Megszólalt a KITE: célszerű most eladni a betakarított kukoricát

Megszólalt a KITE: célszerű most eladni a betakarított kukoricát

MTI
A rossz hazai termés ellenére nem számít a kukorica árának emelkedésére a közeljövőben Kovács István, a KITE terménykereskedelmi üzletág-igazgatója, miután Európában és a világban a termés eléri a tavalyi szintet.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Kovács István az Agroinform.hu online konferenciáján elmondta, hogy a kukorica betakarítása csaknem befejeződött. Idén a hőstressz miatt a termésátlag a tavalyi hektáronkénti 7,5-8 tonna helyett csupán 5,5-5,7 tonna, így az össztermés mintegy 5 millió tonna lesz, szemben a tavalyi 6 millió tonnával. Bár a térségben előfordulnak még rosszabb termésátlagok (Romániában 3, Bulgáriában 4 tonna), Európa össztermelésére nem gyakorolt negatív hatást az időjárás (Ausztriában 10, Németországban 9 tonnát értek el). A világtermelés a tavalyi 1,2 milliárd tonnás mennyisége is gyakorlatilag teljesülni fog 2024-ben - tette hozzá.

Idén a termés mintegy 30-40 százaléka fertőzött kisebb-nagyobb mértékben gombaméreggel (mikotoxin), mivel a hőstressz miatt legyengült növények könnyebben tudtak fertőződni gombákkal. Ezt a folyamatot a kártevők (például kukoricamoly) fokozottabb jelenléte is erősítette. A határérték feletti toxinszinttel rendelkező kukorica takarmányként nem, csupán bioüzemanyag-előállítás céljára értékesíthető, jelentősen nyomottabb áron - jegyezte meg a szakember.

Véleménye szerint ahol a termésátlag elérte a 7-8 tonnát, a kukoricatermesztés idén is jövedelmező volt, ahol azonban a szárazság és a kártevők miatt komolyabban károsodott a termés, veszteséget termelt. A kedvezőtlen idei tapasztalatok nyomán jövőre várhatóan csökkenni fog a kukorica termésterülete az idei 870 ezer hektárról, jelentősen elmaradva az egy évtizeddel ezelőtt jellemző 1,2 millió hektár körüli szintektől.

A 100 százalékban magyar tulajdonú KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. az ország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú csoport 5 régióba és 20 alközpontba szervezett kereskedelmi és szolgáltató hálózattal rendelkezik, 1800 dolgozót foglalkoztat. A nyilvános cégadatok szerint tavaly mintegy 495 milliárd forint árbevételt ért el a megelőző évi 610 milliárd után. Adózás utáni eredménye 2023-ban 15,3 milliárd forint volt, a 2022-es 25,3 milliárdot követően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02