Az olasz szőlő hódít a magyar piacon

agrarszektor.hu
Az elmúlt években 5000 tonnáról 7300 tonnára nőtt a szőlőimport Magyarországon. Ez a növekedés leginkább a csemegeszőlő iránti kereslet növekedésével, és a szőlőtermesztés csökkenésével magyarázható. 2017-re ugyanis 1000 hektárra csökkent a csemegeszőlő termőterülete az országban.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Magyarországon idén nagy mennyiségben augusztus közepén jelent meg a piacokon a korai fajtákkal a hazai termesztésű csemegeszőlő, de arányait tekintve viszonylag kevés a magyar származású áru. Mivel a piacokon, áruházak zöldség-gyümölcs pultjain - szezontól függő választékkal - a gyümölcskínálatnak egész évben része a csemegeszőlő, főként behozatalból származó áruval találkozhatunk. Elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui áru szerepel a választékbővítő kínálatban.

Az import az utóbbi öt évben 5000 tonnáról 7300 tonnára nőtt, ami a csemegeszőlő iránti kereslet növekedésével magyarázható. A felmérések szerint a magyar fogyasztók átlagosan évente 2,5-3 kilogramm csemegeszőlőt esznek

- írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Amíg az 1970-es évek végén 7500 hektáron átlagosan 68 ezer tonna étkezési szőlőt állítottunk elő, addig mára a termőfelület ennek csupán töredéke, mintegy 1000 hektár, ahonnan nagyjából 15 ezer tonna hazai termelésű szőlő származik. A legnagyobb területen Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában termesztenek szőlőt.

A hazai termesztésű étkezési szőlőknél hagyományosan jelentős arányban találunk Chasselas-t, illetve annak változatait (piros, fehér) a piacon, ugyanakkor

egyre jobban terjednek a hazai termesztésben is a tipikus csemegeszőlőfajták, mint a fehérek közül a korai érésű Arkadija, amely nagy szemű és fűszeres ízű, viszont repedésre hajlamos, vagy a szintén hazai nemesítésű Pannónia kincse vagy az Éva

A kékszőlők közül a nagyfürtű Guzal kara vagy a késői érésű Moldavia emelhető ki. A "nagy klasszikusok" között tartjuk számon az Itáliát és a Cardinált, amely a hazai termesztésben is jelentősebb mennyiségben megtalálható. Az utóbbi időben Magyarországon is számos új fajta jelent meg, főként a magnélküli kategória iránt nő a kereslet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?