Fejlesztés indult a visszakövethető és jól tárolható kertészeti termékekért

agrarszektor.hu
A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem, Magyarország legnagyobb agráregyeteme. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonsági kérdésekre.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszi lehetővé. A kedvező tényezők ellenére azonban az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő lehessen, pedig nemzetgazdasági szinten mérhető lehetőségek rejlenek benne. Éppen ezért, érthető, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységek egyik kiemelt területévé válik az ágazat fejlesztése. A most induló, a Szent István Egyetem által jegyzett fejlesztési projekt olyan kulcsproblémák megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása. A kutatások javarészt az egyetemen folynak majd, többek között azokon a modern laboratóriumi eszközökön és berendezéseken, melyekhez a pályázatnak köszönhetően juthat hozzá az intézmény.

A program első felében egy olyan adatbázist terveznek létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével a kertészeti termékek származási helye beazonosíthatóvá válik. Ezen kívül a különböző termőterületeken vizsgálni fogják a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is. A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztések jutnak majd főszerephez, emellett pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is folytatnak. A kétéves, pályázati finanszírozású projekt zárásaként egy olyan, térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis jön létre, melyben földrajzi azonosító alapján visszakövethetőek lesznek az egyes termékek jellemzői. Ezzel a komplex fejlesztéssel csökkenthetőek lesznek az élelmiszercsalások, javulhat a minőség és a hozzáadott érték hányada, valamint hosszú távon az ágazat versenyképessége is növekedésnek indulhat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?