Pimaszul alacsony áron vásárolják fel a szőlőt

Agrárszektor
Egy olvasói levél nyomán az agrárszektor.hu utánajárt, mi igaz abból, hogy az idei szőlőtermés jó árakat hozhat. Bár vannak kivételek, a valóság ennek szinte az ellenkezője. Úgy tűnik, tényleg van néhány nehezen orvosolható piaci probléma.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szőlő felvásárlási felhívások nem azt tükrözik, hogy emelkednének az árak a tavalyihoz képest. Sőt, némely fajtánál, mint például a Kékfrankos, csökkenés tapasztalható - írja az agrárszektor.hu-nak címzett levelében egy szőlősgazda, aki rögtön a költségek emelkedésére is felhívja a figyelmet. Mint mondja, tavaly a gázolaj ára 330-350 Ft/l körül mozgott, idén viszont 360-410 forintot kell fizetni egyetlen literjéért. A területek megmunkálásának munkaerőköltsége is változott, mivel tavaly egy vendégmunkás 700-800 forintot kért óránként, idén viszont 900-1000 forintot.

Ugyankkor a termelők által remélt és a feldolgozók által ajánlott árak nagyon messze esnek egymástól. Például a Bianca szőlőért nettó 100 forintot szeretnének elérni a termelők, miközben a feldolgozók ennek csak a felét kínálják a szőlőért. A levélíró szerint a legtöbb fajtáért 20-30%-kal adnak kevesebbet most, mint korábban. Mivel a felvásárlási ár szinte minden nagyobb borászatnál egyforma, sokan a felvásárlók kartelljára gyanakodnak.

Kékfrankos

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT)idén is közzé tette átlagár-előrejelzését. A 2017. évi tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy ez legalább 5-10 forinttal emelte a végleges szőlőárakat. Idén több felvásárló is nyilvános árajánlatot hirdetett, ezek részint alacsonyabbak, részint magasabbak, mint az ajánlott átlagár.

Normális piaci magatartás, hogy az első ajánlatok nyomottak: ezekkel tesztelik a felvásárlók, hogy mennyire mozdulnak meg a termelők az adott árszintre. Később a fizetési hajlandóság növekedni szokott.

A legalacsonyabb árakkal ott találkozunk, ahol korlátozott számú a felvásárló, ezért diktálhatnak a piacon. Problémát okozhat az is, hogy sok helyen most fordultak termőre a szerkezet-átlakított ültetvények, miközben a feldolgozó kapacitás nem bővült, így relatív túlkínálat keletkezett az adott szőlőfajtából az adott térségben. Azt is meg kell érteni, hogy hiába nőnek a termelők költségei, ha a kész bor ára nem tud emelkedni. A kereskedelmi láncok a legnagyobb borászatok legkisebb áremelési igényét is visszautasítják. Márpedig a borász csak akkor tud többet fizetni az alapanyagért, ha a végterméket is drágábban, nyereséggel tudja értékesíteni - vagy ha a konkurenciaharc erre rákényszeríti" - magyaráz az agrárszektor.hu-nak Hajdu Zoltán, a HNT szakmaközi részlegvezetője.

A borászok persze idén is éppen annyiért fogják eladni a bort, mint tavaly, csak sokkal többet. Nekünk miért nem lehet egy jobb évünk?"

 - fakad ki egy termelő a Mátrai borvidéken, aki igazságtalannak tartja, hogy a mennyiség 10-20 százalékos növekedését ugyanekkora mértékű árcsökkenés követte. Példaként sorolja a Rizlingszilvánit, amiért 2017-ben 85 forintot adtak, most pedig csak 70-et (a HNT árprognózisa 82 forint) és a Zenitet, ami most 20 százalékkal olcsóbb, pusztán 60 forintot ér egy kilója (HNT-ár: 78 forint). Egyelőre csak az Irsai Olivérért fizetnek annyit, mint egy évvel ezelőtt, 120 forintot, de ez is 10 forinttal elmarad az ajánlott HNT-ártól.

Sárga muskotály

Az Egri borvidéken szinte sír a gazda a dühtől, amikor felhívom. Átkozódva újságolja, hogy a Sauvignon blanc kilója most bruttó 70 forint, míg egy éve nettó is megadtak érte 95-öt (HNT-ár: 109 forint, nettó). "A tavalyi kékszőlők, amikért korábban 110 forintot fizettek, most 90-95 forintot érnek. Csak a Cserszegi fűszeressel vagyok elégedett, 80 forint ezért a fajtáért viszonylag jónak mondható." És hogy mivel indokolták a felvásárlók a nyomott árakat? A válasz szerint bár kiváló a minőség, túl sok a szőlő és a készletbor. A gazda elismeri, hogy a borvidéken több szerkezet-átalakított ültetvény is termőre fordult, ami kapacitásgondokat okozhat, de hozzáteszi: "Nem értem, hogy lehet az, hogy a legnagyobb területen a Kékfrankos fordult termőre, mégis ennek ugyannnyi az ára, mint tavaly."

Tokajban csak egy hónap múlva kezdődik az igazi szüret, egyelőre  a borvidékre nem jellemző, korai fajtákat szedik, de jót jelent, hogy a Sárga muskotályért akár 140 forintot is megadnak a felvásárlók (HNT-ár: 130 Ft/kg). A ritkaságnak számító Kabar és Zéta 150 forintért megy el. "Minőségre rendben vagyunk, és a mennyiség is jónak látszik. A szárazság lehet az egyetlen probléma: elképzelhető, hogy egyes dűlőkben korábban fognak szüretelni a kelleténél, aminek lehet hatása a mustfokra. Növényvédelmi szempontból könnyű volt az év, egyszóval bizakodunk a jó szezonzárásban" - mondja elégedetten a gazda.

A HNT-nél az az általános tapasztalat, hogy a termelők a mennyiségre nem, csak a mustfokra panaszkodnak, de ez is inkább csaka déli régióra jellemző. A szakmaközi szervezet összességében az elmúlt évihez hasonló nagyságrendű termést és az országos átlagot tekintve jó minőséget vár az idei évtől. Ami a piaci lehetőségeinket illeti, az uniós bormennyiség az elmúlt évinél több lesz, de a négy legnagyobb bortermelő ország (Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Németország) összesített termelése várhatóan
nem éri el az elmúlt 5 év átlagát (146, 4 millió hl).

Nyilván az előzetes termésadatoknak is van árbefolyásoló hatása, amit a legnagyobb termelők - amelyek egyben borászatok is - ki szoktak használni.

A HNT árelőrejelzését az Agrárminisztérium az elmúlt héten a teljes szüreti időszakot nézve pontosabbnak minősítette, mint amit a felvásárlók kommunikálnak" - jegyzi meg Hajdu Zoltán. Hozzáteszi: a magyar borexport 70 százaléka lédig formában hagyja el az országot, ami csak nyomott árakat tesz lehetővé, belföldön pedig a nemzetközi láncok árleszorító hatása érvényesül. Valójában nincs az ágazatban annyi profit, amin szívesen osztozkodnának a szereplői.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?