Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Magyarországon idén nagy mennyiségben augusztus közepén jelent meg a piacokon a korai fajtákkal a hazai termesztésű csemegeszőlő, de arányait tekintve viszonylag kevés a magyar származású áru. Mivel a piacokon, áruházak zöldség-gyümölcs pultjain - szezontól függő választékkal - a gyümölcskínálatnak egész évben része a csemegeszőlő, főként behozatalból származó áruval találkozhatunk. Elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui áru szerepel a választékbővítő kínálatban.
- írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.
Amíg az 1970-es évek végén 7500 hektáron átlagosan 68 ezer tonna étkezési szőlőt állítottunk elő, addig mára a termőfelület ennek csupán töredéke, mintegy 1000 hektár, ahonnan nagyjából 15 ezer tonna hazai termelésű szőlő származik. A legnagyobb területen Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában termesztenek szőlőt.
A hazai termesztésű étkezési szőlőknél hagyományosan jelentős arányban találunk Chasselas-t, illetve annak változatait (piros, fehér) a piacon, ugyanakkor
A kékszőlők közül a nagyfürtű Guzal kara vagy a késői érésű Moldavia emelhető ki. A "nagy klasszikusok" között tartjuk számon az Itáliát és a Cardinált, amely a hazai termesztésben is jelentősebb mennyiségben megtalálható. Az utóbbi időben Magyarországon is számos új fajta jelent meg, főként a magnélküli kategória iránt nő a kereslet.