A vízhiány és a hőség gyilkolja a kukoricát

agrarszektor.hu
A nyári vízhiány és hőstressz okozza a legnagyobb kockázatot a kukoricatermelésben, és e két környezeti tényező határozza meg a nemesítés fő irányait is. A felhasznált hibridek azonban csak a technológia egyik elemét jelentik, ezért az eredményes kukoricatermeléshez számos más fontos feltételt is teljesíteni kell. Aki például elrontja a vetést, ezt a hibát később már nem hozhatja helyre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sok lényeges követelménynek kell teljesülnie ahhoz, hogy a gazdálkodók nagy kukoricatermést takaríthassanak be - hangzott el a közelmúltbeli AGROmashEXPO kiállításon megtartott vetőmagfórumon. A szakértők szerint ma elsősorban a nyári hőstressz és a vízhiány okozza a legkomolyabb problémát, ezért a nemesítésben is e két tényező játssza a legnagyobb szerepet.

Melyek ma a legjobb fajták a kukorica-, a búza- és a repcetermelésben? Ezt is megtudhatja az Agrárium 2019 konferencián március 7-én Kecskeméten. Válaszokat kaphat arra is, milyen szempontokat kell figyelembe venni a fajtaválasztásnál, hogy az eddiginél sokkal nagyobb legyen a hektáronkénti termésátlag és haszon. Jöjjön el a március 7-i Agrárium 2019 konferenciára Kecskemétre!

A Limagrain Central Europe-nál több száz európai kísérleti hely eredményeit veszik alapul ahhoz, hogy kirajzolódjon a hibridek szárazsággal és hőstresszel szembeni viselkedése, a növények tulajdonságait pedig aszályindexszel is kifejezik - állapította meg Mórocz Péter, a cég magyarországi fióktelepének termékfejlesztési vezetője. Az RAGT-nél pedig úgynevezett stressless logóval jelölik a hibrideket, és ennek kapcsán nem csak a nemesítési, hanem a termelési eredményeket is figyelembe veszik - tette hozzá Sík Imre, a RAGT Vetőmag Kft. régióvezetője.

Az a legfontosabb, hogy a kukoricahibrideket június végén-július elején ne érje hőstressz - jelentette ki Nagy Zoltán, a Gabonakutató Nonprofit Kft. osztályvezetője. Ezért a szegedi cég a korán virágzó, illetve a szárazságot túlélő hibridek nemesítésére helyezi a hangsúlyt, a növényeket pedig kiszombori és táplánszentkereszti nemesítő állomásain teszteli.

Szanyi István, a Syngenta Kft. üzletágvezetője szerint a növénytermelésben olyan fajtákra és hibridekre van szükség, amelyekkel kevés csapadék, illetve hőstressz előfordulásakor a kockázatokat minimalizálni lehet, kedvező években viszont - a tulajdonságok és adottságok optimalizálásával - jó termés takarítható be. Emellett nem érdemes egy éréscsoportra ráállni, hanem a kukoricahibrid-választásnál a felhasznált éréscscoportokat megfelelően kell megválogatni, mert előre nem tudni, hogy a szárazság egy-egy évben mikor érkezik. Ugyanígy fontos szempont lehet, hogy a növények rosszabb időjárási körülmények között is legalább egy csövet biztonságosan teremjenek, jobb években pedig plusz egy cső kifejlesztésével megduplázhassák teljesítményüket - húzta alá Nagy Zoltán.

A jó gyökérnövekedés, az összehangolt virágzás és a zöld száron érés is alapvető kritérium ahhoz, hogy a növények kedvezően reagáljanak a kritikus időszakokra - mondta Kolop László, a Saaten-Union Hungária Kft. régióvezetője. A szabadelvirágzású növényeknél a hibridek stressztűrő képessége jobb a fajtákhoz képest, illetve gyökérképződésük és bokrosodásuk is erőteljesebb. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az éghajlatváltozás - esetenként új kártevők és kórok megjelenése - miatt a növénytermelési technológiák is módosulnak, így ehhez - például a szárszilárdság javításával - a nemesítési munkának is alkalmazkodnia kell.

A hibridek a termesztéstechnológia csupán egyik elemét jelentik, ezért a terméseredményeket a megfelelő időben végrehajtott vetés vagy az elővetemény is nagyban befolyásolhatja - állapította meg Mórocz Péter. Kolop László szerint nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a növények a nehéz időjárási időszakokban jó kondícióban legyenek. E szempontból a legkritikusabb, hogy a vetőmagok időben ki tudjanak keln. Aki a vetést elrontja, ezt a hibát később már nem tudja helyrehozni - hangsúlyozta a régióvezető.

A talajelőkészítésnek is kulcsszerepe lehet abban, hogy az elvetett növények alacsonyabb hőmérsékleti körülmények között is gyorsabban fejlődésnek indulhassanak - közölte Szanyi István. A kukoricatermelésben is lényeges lehet, hogy csávázással a hibrideket a gombás megbetegedésektől és a drótférgektől meg lehessen védeni. Később pedig - tette hozzá Sík Imre - a rezisztens fenyércirok, illetve más gyomnövények (a muhar, a kakaslábfű vagy az ecsetpázsit) elleni védekezés is meghatározó lehet, mivel a vízfelvételnél a hibrideknek jelentős konkurenciát teremthetnek, és a várható termést akár meg is felezhetik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02