Rengeteg eső jöhet pénteken: mutatjuk, mennyi csapadék várható az országban

Rengeteg eső jöhet pénteken: mutatjuk, mennyi csapadék várható az országban

agrarszektor.hu
Csütörtökig még marad a késő nyárias időjárás a hűvös reggelekkel, majd pénteken érkezik egy hidegfront, mely mérsékli a meleget. Péntekig csak egy-egy zápor, esetleg zivatar fordulhat elő elszórtan az országban, számottevő csapadék nem valószínű. A napos, száraz idő a gyümölcseink érésének kedvez, miközben a kelésben lévő, vagy éppen elvetett repce számára nagyon hiányzik az eső. Ebből leghamarabb pénteken érkezhet számottevő mennyiség, de nem országos, egyenletes eloszlásban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk álló héten egy anticiklon hatására száraz, napos, meleg, eseménytelen időjárásban volt részünk - írja a met.hu. Csapadék sehol sem fordult elő az országban, a 30 napos csapadékösszeg szinte országszerte jelentős hiányt mutat. Így a talajok felszín közeli és középső rétege egyaránt sokat száradt. A felső fél méteres réteg az Alföld jelentős részén és a Dunántúl középső területein ismét kritikusan száraz, nedvességtartalma nem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 40%-át sem, de Békés megyében és Veszprém térségében sokfelé a 30%-át sem. Csak az augusztusi nagyobb esők által érintett területeken kielégítő a nedvességtartalom. A hőmérséklet az ilyenkor megszokott értékek körül alakult, a hűvös éjszakákat egyre melegebb nappal követte. Hajnalonként a hét közepéig sokfelé hűlt 10 fok alá, a "fagyzugokban" 5 fok alá a levegő. Hétfőn kora reggel a napi minimumhőmérséklet rekordja is megdőlt, Szikszón 1,2 fokra esett vissza a hőmérséklet. Ugyanakkor a kora délutáni órákban a hét eleji 25 fok körüli maximumok a hét végére 30 fokig emelkedtek. Nagy, néhol a 20 fokot is meghaladó napi hőingások a jellemzőek.

A napraforgó többnyire a növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár, előbbi növény betakarítása zajlik. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban a nyáron attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület. A nyár nagyobb része aszályos volt, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként csak derékig érő, hamar elöregedett, kiégett kukorica is előfordul. Az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékek várhatók, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A repce vetéséhez, illetve magágy előkészítéséhez kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék, de a kelés után a kezdeti fejlődéshez már nagy szükség lenne az esőre. A jelenlegi napos, száraz idő az őszi gyümölcseink érését segíti.

Az előttünk álló hét első felében még nem várható számottevő változás időjárásunkban, bár már időjárási frontok közelítik meg a Kárpát-medencét. Így nagyobb részt továbbra is napos, száraz időre van kilátás, de elszórtan már zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. A csapadék valószínűsége pénteken nő meg, amikor egy markáns front éri el térségünket. A csapadék mennyisége a hét végéig összességében többfelé meghaladhatja a 10-15 mm-t. A jellemzően mérsékelt légmozgás szerdán és csütörtökön a front előtt délnyugati irányból megélénkül, majd pénteken északnyugatira fordul és helyenként megerősödik. A levegő páratartalma napközben 50% alá csökken, pénteken, a felhősebb, csapadékosabb időben várhatók ettől magasabb értékek. A hőmérséklet csütörtökig még alig változik az eddigiekhez képest, jellemző lesz a nagy napi hőingás, a minimum értékek 10 fok körül, a "fagyzugos" területek kivételével kevéssel 10 fok fölött, míg a maximumok 25-30 fok között várhatók. A pénteki front lehűlést is hoz, a maximumok a hét végére mintegy 5 fokkal esnek vissza, és az éjszakák is hűvösebbek lesznek a derült részeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?