2024. szeptember 20. péntek Friderika
Elképesztő: ez a gyümölcs lehet a klímaváltozás nagy nyertese?

Elképesztő: ez a gyümölcs lehet a klímaváltozás nagy nyertese?

agrarszektor.hu
A nyár végén rendezték meg a Pécsi Tudományegyetemhez tartozó Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnél a III. Országos Csemegeszőlő Kiállítást és Versenyt. A szakmai előadásokból kiderült, hogy a csemegeszőlő termesztése, kutatása Magyarországon finoman szólva is nagyon elmaradt a kívánatostól. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csemegeszőlőt kevéssé érintik a klímaváltozás negatív hatásai.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A III. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny két fő eseményből állt, melyre több száz érdeklődő érkezett. A kiállítással és versennyel párhuzamosan a Kutatóállomás előadó termében elkezdődött a rendezvény szakmai része is, amelyen Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a „Csemegeszőlő ágazat támogatási lehetőségei és kihívásai” címmel tartott előadást, amelyen elhangzott, hogy van lehetőség csemegeszőlő ültetvények támogatására is, a pályázatok kiírása során ezen célterületre is gondoltak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Korpás András szőlőnemesítő arról beszélt, miként lehetséges ellenálló nemes szőlőfajták nemesítése a közép-európai viszonyok között. A szakember szerint Közép-Európában és így Magyarországon is az atlanti, mediterrán és kontinentális éghajlat ingadozása jellemző, így meglehetősen változatos környezetet képvisel. Az ellenálló szőlőfajták nemesítése, ilyen környezeti adottságok mellett nagy kihívást jelent. A szőlőtermesztés északi határán a bortermelés dominál, gyakorlatilag nagyon kevés csemegeszőlő-termeléssel. Főleg fehérborok készülnek, a melegebb nyarak miatt egyre nagyobb a vörösbortermelés, a hidegebb évjáratokban híres és valóban sikeres rozé borokkal. Jellemzően hagyományos nemes, vinifera fajtákat használnak. Általában kiváló minőségű fajtáknak tekintik őket, amelyek érzékenyek a főbb gombás betegségekre. Ezzel szemben a csemegeszőlő esetében az öntözött, száraz területekről, sivatagokból importált gyümölcsök vannak a piacon. Nemesítéseik során különböző intra és interspecifikus hibridek keresztezésével érik el, hogy az előállított fajta a gombabetegségekkel szemben ellenálló legyen és további cél a vessző beérése, a szőlő korai érése, a fokozott vitalitás és a száraz, aszályos termőhelyhez való alkalmazkodás is.

Szőke Antal - a MATE Genetikai és Biotechnológiai Intézetétől - néhány példán keresztül bemutatta, milyen kérdések megválaszolását teszik lehetővé a szőlőben a molekuláris genetikai markerek. Ezek a markerek előzetes fenotípusos vizsgálatok nélkül pontos információkat szolgálatatnak a nemesítők és termesztők számára a szőlő legfontosabb tulajdonságairól. Lehetővé teszik a fajták egyedi azonosítását, származásuk ellenőrzését, használhatók a fajtavédelemben és a vitás kérdések eldöntésében. Még termőre fordulás előtt meghatározható a bogyók színe, muskotályos íze, illetve a magnélkülisége is.

Kun Ágnes, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársa a rezisztencia jelentőségéről beszélt a szőlő növényvédelmében. Mint ismeretes, a szőlő viszonylag sok növényvédőszeres kezelést igényel, így különösen a csemegeszőlő esetében, mely azonnal friss fogyasztásra kerül, rendkívül fontos olyan fajták nemesítése, melyek rezisztensek a főbb betegségekkel szemben. Komma László a NAK kertészeti szakértője az aktuális ültetvénytelepítési pályázattal kapcsolatos részletes tudnivalókról beszélt, mely idén a szőlő telepítésének támogatását is tartalmazza.

A jelenlegi helyzet egy teljes más szemléletet követel. Ma a megváltozott éghajlati viszonyok következtében folyamatosan kutatni kell a lehetőségeket a friss gyümölcsként fogyasztható termékek irányában. Sajnos ma már ott tart a világ, hogy a leggondosabb odafigyelés mellett is állandó kockázatot jelent a gyümölcsfajok termesztése. A csemegeszőlő termesztése lényegesen kevesebb környezeti kockázatot jelent, ugyanis a jellemzően igen késői virágzás a tavaszi fagyos időszakot döntően elkerüli, a nyári hőséget igen mélyre hatoló gyökérzete jól viseli és a termések sem szenvednek láthatóan a gyakran több hónapos aszályos időszakban. A kitolódott meleg őszi hónapokban a késői fajták is teljes mértékben beérnek. Tehát a termesztés felfutását az éghajlati adottságok ma már sokkal jobban támogatják, amivel élni kellene.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?