Ilyenek lettek a búzaeredmények a határszéleken! - Mennyiért adják el?

Agrárszektor
Jobb helyzetben vannak azok a gazdálkodók, akik a nyugati felvevő piacokhoz közelebb helyezkednek el. Nemcsak a szállítási távolság kisebb a célországok irányába, de mintha információból és vásárlóból is több állna a rendelkezésükre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kelet: kis mozgástér

"Túl vagyunk a betakarításon"- mondja Gyula térségében, a román határ közelében egy gazdálkodó. "Biztos voltam benne, hogy 8 tonnás csúcstermésnek nézünk elébe, a végeredmény mégiscsak 6 tonna lett." A gazdálkodó már hét éve termel a francia Iridium fajtával, ami a legrosszabb táblákban sem produkált még 7 tonnánál kevesebbet, kivéve az idei évet. A fajta képes a malmi minőségre, most mégsem bizonyult jónak a beltartalma, nem sokat sorolt a felvásárló az étkezési kategóriába. A környékben sokan dolgoznak a szintén francia Cellule fajtával is, amelyik most is hozni tudta a 8 tonnás átlagot.

"Nem tudom, mit rontottam el, megkapta a tábla a 160 kg nitrogént és a komplex műtrágyát, plusz algás kezeléseket is. Annyira biztos voltam benne, hogy rengeteg lesz idén a búza, hogy a termés csaknem felét leszerződtem 40 ezer forintra. Aratáskor derült ki, hogy hiba volt. Most már a takarmány minőségért is 45-46 ezer forintot kínálnak tonnánként. Sajnos nincs sok potenciális vevő a térségben, és majdnem ugyanannyit adnak a búzáért" - sóhajt a gazda. A maradék termést január első heteiben fogja értékesíteni. "Olyankor még nem ébredtek fel a gazdatársak, és a piac általában hálásan fogadja az újévi első kínálatot. Nekem bevált ez az értékesítési időpont."


Az ukrán-szlovák határ közelében, Cigándon is az a tapasztalat, hogy a fél tucat vevőjelölt nagyjából azonos árat kínál a búzáért. "Befejeztük az aratást, ilyenkor szoktunk körülnézni, hogy mik az ajánlatok, bár ennek nem nagy a jelentősége a csekély különbségek miatt. 43 ezerért adható el a takarmánybúza és 46 ezerért a malmi minőség. Tárolni sajnos nem tudunk, úgyhogy az értékesítés időpontját sem tudom megválasztani" - hangzik el. Külföldről érkező vevője - a gyulai kollégához hasonlóan - neki sincs. A gazdaságban a martonvásári Nádor 6-7 tonnás átlagokat szokott adni, míg a Syngenta Moisson fajtája 7-8 tonnát. "A mennyiségek nem voltak rosszak idén sem, de a beltartalomtól többet vártam. Az euró minőség alját súroljuk, kis híja volt, hogy nem takarmánynak minősült az egész termés" - meséli az észak-keleti határon élő gazda. Összességében kellemesen csalódott a végeredményben, mert a hosszú aszály után a mennyiséget illetően is kétségei voltak.

Nyugat: nagy mozgástér

"A héten tart még nálunk az aratás. Hozammérő nincs a kombájnban, előzetes statisztikát sem készítettünk még, de a bevált fajták nagyjából hozták az elvárt hozamokat" - hangzik el az osztrák határ mentén, Sopronkövesd térségében. A gazda a magyar búzafajták közül a martonvásári Nádort részesíti előnyben, amelyik kiváló beltartalom mellett 6 tonnás átlagokat produkál a térségben, az osztrák fajták közül pedig a 7-8 tonnás hozamokkal kecsegtető, szintén jó minőségű Bernstein a kedvenc. Az osztrák és az olasz malmok igényeihez illeszkedik az új Topkapi fajta, amelyik szintén magas hozamok mellett produkál malmi minőséget. A nyugati határ mellett is nagyjából a termés felére szerződnek le még az aratás előtt, ám sokkal jobb kondíciókkal, mint az ország dél-keleti felében: 44-45 ezerért adták el a takarmányminőségű búzát.

"Csak a környékünkön 15 kereskedő cég verseng a terményért, és akkor az országos nagy vállalatokról nem is beszéltem. A vevőink fele külföldi: osztrák, német, olasz. Szerencsés helyzetben vagyunk itt: sok az információ és szabdalt a felvevőpiac, szabadon válogathatunk az ajánlatok között" - emeli ki a nyugati határ előnyeit a gazdálkodó. Természetesen vannak kialakult partneri kapcsolataik, amelyeket megbecsülnek. A termés másik felét több részletben akkor értékesítik, amikor a piaci helyzetet jónak látják. Nincs 'bevált receptjük' a legjobb időpontra. "Ha én előre tudnám, mikor a legmagasabb az ár, akkor már inkább lottóznék!" - mosolyodik el a gazda.


Baján, a horvát határ közelében precíziós körülmények között a javító minőség elérésére törekednek a megkérdezett gazdaságban. Normál évjáratban így is megtermelnek 6 tonnát hektáronként, amit a szokvány búzához képest akár 25-30 százalékkal magasabb áron lehet értékesíteni. "Idén még nem járunk ennél az árkülönbségnél, de szépen megindult felfelé a piac. A múlt héten még csak tonnánként 51 ezer forintnál jártunk, most pedig 54 ezret hallottam. Fog ez még hatossal is kezdődni, kevesebbért nem is adjuk el a termést" - bizonygatja a gazda. A minőségi bevizsgálás csak azután történik meg, hogy lezárult az aratás, ami a ma érkezett eső miatt - éppen az utolsó napnál - megakadt.

A megcélzott minimum ár a beltartalom ismeretében dől el, így aratás előtt nem szerződnek le egyetlen kilogrammra sem. Az értékesítéssel szükség esetén hónapokon át várnak. Mivel az idén a vártnál másfél tonnával kisebb lett a hektáronkénti hozam, különösen fontos lenne a magas átvételi ár, hiszen másképp ez a mennyiség nem biztosítja az elvárt jövedelmet. A martonvásári, kifejezetten sütőipari célra nemesített Karéj búza 4,8-5 tonna között termett, míg a német Saaten-Union Genius fajtája 4-4,2 tonnát produkált. Legkésőbb a kukorica betakarításakor a szűkös tárolótér miatt nyomás alá kerül a vállalkozás: "Idén szép termés ígérkezik kukoricából, biztos, hogy a búza egy részét ki kell majd tárolnunk, hogy beférjen a tengeri. Sajnos emiatt csak novemberig taktikázhatunk szabadon."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?