Nagy zuhanás után újra bővül a repceterület - Ennyit arathat a világ 2020-ban

agrarszektor.hu
Míg Európa a 2018/2019. évi nagy visszaesést igyekszik kompenzálni, addig az oroszok a sikerélménynek köszönhetően növelik a repce termőterületét. Ukrajnában is szívesen bővítenék a kultúrát, de az időjárás közbeszólt az ősszel. Mindent összevetve 2020-ban inkább csak szépítésre lesz lehetőség a repce összmennyiségében. Ez jó hír lehet a magyar termelőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb prognózisa szerint a 2020-ban a repce globális termőterüete 35,5 millió hektárral bővülhet az idén learatotthoz képest, 3 százalékkal múlná felül a 2019. évi hektárszámot - írja a topagrar.com.  Az EU-ban, Oroszországban és Kínában várják a bővülést. Különösen nagy ugrást az unió termőterületében prognosztizálnak, ami nem csoda, hiszen idén 19 százalékkal volt kisebb a repce területe, mint  a megelőző évben, ettől már csak jobbat hozhatott 2019. Sajnos a vetési időszakban most is száraz időjárás uralkodott az öreg kontinensen, az IGC mégis úgy kalkukál, hogy

7,4 százalékkal lehet nagyobb az európai repce vetésterülete a tavalyinál. Ez nagy előrelépés, de még mindig 15 százalékkal kisebb a 2018. évinél.

Nagyot növel Oroszország is repce vetésterületén, 6,3 százalékkal bővítette a kultúra kiterjedését. Az oroszokat lelkesíti, hogy melegednek a telek, így ez a fagyérzékeny növény egyre több sikerélményt ad számukra. Kína lassan, de határozottan emeli a növény termelését, és 2020-ban már nagyobb területen indulhatnak meg a kombájnok, mint Európában a szép emlékű 2018-ban.

Kanada a világ legnagyobb repcetermelője, de gondjai vannak a kanola értékesítésével, ezért az IGC szerint a gazdák nem változtattak a termőterületen, az marad 8,5 millió hektár. Amíg az ország nem simítja el Kínával a gazdaságpolitikai feszültséget, a farmerek bizonytalanságban maradnak a repce jövőjét illetően. Bár egy ideig úgy tűnt, az európai repceínség megoldhatja a kanadaiak értékesítési problémáit, a várakozások végül nem igazolódtak be. Amíg ugyanis van GMO-mentes repce a kelet-európai piacon (beleértve Ukrajnát is), addig Európa nem vásárol a glifozátot toleráló, génmódosított repcét Kanadából, mivel a GM-mentes repce darája sokkal könnyebben értékesíthető az európai takarmánypiacon.

A kíváló kereslet ellenére jövőre Ukrajknában csökken a repce termőterülete, mivel a vetési munkákkal a vártnál rosszabbul haladtak az ősszel. A hosszan tartó szárazság megviselte az őszi vetéseket, az IGC arra számít, hogy tavaszi repcével folytatják majd a vetést az ukránok.

Szakértői becslések szerint az európai vetésterület 7,4 százalékos növekedése korántsem biztos, hogy mennyiségben is ennyi pluszt hoz majd a betakarításkor.

Az őszi időjárás alapján már biztosra vehető, hogy az optimálisnál kisebb lesz a növény terméshozama - és a tél hátralevő részéről, illetve a jövő évi időjárásról még semmit nem tudunk. Az eddigiek alapján 2020-ban inkább csak szépítésre lesz lehetőség a repce összmennyiségében, és marad a keresleti piac. Ez jó hír azoknak, akiknek sikerült megfelelő állapotban a télbe vinni a növényt. Vigyázzunk rá jövőre is, megint sokat fog érni a magja!

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?