Baranya megyét sem kíméli az aszály: hatalmasak lehetnek a károk

agrarszektor.hu
Óriási károkat okoz a magyar gazdáknak a 20 éve nem látott nagyságú aszály, ami alól Baranya megye termőföldjei sem képeznek kivételt. A vízhiány főleg az őszi gabonákat érinti: a búza és a repce van a legnagyobb veszélyben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Utoljára szeptember 3-án volt a termőföldeket kielégítő mennyiségű csapadék Baranya területén - írja a www.bama.hu. Mivel nem volt hosszan tartó tél, és a hótakaró sem volt elegendő nagyságú, ezért szárazság alakult ki. Így a termőföldek minősége a megye területén jóval rosszabb az országos átlagnál.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A terméskép jelenleg vegyes, és áprilisig nem lehet megmondani pontosan mekkorák a károk - mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Azt azonban már most lehet tudni, hogy a vízhiány főleg az őszi gabonákat érinti, és jól látszik, hogy a búza sokkal rosszabb állapotban van, mint a repce. Ugyanis aki a szárazság miatt csak október végén, novemberben vetett, annak nem bokrosodott az állománya, a vízhiány pedig ezen felül megnehezíti a kukorica, illetve a napraforgó vetését a kemény termőtalaj miatt. Ráadásul az aszályos idő kedvez a kártevőknek, ezért fontos a korai felismerésük - tájékoztatott a megyei elnök.

A megyében a gazdák csak csekély részének van működő öntöző berendezése, mivel az öntözésfejlesztési programok még csak most indultak el. Így a legtöbben abban tudnak reménykedni, hogy jön egy nagyobb esőzés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06