Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
2009-ben vezették be a növényvédőszer-hatóanyagok új kategóriáját, a helyettesítésre jelölt hatóanyagokét. Az Európai Unió célja az emberre és a környezetre leginkább káros, de engedélyezett hatóanyagok azonosítása, valamint azok kevésbé káros anyagokkal való helyettesítése volt, annak érdekében, hogy végül fokozatosan kivonják ezeket a hatóanyagokat a forgalomból - írta meg a Telex. Ez a kategória az élelmiszerekben használt, az európai piacon még mindig engedélyezett legrosszabb hatóanyagokat gyűjti össze. Az uniós stratégiák alapján 2030-ig felére kellene csökkenteni a legveszélyesebb hatóanyagok felhasználását.
A PAN Europe szerint ezeket a hatóanyagokat egészségügyi okokból már be kellett volna tiltani Európában. A helyettesítésre jelölt anyagok annyira kockázatosak, hogy a rendelet sokkal szigorúbban szabályozza őket, mint más növényvédőszer-hatóanyagokat. Az uniós engedélyezési időszakuk 7 évre korlátozódik (szemben a többi növényvédő szer 15 évével), és a tagállamok törvényileg kötelesek lennének ezeket kevésbé káros alternatív hatóanyagokkal kiváltani.
A PAN Europe új jelentése azonban rámutat, hogy nemhogy nem érték el azt a célt, hogy helyettesítsék ezen anyagokat, hanem ezek a legkárosabb növényvédő szerek egyre nagyobb mértékben szennyezik az európai élelmiszereket. Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták elemzése alapján 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. 2019-ben
- majdnem minden harmadik gyümölcsmintában kimutathatóak voltak ezen hatóanyagok;
- a cseresznyék fele volt szennyezett, ami 152%-os növekedést jelent 2011-hez képest;
- valamint az almák egyharmada volt szennyezett, ami 117%-os növekedést jelent.
Gyakran előfordul az is, hogy az élelmiszerekben egyszerre kettő vagy több ilyen mérgező anyag szermaradványa is megtalálható. Ez pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy a tagállamok nem hajtották végre a helyettesítési szabályokat, és így a fogyasztók egészségét sem védték megfelelően.
Magyarországon több termékkategóriában is különösen rossz a helyzet. A PAN Europe elemzése szerint a 2019-ben a Magyarországról származó minták igen nagy hányadában lehet kimutatni a legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok maradványait: a cseresznye 50%-ában, a fejes saláta 38%-ában, az alma 34%-ában és az uborka 32%-ában. Ez nem is meglepő, hiszen Magyarország engedélyezte az EU-n belül a legtöbbet, 50-et a listán szereplő 55 anyagból.