Nincs megállás a földeken: most kell gondoskodni a jövő évi termés védelméről

Nincs megállás a földeken: most kell gondoskodni a jövő évi termés védelméről

agrarszektor.hu
Augusztus utolsó hetében egy afrikai eredetű forró légáramlat határozta meg a Kárpát-medence időjárását. A nappali hőmérséklet általában 30 Celsius fok feletti értékeket produkált, és éjszaka sem csökkent 20 fok alá. A hónap utolsó napján és szeptember első napján az országba betörő hidegfront kisöpörte a hőséget, bőséges csapadékot is okozva egyúttal. A lehullott eső viszont egyszerre lehet áldás és átok, figyelmeztetett növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lehullott eső elősegíti az őszi káposztarepce talaj előkészítési- és vetési munkáit, viszont gátolja a napraforgó betakarítást megelőző lombszárítást. A nyári betakarítású növények tarlóápolási munkáiban országszerte igen jelentős a lemaradás, gyomosak az árvakelések, sok rajtuk a betegség és a kártevő, valamint kiváló tojásrakó hely a mezőgazdaságilag is fontos bagolylepke fajok számára, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Közvetlenül a vetés kezdete előtt a repce tarlókon változatlanul erős a különböző bolhafajok és a repcedarázs álhernyó-fertőzöttség. Mindez veszélyezteti a fővetésű repce állományokat, tehát növényvédelmi szempontból is fontos lenne az árvakelések mielőbbi felszámolása. A napraforgó-állományok jó része már betakarításra vár, elvégezték a területek deszikkálását. A védekezéseknek köszönhetően a betegségek okozta terméskiesés nem lesz jelentős mértékű. A legnagyobb károkat idén elsősorban az alternária, a szklerotínia és a diaporte okozta, míg a makrofominás szárfertőzés ebben az évben kisebb jelentőségű volt.

A kukorica érése már a nyugati tájegységekben is felgyorsult, noha a felsőbb levelek még zöldek, de a csuhélevelek már száradnak. Sülevényes foltokon az alsó levelek leszáradtak. A fény- és feromoncsapdák még fogják a kukoricamoly imágókat, de számuk már csökkenő tendenciát mutatnak. A szárfertőzöttség országszerte jelentős mértékű, erről tanúskodik, hogy a szártörés nagysága már most több százalékot tesz ki, valamint a csőfertőzés mértéke is növekedett az utóbbi időszakban. A korábbi esőzések után a megrágott csővégeken, vagy pedig a kukoricamoly rágás nyomán, a szárakon is megjelent a fuzáriumos cső- és szárfertőzés. Az utóbbi napok esőzései minden bizonnyal növelni fogják a megbetegedést. Az amerikai kukoricabogár imágók még most is rajzanak és táplálkoznak, a bogarak száma főként a monokultúrás táblákon jelentős. A nyugati tájegységekben ezeken a területeken a kombinált csapdák heti fogása tág határértékkel, de 450-580 db között mozog. A hosszú rajzási periódus, a tojásrakásra kedvező időjárás és talajviszonyok előrevetítik ezeken a táblákon a jövő évi magas lárvafertőzöttséget. Mindezek mellett a gyapottok-bagolylepke rajzása és a lárvák kártétele a kukoricán folyamatos, de más növényeket is érint a különböző fejlettségű hernyók rágása. A károsítás nem kíméli a szabadföldi paradicsom, a fűszer- és étkezési paprika és a zöldbab másodvetéseket sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?