Párás meleg - Mennyire féltsük a szőlőt?

Agrárszektor
Meleg, párás, zivatarokkal tarkított az időjárás, nehéz megtalálni a védekezésre alkalmas időt. Bár még így is vannak térségek, amelyek kimaradtak az égi áldásból. Eger és Gyöngyös környékén például csak 20-20 mm eső esett az elmúlt két hétben, az április pedig teljesen csapadékmentesen telt el. Mit látnak a szőlősgazdák, mennyire kell tartani most a betegségektől?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hirtelen fakadt a szőlő és nyúlt meg idén, a kontakt védekezésre idő sem jutott, máris belefutottunk a virágzásba. A szőlő a szokásosnál most két-három héttel előbbre jár a fejlődésben. Teljes virágzásban van, sőt egyes fajták, mint a Chardonnay, már a "kalapjukat is eldobták", azaz a termésképzés fázisába léptek.

Becsapós volt az időjárás

Az éjszakák sokáig hidegek voltak, a reggeli páraképződés pedig jelentős. Mivel a nappalok alapvetően szárazak voltak, sokan észre sem vették, mennyire kedvez a kórokozóknak a májusi időjárás. Most pedig a meleg, fülled, zivataros időjárás ad alkalmat a gombás betegségek kifejlődésének - ha a szőlősgazda könnyelműen vette a becsapós időjárást.

Lisztharmat

"Nálunk sem volt sok csapék, 17 mm az utóbbi két hétben. Csapadékhiány van, bár a talajban még van elég víz. Ilyen korán még nem kezdtük el a növényvédelmet, mint idén" - meséli egy verpeléti szőlősgazda az Egri borvidéken. Már az első fordulóban komolyan védekezniük kellett a lisztharmat ellen, mert a kórokozó már április végén megjelent.

EZ IS ÉRDEKELHET
"A fakadás nagyon szép volt, hajtásonként két-három fürtkezdeményt lehetett megszámolni. De már május negyedikén elkezdtük a permetezést, amihez a molyok tömeges megjelenése is hozzájárult. A csapda már felhelyezés közben négyet fogott belőlük. A gombák ellen kezdetektől felszívódó szereket alkalmazok. Most a lisztharmat ellen egy azolszármazékos, összetett szert (spiroxamin, tebukonazol, triadimenol), peronoszpóra ellen pedig egy ditianon- kálium-foszfanátos készítményt. 10 napos fordulókkal dolgozunk, kézben tudjuk tartani a helyzetet" - osztja meg az agrárszektor-.hu-val a növényvédelmi eljárást a gazda.

Gyöngyös környékén is alig volt eső, április eleje óta csak egy zápor érkezett 15 mm esővel, mintegy két hete. "A reggelek azonban harmatosak voltak, és a virágzást egyébként sem kockáztatnánk felszívódó szerek nélkül, úgyhogy a szokásos permetezési rendben és blokokkal dolgoztunk" - halljuk a Mátra alján. A lisztharmatnak nincsenek egyelőre tünetei, és a gazda már a peronoszpóra ellen is elkezdte a védekezést. Előbbi betegség ellen szintén egy azolos készítményt választott (fluopiram+ tebukonazol).

Peronoszpóra

Hatékony megoldások

Kun Ágnes növényvédelmi tanácsadó Pécs és Villány térségében dolgozik. Az a vidék többször is megázott, de állítja, hogy akik védekezni akartak, azok találtak rá időablakot. "Azok a gazdák jártak jól, akik a virágzás előtt elkezdték a szisztemikus blokk alkalmazását, virágzás idején pedig nem is kérdés, hogy így kell védeni a szőlőt" - erősíti meg a szakember, aki kevésbé híve az egy készítménybe sűrített kompakt+szisztemikus hatóanyag-kombinációknak. Inkább különálló szereket kombinál tankkeverékben kijuttatva, amit most a termésképzést segítő bóros lombtrágyával is javasol kiegészíteni.

A lisztharmat alapvető kontakt ellenszere a kén. Ebből az elemi anyagból is léteznek korszerű, kevésbé porzó vagy nagyobb dózisban sem perzselő formulációk. A drágább, felszívódó készítmények esetében a nővényvédő szakmérnök költséghatékony megoldásnak tartja olyan analóg szerek alkalmazását, amelyek licensze már lejárt, ezért kisebb forgalmazók is kedvező áron tudják kínálni az adott hatóanyagot. A hangsúly a hatóanyagon és nem a márkanéven van.

Kun Ágnes viszonylag új jelenségre hívja fel a gazdák figyelmét: a szőlő guignardiás feketerothadás betegsége feljövőben van, és nem minden készítmény bizonyult hatékonynak ellene. "Egyes évjáratokban komolyabb károkat tud okozni. Tünete a levélfoltok mellett az, hogy a fürtök feketén összezsugorodva elszáradnak a kocsányon. Ezek a következő évben fertőzési források lehetnek." A szakember szerint például a difenokonazol és ciflufenamid hatóanyag kombináció megfelelő védelmet nyújt ellene.

 

Ezeket a hatóanyagokat érdemes keresni
Peronoszpóra ellen korszerű, felszívódó hatóanyagok a cimoxanil, benalaxil, metaxanil, zoxamid, mandipropamid, fluazinam, dimetomorf, metiram vagy a famoxadon.
Lisztharmat ellen pedig a boszkalid, quinoxifen, cyflufenamid, metiram, fluopiram, fluxapiroxad, metrafenon, trifloxistrobin, piraklostrobin, proquinazid vagy a meptildinokap sorolható a hatékony, szisztemikus hatóanyagok közé.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06