Íme, a robot, ami elveszi az idénymunkások betevőjét: ember erre nem képes

agrarszektor.hu
Működésbe lépett a világ első önműködő málnaszedő robotja az Egyesült Királyságban. A gép 25 ezer darab bogyó betakarítására képes naponta, amely mennyiség jócskán meghaladja az emberi kézzel leszüretelhetőt. Óriási munkaerőhiánnyal küzdenek a britek a mezőgazdasgában, így az új fejlesztés a későbbiekben alkalmas lehet majd a szezonális munkavállalók kiváltására is. Komoly problémát jelent ugyanis, hogy látványosan csökkent a Kelet-Európából érkező munkások száma, ami részben annak köszönhető, hogy Románia és Lengyelország meggyőzte munkavállalóit, hogy az Egyesült Királyság helyett inkább a saját országukban helyezkedjenek el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napokban próbálták ki a világ első önműködő málnaszedő robotját az Egyesült Királyságban, amelyet a legfontosabb brit bogyósgyümölcs-termesztők segítségével fejlesztettek ki - írja a The Guardian. A gép képes egy nap alatt 25 ezer darab bogyót betakarítani, amellyel bőven megelőzi az ember által leszüretelhető mennyiséget, a szakemberek szerint ugyanis egy nyolc órás műszakban kézzel mindössze 15 ezer darabot lehet leszedni. Emellett mivel a robotok nem fáradnak el, ezért képesek akár 20 órát is dolgozni naponta, az egyetlen hátráltató tényezőjük a különböző fényviszonyokhoz való alkalmazkodás lehet.  

A robotról és működéséről az alábbi videó készült:

A kerekekkel felszerelt gép 1,8 méter magas, és olyan robotkarral van felszerelve, amelyen érzékelők és 3D-s kamera is található. A kar képes ránagyítani a gyümölcsre, és a robot mesterséges intelligenciáját használva felismeri az érett termést, amelyet óvatosan megragad, és egy speciális gyümölcskosárba helyez. Ha teljes sebességgel működik majd a robot, akkor a kar képes lesz 10 másodperc alatt leszedni egy málnaszemet, majd tálcába helyezni azt, ahol érettség szerint különválogatja a bogyókat, mielőtt azokat a szupermarketbe szállíthatnák. A gépek végleges verziója a tervek szerint a következő évben kerül használatba, négy karral rendelkezik majd, amelyek képesek lesznek egyszerre betakarítani a gyümölcsöket.

Az Egyesült Királyságban nagy hasznát vennék a robotoknak, a brit mezőgazdaság ugyanis folyamatosan küzd a munkaerőhiánnyal, és főleg a szezonális munkavállalók száma csökken évről évre. A munkások zöme Kelet-Európából érkezik az Egyesült Királyságba, az utóbbi időben azonban - részben a Brexit miatt, részben pedig azért mert Románia és Lengyelország meggyőzte munkavállalóit, hogy inkább saját országukban dolgozzanak - egyre kevesebben dolgoznak a brit agráriumban. A robotokat ezért a későbbiekben bérbeadnák a munkaerőhiánnyal küzdő gazdálkodók számára, az Egyesült Királyságban ugyanis a bogyósgyümölcs-termesztőket érinti leginkább ez a probléma. 

A britek évente 70 ezer szezonális munkást alkalmaznak az alma- és bogyósgyümölcs-ültetvényeken, illetve a szántóföldeken, ezen belül pedig csak a bogyósoknál 29 ezer alkalmazottat foglalkoztatnk. Egyes becslések szerint azonban 2020-ra további 2 ezer munkásra lesz szüksége a bogyósgyümölcs-iparnak, mivel folyamatosan nő a fogyasztók igénye a gyümölcsök iránt.

NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06