Elszabadult a gabonafélék ára

Agrárszektor
Nemcsak a takarmányárpa, de a többi gabona ára is a vártnál nagyobb mértékben emelkedett az elmúlt néhány hétben. Ennek hátterében több ok is áll, amiről Bidló Gábor gabonapiaci szakértőt kérdeztük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Ami az árpát illeti, tavaly az a ritka helyzet állt elő, hogy az EU-28 nem tudta előállítani belőle a belső igények fedezéséhez szükséges mennyiséget. Ez kisebb pánikot okozott a piacon, amire rájátszott a termelők magatartása is: a hírre visszatartották a piacról az árpamennyiséget. Így mostanra az olaszoknál 200 eurót is megér egy tonnája, ami rendkívüli árszintnek mondható" - magyaráz a szakember.

Teli a raktár (MTI Fotó: Rosta Tibor)

A következő két-három évben szerinte kulcskérdéssé válhat, hogyan reagálnak a magyar termelők a hasonló piaci hangulatváltozásokra. Bőséges raktárkapacitásaik és kiegyensúlyozott anyagi hátterük lehetővé teszi, hogy sokáig várakozzanak egy kedvező piaci helyzetre, és ezzel szinte kivéreztessék a felvásárlókat, közepes méretű gabonakereskedőket. A belső szükségleten felüli árumennyiség továbbra is bő 3 millió tonna az országban - 2-2,5 millió tonna a kukorica- és 1,5 millió tonna a búzatöbblet -, de megszűnt a tavaszi kitárolási boom, ami korábban lenyomta az árakat.

Az elmúlt évtizedben a tehervonatok is felkészültek az áru célba juttatására. A korábban 1100 nettó kapacitású vonatokat fokozatosan leváltják az 1500-asak, és a vasútvonalak teherbírása is igazodott az igénybevételhez. Így rövidebb idő alatt és biztonságosabb útvonalon jut el az áru a célba, mint a Duna vízszintjéhez igazodó szállítmányozásban. Mivel a termelők is ráérősebben értékesítenek, így a többlet levezetésére rendelkezésre álló idő is nőtt. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a hazai piacon nem érzékelhető árunyomás.

Teherszerelvény a budatétényi állomáson (MTI Fotó: Jászai Csaba)

Amikor kisebb az ukrán kínálat és későn vagy kisebb mennyiségben érkezik meg a brazil termény az európai piacra, az lélektani nyomást tud gyakorolni a piaci szereplőkre, még akkor is, ha ténylegesen nem beszélhetünk hiányról, ellenkezőleg. Mégis egy-egy rossz hír olyan hangulati hullámokat tud kiváltani, ami most pár hét alatt 7-8 euróval növelte a kukorica európai tonnánkénti árát.

Februárban még azt mondtam, hogy a 44 ezer forintos ár nem sokat emelkedhet. Ehhez képest merőben szokatlan az ugrás a márciusi 46-47 ezer forintos árszintre"

- jegyzi meg Bidló Gábor.

A szakember ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a hasonló pánikjelenségek olyan "virtuális hiányhoz" kapcsolódnak, amelyeknek nincs valós alapjuk. "Gondoljuk végig Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, de akár Románia és Bulgária termelési potenciálját, és rakjuk mellé a magunk 3 millió tonnás exportálandó terményét. Igaz, keleten a szállítási kapacitások még nem nőttek fel a termelés dinamikus fejlődéséhez, de ha mi egy évig ülünk a készleteken, akkor ennyi idő alatt az ő gabonájuk is lazán eljut a potenciális piacainkra."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?