Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A III. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny két fő eseményből állt, melyre több száz érdeklődő érkezett. A kiállítással és versennyel párhuzamosan a Kutatóállomás előadó termében elkezdődött a rendezvény szakmai része is, amelyen Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a „Csemegeszőlő ágazat támogatási lehetőségei és kihívásai” címmel tartott előadást, amelyen elhangzott, hogy van lehetőség csemegeszőlő ültetvények támogatására is, a pályázatok kiírása során ezen célterületre is gondoltak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
Korpás András szőlőnemesítő arról beszélt, miként lehetséges ellenálló nemes szőlőfajták nemesítése a közép-európai viszonyok között. A szakember szerint Közép-Európában és így Magyarországon is az atlanti, mediterrán és kontinentális éghajlat ingadozása jellemző, így meglehetősen változatos környezetet képvisel. Az ellenálló szőlőfajták nemesítése, ilyen környezeti adottságok mellett nagy kihívást jelent. A szőlőtermesztés északi határán a bortermelés dominál, gyakorlatilag nagyon kevés csemegeszőlő-termeléssel. Főleg fehérborok készülnek, a melegebb nyarak miatt egyre nagyobb a vörösbortermelés, a hidegebb évjáratokban híres és valóban sikeres rozé borokkal. Jellemzően hagyományos nemes, vinifera fajtákat használnak. Általában kiváló minőségű fajtáknak tekintik őket, amelyek érzékenyek a főbb gombás betegségekre. Ezzel szemben a csemegeszőlő esetében az öntözött, száraz területekről, sivatagokból importált gyümölcsök vannak a piacon. Nemesítéseik során különböző intra és interspecifikus hibridek keresztezésével érik el, hogy az előállított fajta a gombabetegségekkel szemben ellenálló legyen és további cél a vessző beérése, a szőlő korai érése, a fokozott vitalitás és a száraz, aszályos termőhelyhez való alkalmazkodás is.
Szőke Antal - a MATE Genetikai és Biotechnológiai Intézetétől - néhány példán keresztül bemutatta, milyen kérdések megválaszolását teszik lehetővé a szőlőben a molekuláris genetikai markerek. Ezek a markerek előzetes fenotípusos vizsgálatok nélkül pontos információkat szolgálatatnak a nemesítők és termesztők számára a szőlő legfontosabb tulajdonságairól. Lehetővé teszik a fajták egyedi azonosítását, származásuk ellenőrzését, használhatók a fajtavédelemben és a vitás kérdések eldöntésében. Még termőre fordulás előtt meghatározható a bogyók színe, muskotályos íze, illetve a magnélkülisége is.
Kun Ágnes, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársa a rezisztencia jelentőségéről beszélt a szőlő növényvédelmében. Mint ismeretes, a szőlő viszonylag sok növényvédőszeres kezelést igényel, így különösen a csemegeszőlő esetében, mely azonnal friss fogyasztásra kerül, rendkívül fontos olyan fajták nemesítése, melyek rezisztensek a főbb betegségekkel szemben. Komma László a NAK kertészeti szakértője az aktuális ültetvénytelepítési pályázattal kapcsolatos részletes tudnivalókról beszélt, mely idén a szőlő telepítésének támogatását is tartalmazza.
Az országos csemegeszőlő rendezvény konklúzióját a következőképpen lehet összefoglalni: Bár a szőlő - elsősorban a borszőlő - termesztése nagyon népszerű hazánkban, és az egyetemi szintű tudományos diszciplína szerint is az egyik legmagasabb szinten kutatott ágazat, a csemegeszőlő termesztése, kutatása hosszú évtizedek óta finoman szólva is nagyon elmaradt a kívánatostól.
A jelenlegi helyzet egy teljes más szemléletet követel. Ma a megváltozott éghajlati viszonyok következtében folyamatosan kutatni kell a lehetőségeket a friss gyümölcsként fogyasztható termékek irányában. Sajnos ma már ott tart a világ, hogy a leggondosabb odafigyelés mellett is állandó kockázatot jelent a gyümölcsfajok termesztése. A csemegeszőlő termesztése lényegesen kevesebb környezeti kockázatot jelent, ugyanis a jellemzően igen késői virágzás a tavaszi fagyos időszakot döntően elkerüli, a nyári hőséget igen mélyre hatoló gyökérzete jól viseli és a termések sem szenvednek láthatóan a gyakran több hónapos aszályos időszakban. A kitolódott meleg őszi hónapokban a késői fajták is teljes mértékben beérnek. Tehát a termesztés felfutását az éghajlati adottságok ma már sokkal jobban támogatják, amivel élni kellene.
A klímaváltozás negatív hatásait az emberek és a kertészeti termesztett növények is nehezen viselik el, azonban vannak olyan növények melyeknek most jött el igazán az ideje. Kevés ilyen növény van, ami a kontinentális klímán is eredményesen termeszthető, de a csemegeszőlő mindenképpen ide sorolandó, melynek üzemi termesztése ma aktuálisabb, mint az elmúlt 100 évben bármikor.