Nem árt résen lenni: a következő napok időjárása csak olaj a tűzre

agrarszektor.hu
A hétvége csapadékos időjárása valamint a hétfői záporok, zivatarok országszerte megöntözik a talajokat, és kedvező feltételeket teremtenek a repce vetéséhez, valamint az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez. Az előttünk álló héten többnyire száraz, mérsékelten meleg, szélcsendes időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal és a szürettel. A következő napok időjárása ugyanakkor kedvezni fog a kórokozók fejlődésének és a károsítók elszaporodásának.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét második felében pénteken a Dunántúl nyugati részére érkezett eső, majd szombaton a csapadék keletebbre is átterjedt, és vasárnap kora estéről ismét jelentős mennyiséget adó záporok, zivatarok érkeztek - írja a met.hu. Hétfő hajnalig összességében többnyire 5 és 35 mm közötti mennyiség öntözte a talajokat, ennél kevesebb a Tiszántúl északi részén esett. A talaj felszín közeli része az ország nyugati kétharmadán - Baranya megye kivételével - telítődött nedvességgel, és a középső talajréteg nedvességviszonyai is jelentősen javultak. A Tiszántúlon azonban egyelőre rendkívül száraz a talaj, a felső 1 méteres réteg telítéshez képesti vízhiánya is itt a legjelentősebb, nagy területen 150 mm fölötti.

A napraforgó és a kukorica az érés fenológiai fázisában járnak, az Alföldön már megkezdődött a betakarításuk. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. Sokfelé jó termés ígérkezik, a meleg száraz nyárutó is kedvezett az érésnek. Ugyanakkor a nyár nagy részében rendkívül száraz Kisalföldön, főként Győr térségében szinte kisült táblák is megfigyelhetők. A csapadékos időjárás kedvező feltételeket teremtett a repce vetéséhez, a talaj-előkészítéséhez és a keléshez, ugyanakkor a kórokozók fejlődéséhez szükséges magas páratartalom is rendelkezésre áll.

Az előttünk álló napokban szárazabbra fordul időjárásunk. Hétfőn este elhagyta az ország térségét a csapadékos időt okozó frontrendszer, mögötte pedig hűvösebb, de szárazabb léghullámok érkeznek. A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés, és jelentősebb szél sem zavarja a mezőgazdasági munkákat. A jelenlegi számítások szerint keddtől a hét végéig nem várható számottevő csapadék, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor. A legmelegebb órákban 50% alá esik a levegő páratartalma, ugyanakkor a rohamosan hosszabbodó éjszakákon többfelé párássá, a hét első felében ködössé válik a levegő, így a talajok száradása is lassabbá válik, mint nyáron. Hajnalonként jellemzően 8 és 13 fok közé csökken a levegő hőmérséklete, napközben pedig 25 fok körül alakulnak a maximumok, továbbra is keleten lehet ennél melegebb. Nagy napi hőingás, és erős hajnali harmat-képződés várható. Az előttünk álló hét időjárása is kedvezni fog a kórokozók, különböző növényi károsítók elszaporodásának.  

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?