Bámulatos kísérlet: az első növény, ami csírázni kezdett a Holdon

agrarszektor.hu
Képet küldött a Földre Chang'e-4 leszálló egység. A belsejében elhelyezett kis dobozkában csírázni kezdett a gyapotmag. A többi növény egyelőre nem hajlandó erre. Ez az első eset, hogy a Holdon indított az emberiség növénytermesztési kísérletet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Január 3-án nemcsak elször landolt ember alkotta gép a Hold túlsó oldalán, de rögtön olyan kísérletbe is kezdett, amire eddig nem volt példa - számol be a The Guardian. A Hold csekélyebb tömegvonzása is elegendő ahhoz, hogy a felszínére vitt, vízzel és tápanyaggal ellátott növénykék magjai a "helyes irányban" fejlesszenek gyököcskét és hajtást. Adódott tehát a remek alkalom, hogy a kínaiak ne csak az űrhajózás, hanem az idegen bolygók meghódításához szükséges biológia terén is egy nagy lépést tegyenek előre.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A nemzetközi űrbázis fedélzetén már az 1940-es évek óta (!) folynak olyan kísérletek, amelyek a különböző növényfajok növekedését tesztelikmikrogravitációs környezetben.

Kiderült, hogy a növények a gravitáció legkisebb jelenlétére, például Föld körüli pályán, képesek a megfelő irányban növekedni és helyes anyagcsere-áramlást folytatni.

Azt is megvizsgálták, hogy a világűrben jellemző erőteljes sugárterhelés hogyan hat a magok génállományára. 1971-ben 500 fafaj magjait utaztatták az Apolló-14 fedélzetén, majd elvetették a Földön. Bebizonyosodott, hogy a kontrollhoz képest semmilyen fejlődési rendellenességet nem szenvedtek a világűrben. Magán a Holdon azonban még nem folyt ilyen jellegű vizsgálat, hiszen az égitest hosszú évtizedekre kiesett a landolási célpontok közül.

A kínai Holdistennőről elnevezett Chang'e-4 belsejében egy aprócska "bioszférát" helyeztek el. A 18 cm-es, vödörszerű tartály levegőt, vizet és talajt tartalmaz, benne vetőmagokkal: gyapottal, a káposztafélék családjába tartozó lúdfűvel és burgonyamaggal. Egyéb élőlények is vannak benne, mint a gyümölcslégy tojásai és élesztőgombák. Nos, a Földre érkező képek alapján eddig csak a gyapot magja csírázott ki, a többi élőlény még várat magára. A landoló egységnek természetesen egyéb feladatai is vannak a Holdon, a sugárzás mérésétől kezdve a szél és a holdfelszín megfigyeléséig.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?