Pánikolnak a forgalmazók: már nem olcsó a kínai növényvédő szer

agrarszektor.hu
Több okból is drágul minden, ami Kínából útnak indul. Egyrészt a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt válik egyre nehezebbé a honi gyártás - különösen vegyi anyagokból -, másrészt a vámok is belekavarnak a történetbe. Ráadásul súlyos baleset is történt márciusban. Az USA-ban aggódnak a növényvédőszer-forgalamzók: a négy legnagyobb mennyiségben vásárolt generikus herbicidre - glifozát, glufozinát, dikamba és 2,4-D - mostantól megugranak a vámtarifák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Minden árucikk, amire legutóbbi intézkedésében Donald Trump 25 százalékos váemelést harangozott be, a június 10-i partot érést követően a megadott kulccsal drágulni fog. Egész pontosan: minden, amit a májusi 10-i döntést követően május 24-ig hajóra tudtak rakni Kínában és a mai nappal be is futott az amerikai kikötőkbe, az még a régi tétellel került elvámolásra. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vásárlók mostantól 25 százalékos drágulást fognak tapasztalni a polcokon, amikor növényvédő szerek után kutatnak, de ez a vámemelés már túl sok ahhoz, hogy akár az amerikai forgalmazók, akár a kínai gyártók "benyeljék".


Az árdrágulásnak oka a kínai környezetvédelmi előrások szigorodása is, valamint olyan szerencsétlen események, mint például a Tianjiayi növényvédőszer-gyárban történt robbanás március 21-én Yanchengben. A katasztrofális balesetben 78-an meghaltak és több mint 600-an megsérültek. Ezek természetesen az európai importőröket is érintik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az USA növényvédőszer-forgalmazói abban bíznak, hogy a június végén esedékes újabb amerikai-kínai tárgyaláson megnyílik az esély a kereskedelmi háború lezárására. Addigis megpróbálnak felderíteni egyéb forrásokat is a kulcsfontosságú molekulákból. Szerencsére egy sor vegyület - fipronil, boszkalid, parakvát, pikoxystrobin, klórpirifosz, azoxystrobin, atrazin és társaik - lemaradtak a szigorított listáról. (A felsorolt szerek nem mind engedélyezettek az EU-ban.)

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Egy dolgot mindenképpen elért Donald Trump a vámháborújával: a kereskedők megtanulták, hogy veszélyes dolog egyetlen beszerzési forrásra tenni mindent, de az Ázsiában gyökeret vert amerikai-kínai vegyesvállalatoknak is van min gondolkozniuk az értékesítési csatornáikat illetően. A párszereplős piacok ideje kétségkívül lejárt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?