Ez a tápelem kulcsfontosságú az egészséges, jól tárolható gyümölcshöz

agrarszektor.hu
A kártevőkön és kórokozókon kívül a héj szöveteinek építéséhez szükséges tápelemről is gondoskodni kell - hívja fel a figyelmet dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu-n. Különösen a tárolásra szánt gyümölcsök esetében kulcsfontosságú az ép bőrszövet. A gyümölcs belsejét rágó hernyók és monília ellen tovább kell folytatni a növényvédő szeres beavatkozást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az augusztusi nyár kedvez az ízletes gyümölcsök és szezonális zöldségfélék érésének. Az almafélék és a körte egy része már leérett vagy most érik, de az őszi és téli fajtákat még meg kell védeni a kártevőktől és betegségektől, sőt fel kell készíteni a termést a tartós téli tárolásra. Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Ha nem is tömeges a lepkék repülése, de folyamatossága miatt állandó rovarölő szeres beavatkozásra van szükség. Az almamoly mellett találkozni almalevél-aknázó mollyal, almailoncával, tehát figyelemmel kell kísérni a lombozat egészségi állapotát is.

Nem hagyhatjuk ki a kalcium levélen keresztüli pótlását, illetve a gyümölcsök tárolási betegségek elleni kezelését sem a hátralevő időszakban. A kalcium nem, vagy csak nagyon nehezen mozog a növényben, ezért időről időre gondoskodni kell a pótlásáról, egészen a szüret előtti időszakig.


A tárolási betegségek már most is jelen vannak a növényeken, illetve a termésen. Most még kevésbé okoznak látható tüneteket, kivéve, ha sebzés keletkezik a termésen, például egy rovarrágás, gyümölcsrepedés nyomán. Ilyenkor a gyümölcsmonília azonnal jelzi jelenlétét mindenki által ismert tüneteivel. Más kórokozók csak a télire betárolt gyümölcsön jelennek meg, de az okozott kár ekkor is komoly mértékű lehet, főként, ha a tárolási körülmények kedveznek a kórokozóknak. Ilyenek a tárolási hőmérséklet, páratartalom, páralecsapódás, szellőztetés hiánya lehetnek.

Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. A kajszi már leérett, ezért a fő célpont az őszibarack, illetve a keleti gyümölcsmoly széles tápnövényköre miatt szinte mindent megfertőzhet. Az érőfélben levő őszibarackon megfigyelhető a kártétel a hajtáscsúcson és gyümölcsben egyaránt. Rejtetten a többi gyümölcsféle is veszélyeztetett. A későn érő birs a legtovább károsított gyümölcsféle, ezért védelme különösen nehéz. A kívülről egészségesnek tűnő termés is lehet a hernyóktól alaposan megrágott a magház környékén. A barackmolytól eltérően egy gyümölcsben akár több hernyó is táplálkozhat, ezért az okozott kár is jóval nagyobb.

Zsendül a szőlő is, a termést most a hajtáscsúcson jelentkező peronoszpóra tüneteken túlmenően a lisztharmat és a szürkerothadás tizedelheti meg. Fontos a prevenció a védekezésben, mert az első tünetek megjelenése után már igen nehéz megfékezni a kórokozók terjedését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06