Itt vannak a pontosított becslések: ennyi búzára van kilátás a térségünkben

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság MARS elemzőrendszere szerint Oroszország európai térségében jól alakultak a termelés feltételei az idén, így búzából akár 3,8 tonnát is learathatnak hektáronként. Az európai termés is 11 százalékkal több a tavalyinál. Magyarországon viszont átlagos mennyiségnek nézünk elébe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Búzából az ötéves átlaghozam Oroszországban mindössze 3,65 t/ha, idén azoban eléri a 3,81 tonnát is hektáronként az elemzők szerint. Az őszi árpa ennél is jobban terem: az ötéves átlag 4,09 t/ha, az idei kilátás 4,32 t/ha. Bár itt is szembesültek száraz időszakokkal, összességében elégedettek lehetnek a kilátásokkal az orosz termelők. Összesen 80 millió tonan búzát állíthatnak elő idén, ami 11 százalékkal haladja meg a tavalyi mennyiséget. A Nagy Medve a világ elsőszámú exportőreként 37-39 millió tonna búzát lesz képes elhelyezni a világpiacon 2019/20-ban.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Eközben Európában is 11 százalékkal több, mintgey 150 millió tonna búza várható idén a Stratégie Grains becslése szerint, és az árpatermelés is 7 százalékkal haladhatja meg a tavalyit (szűk 60 millió tonna). Európa exportálható búzamennyisége 24-26 millió tonna körül alakulhat, attól függően, melyik elemzőintézetre hallgatunk. Úgy tűnik, idén apró nüanszokon fog múlni, hogy a világ második legnagyobb búzaexportőre címét az öreg kontinens, Kanada vagy az USA mondhatje-e majd magáénak.

Egyébként Ukrajnában sem kevés a kiszállítható búza mennyisége: 18,5 millió tonnát exportálhatnak a 2019/20-as gazdasági évben, ami 2 millió tonnával haladja meg a tavalyit. A teljes búzatermés 29,1 millió tonnára tehető.

Magyarországon végéhez közelít a repce és az árpa betakarítása és elkezdődött a búzáé is. A MARS műholdas mérései a következő átlaghozamokat vetítik előre:

  • Repce 3 t/ha
  • Tritikálé 4 t/ha
  • Őszi búza 4,9 t/ha

Hogy sok-e vagy kevés ez a búzamennyiség, azt Ön is megítélheti az alábbi ábra alapján, amely az utóbbi 10 év eredményeit mutatja. A mennyiséget tekintve átlagos évjáratunk lesz - bár a termelők a két évvel ezelőtti csúcshoz képest visszaesésnek érzékelik a helyzetet -, a minőségbe pedig a fuzáriumtoxinok fognak erősen beleszólni.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?