Amerika kiszimatolta legújabb szójafelvevő piacát

agrarszektor.hu
Az amerikai termelők és kereskedők sokáig bíztak abban, hogy Kína "kiéheztethető". Csakhogy Ázsia nem Nyugat, az itteni emberek éppúgy nem lázadnak fel a szolgáltatások romló színvonala miatt, ahogy Oroszországban sem hiányolták a francia libamájat az embargó meghirdetése után. Ráadásul ilyenkor a piac automatikusan és szinte végérvényesen átrendeződik. Az elvesztett területeket alig lehet visszahódítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tegnap befejeződött az a mezőgazdasági együttműködési konferencia Szingapúrban, amelyik az USA és Délkelet-Ázsia szorosabb kereskedelmi együttműködését tűzte ki céljául. Az amerikaiak kétségbeesetten keresik ugyanis az új útvonalakat a szója számára, miközben egyre világosabban látszik, hogy brazil versenytársaik elhódítják előlük a kínai piacot. Bíznak persze benne, hogy a kereskedelmi háború nem tart örökké - talán már a következő elnökválasztással változik a helyzet -, és a világ elsőszámú szójaimportőre ismét vásárolni kezd, de azért jobb résen lenni, és felkutatni az alternatív értékesítési lehetőségeket.


Sajnos, a kínai vásárlások már sosem fogják elérni a korábbi volument

- vélte a rendezvényen az Amerikai Szójabab Export Tanács vezérigazgatója, Jim Sutter.Kína idén még csak a tavalyi évben elért szójamennyiség harmadát vásárolta meg, a kieső hányadot nem egyszerű azonnal pótolni. Ezért vált különösen fontossá, hogy felkutassák azokat a fejlődő piacokat, amelyek már most igénylik az amerikai portékát, a jövőben pedig még inkább rá lesznek szorulva.

Az Amerikai Szójabab Export Tanács már negyven éve jelen van Délkelet-Ázsiában, de most rakétasebességre kapcsolt a térségben. Rendezvényeket, üzletembertalálkozókat szerveznek, és ezeknek máris van hatásuk a vezérigazgató szerint. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége tíz államot tömörít: Indonézia, Fülöp-szigetek, Thaiföld, Malajzia, Vietnam, Szingapúr, Brunei, Mianmar, Kambodzsa és Laosz. A térségben pillanatnyilag 650 millió ember él, de 2025-re a népesség 690-695 millióra növekszik, ami fontos célponttá teszi. Több ember több táplálékot és több fehérjét igényel - az állatai számára is. Így aztán Amerika rástartolt Délkelet-Ázsiára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?