Kiderült, miért éri meg szóját termelni Magyarországon: van pénz a fehérjenövényekben

agrarszektor.hu
Területalapú és termeléshez kötött támogatásokkal, beruházásösztönzéssel, valamint az öntözésfejlesztés előmozdításával segíti a kormány a fehérjenövény-ágazat eredményességét, mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Szója- és Fehérjenövény Egyesület év végi záróeseményén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt évértékelésében elhangzott, hogy a rendkívül szélsőséges időjárás ellenére az elmúlt öt év átlagához képest 14%-kal több szóját takarítottak be idén a gazdálkodók. Az országban hatvanezer hektáron 170 ezer tonna szója termett, a termésátlag pedig 2,86 tonna/hektár volt, derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

A növényi kultúrák gazdaságos termelése érdekében az államtitkár fontosnak nevezte a támogatásokat. Mint mondta, november végéig az Államkincstár 212 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdálkodóknak. Az idei évben közel 3500 szemes fehérjetermelő és mintegy 16500 szálas fehérjetermelő nyújtott be támogatási kérelmet.

Kép Forrása: Getty Images

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a támogatások mellett az ágazatot segíti a beruházásokat intenzíven ösztönző gazdaságpolitika is, ez év első háromnegyed évében 15%-kal nőttek a beruházások. A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80%-ig átvállaló kamattámogatási program.

A most elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak az időjárás okozta kihívásokhoz és tovább javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága. Már elindult az állami főművek rekonstrukciója és fejlesztése, a Vidékfejlesztési Programban javultak az öntözéses pályázatok feltételei, és az engedélyezési eljárást az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény a gazdák számára kiszámíthatóvá teszi, sorolta az eredményesebb gazdálkodás további feltételeit Feldman Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02