Starthoz készülődik a makrofonima és a gyapottok-bagolylepke

agrarszektor.hu
Augusztus első hetét a kissé változékony, de meleg időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 30 fok körül alakult, az éjszakákat 15-20 fok jellemezte, erős harmatképződéssel. Növényvédelmi szempontból most inkább a kártevők erősödő jelenléte a jellemző. Az előző időszakban esett csapadék miatt egyre több hántott terület zöldül ki, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a tarlók ápolására. Eljött az ideje a talajlazítás megkezdésének is, most a kedvező talajnedvességi állapotok miatt ezt a műveletet jó minőségben lehet elvégezni - írja növényvédelmi blogjában dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napraforgó elvirágzott, mely szerencsére hetekig tartott. A virágok megtermékenyülése jónak mondható, a külső virágkörökben már kifejlett kaszatokat lehet látni. A korábbi, jelentősebb esőzések ellenére a növények egészségi állapota jónak mondható, elsősorban ott, ahol betartották a vetésváltás alapvető szabályait, illetve a preventív fungicides kezeléseket időben elvégezték. A fehérpenészes (szklerotíniás) rothadás tüneteit a területek mintegy 20%-án figyelték meg, de csak a növények néhány százaléka beteg. Alternáriás és fómás megbetegedésből több van ugyan, de a tünetek egyelőre enyhék. Diaportét és botrítiszt jelenleg még nem látni a növényeken.

A következő időszakban a sülevényes, könnyen kiszáradó területeken foltszerűen többfelé meg fog jelenni a makrofomina, melyet a gazdálkodók egy része a heterogén talajviszonyoknak tud be. A kórokozó melegigényessége miatt jelenik meg először ezeken a foltokon. A megbetegedés súlyos esetben szártörést okoz, az ilyen növényeket a szél könnyedén a talajra dönt - figyelmeztet Aponyi Lajos.

A kukoricaállományokon eddig nem jelentkeztek aszálytünetek. Általános a kukoricamoly és az amerikai kukoricabogár jelenléte. Míg az előbbi rajzása folyamatosnak mondható, ezért újabb fertőzések várhatóak, a kukoricabogár imágóinak elvándorlása megkezdődött a kukoricáról. A bogarak érési táplálkozást folytatnak, ezért más növények virágporát is szívesen fogyasztják. Tojásaik lerakására adottak az optimális feltételek, ezért várhatóan jövőre sem lesz kisebb az amerikai kukoricabogár-populáció.

Több bagolylepkefaj rajzása is tart: saláta-, felkiáltójeles, gyapottok-bagolylepke. Ezek közül elsősorban az utóbbi repülését kell fokozott figyelemmel kísérni. A kukorica és más potenciális tápnövények fertőzöttsége eddig alacsony maradt, de a fokozatosan emelkedő rajzás meglepetéseket is okozhat. A rajzással párhuzamosan várható a hernyók megjelenése a kukoricacsöveken és más szabadföldi zöldségféléken. Amíg nem tömeges a rajzás, a napraforgó nincs veszélyben.

Továbbra is igen fontos feladat a kizöldült tarlók ápolása, mert csak így gátolhatjuk a kártevők szaporodását, melyek veszélyeztetik az ősz folyamán elvetésre kerülő növények zavartalan fejlődését, illetve a gondosan művelt tarló mikrobiológiai élete segíti a talaj beéredését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29