is teljesen rendben van így, mert kielégíti az igényeket - véli Pótsa Zsófia. Exportra is inkább az euró búza megy, mert kedvező az ára, és elfogadható a minősége.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?