Drámai a helyzet ebben a magyar térségben: mégis mi történik a földeken?

Drámai a helyzet ebben a magyar térségben: mégis mi történik a földeken?

agrarszektor.hu
A nyár első napjainak záporai, illetve felhőszakadásai többfelé is mérsékelték kissé az aszályt a keleti országrészben, délkeleten azonban tovább súlyosbodott a szárazság. Tovább rontja a helyzetet, hogy idén a Medárd-napját (június 8.) követő csapadékos időszakra sem lehet számítani, a következő bő egy hétre ugyanis kifejezetten száraz időjárás lesz jellemző, záporok pedig csak szórványosan fordulhatnak, rendszerint egy-egy hidegfronthoz kötődően.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hét során több helyütt is zivatarokkal kísért záporok öntözték a földeket: a Dunántúlon és az Alföld nyugati, délnyugati tájain például újabb 20-50 mm esett. Helyenként azonban villámárvizeket okozó felhőszakadások is előfordultak, esetenként akár 60-80 mm-es csapadékmennyiséggel - olvasható a met.hu oldalán. Ami viszont jó hír, hogy a már régóta száraz északkeleti területeken és a keleti határszélen is hullott végre némi csapadék, még ha nem is annyi, mint amennyi szükséges lenne. Az Alföldön azonban több olyan terület is van, ahol 5 mm-nél is kevesebb esett, délkeleten például néhol szinte semmiféle csapadékot nem lehetett regisztrálni.

Az elmúlt 10 nap csapadékösszege a Dunántúl nagy részén és a középső országrész nyugati felében pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, többfelé a 30 mm-t is meghaladja a többlet, míg a keleti országrészre negatív anomália a jellemző. A csapadék területi eloszlásában megfigyelhető nagy különbségek tükröződnek a talajok nedvességtartalmában is. A felső fél méteres talajréteg az ország nyugati felén bőven tartalmaz nedvességet, helyenként csaknem telített állapotban van, míg a keleti tájakon, az Alföld jelentős részén kritikusan száraz a talaj, a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 40% -át tartalmazza. Ez utóbbi területeken a talaj felső egy méteres rétegéből 100-120 mm nedvesség hiányzik a telítettséghez képest. A hőmérséklet a múlt hét közepén a Dunántúl nyugati, északnyugati felén több fokkal visszaesett, a legmelegebb órákban is csak kevéssel 20 fok fölötti értékeket mérhettünk, miközben a keleti országrészben 30 fok közelébe melegedett a levegő. A hétvégén a nyugati országrészben is melegedés kezdődött, keleten pedig folytatódott a kánikula.

Az őszi árpa a viaszérés fenológiai fázisában jár, és az őszi búzában is egyre többfelé kezdődik az érés, szépen szőkülnek a táblák. A repcében is lassan véget ér a magok fejlődése, és az érés folyamata kezdődik. A keleti országrészben erősen megviselte az őszi vetésű növények állományait a száraz idő, ez a termés minőségében és mennyiségében is megmutatkozik majd. A napraforgó és a kukorica szintén vegyes képet mutat. Ott ahol legalább 20 mm csapadék öntözte az elmúlt héten a földeket, szépen fejlődnek az állományok. Ahol azonban 5 mm sem esett az elmúlt napokban, ott a poros talajban alig jutnak nedvességhez, és nehezen, egyenetlenül növekednek, gyökérzetükkel a mélyebb talajrétegekben keresik a nedvességet. A keleti országrészt járva látni lehet már combig érő táblákat, de van 10-20 cm-es, igen gyengén fejlett, az aszálytól szenvedő állomány is. A dunántúli és északi megyék többször csapadékos, párás időjárása azonban nem csak kultúrnövényeik fejlődésének kedvezett, hanem a gyomok, a növényi kórokozók és gombás fertőzések számára is jó táptalajt nyújtott.

A következő napokban egy újabb hidegfront vonul át Magyarország felett, mely megszakítja a kánikulát, ugyanakkor ez a front csak kevés helyre hozhat csapadékot, így továbbra is a száraz időjárás dominál a héten. Ez a hidegfront csütörtök délután érkezik, aznap főként a Dunántúlon, pénteken a nap első felében pedig a keleti országrészben fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Ezzel együtt a héten nagyrészt napos, meleg időre van kilátás, a hőmérséklet szerdán és csütörtökön ismét emelkedő tendenciát mutat majd, csütörtökön már sokfelé 30 fok fölötti maximumokkal, és a pénteki néhány fokos lehűlés is csak átmeneti lesz majd. Az ország döntő részén a talajok száradására kell számítani, ami a keleti országrészben a közepes és a nagyfokú aszállyal érintett területek folyamatos növekedéséhez vezet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?